COOL GREECE TRAVELLERS

Ανακαλύψτε την Αμοργό


10 Ιουλίου 2014

PicMonkey-Collage51.jpg

Πέρυσι το καλοκαίρι γνώρισα την άγρια ομορφιά και συνάμα την γαλήνια αύρα της Αμοργού. Είχα επιλέξει να ανακαλύψω τις ανατολικές Κυκλάδες, δηλώνει η Τζένη Μπαλατσινού που μας ξεναγεί στο νησί. 

Η Αμοργός με κέρδισε τόσο για την επιβλητική και γραφική Χώρα της, με τα καλόγουστα διακοσμημένα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τους εγκαταλελειμμένους πλέον ανεμόμυλους και τον πελώριο βράχο με το ερειπωμένο κάστρο, που στέκει αγέρωχα απάνω της, όσο και για τις υπέροχες παραλίες της.

Το ιδιαίτερο κόσμημα όμως του νησιού, που αποτελεί και τον πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, το οποίο στέκει, πραγματικά άξιο απορίας πώς, κολλημένο – κρεμασμένο σε έναν κοφτό κι απότομο βράχο σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Θα φτάσετε περπατώντας απ΄την χωρά ακολουθώντας το μονοπάτι. Είναι πραγματικά μοναδικό σαν θέαμα το οποίο μοιάζει να «αιχμαλωτίζει» τους επισκέπτες, αφού πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως τους πέρασε απ΄το μυαλό να μείνουν εκεί για πάντα.

Συνεχίζοντας με την περιπλάνηση στο νησί έχω να σας πω ακόμη για την διάσημη παραλία του νησιού και όχι μόνο. Η Αγία Άννα, που βρίσκεται κοντά στην χώρα είναι ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν για να δημιουργήσει την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Η παραλία είναι κυριολεκτικά μοναδική. Βουτάς και νομίζεις ότι σε απορροφά το άπειρο.

Το καλύτερο όμως μας είπαν οι ντόπιοι είναι να βρίσκεσαι στην Άγια Άννα νύχτα με πανσέληνο. Καθώς το φως του φεγγαριού πέφτει στη θάλασσα κάνει το πλαγκτόν να λαμπυρίζει δημιουργώντας ένα απέραντο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια.

Η Αμοργός προσφέρεται τόσο για πεζοπορίες που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει το νησί αλλά και τα εκατοντάδες ολόλευκα εκκλησάκια που είναι διάσπαρτα όσο και μικρές εξορμήσεις στα γύρω νησιά που βρίσκονται στο νότιο της τμήμα. Τα μικρά αυτά νησάκια κάνουν την Αμοργό να βρίσκεται στο κέντρο μιας ενδιαφέρουσας πολυνησίας. Οι παραλίες που ξεχώρισα είναι ο Περιβολάς, αμμώδης παραλία μπροστά από το μικρό βραχώδες νησάκι Πεταλίδι, ο Κάτω Κάμπος, γραφικός κόλπος με άμμο και χαλίκι κοντά στην Κολοφάνα, το Αμμούδι, η Παραδείσια και η Καλοταρίτισσα, με την τελευταία να αποτελεί το νοτιότερο κολπίσκο του νησιού απ” όπου μπορείτε να περάσετε με καΐκι από τα Κατάπολα στο πανέμορφο νησάκι Γραμβούσα που βρίσκεται απέναντι. Οι πιο ωραίες παραλίες στα Κατάπολα είναι Πλάκες και η Μαλτέζη.

Μία μέρα επίσης, αφιερώστε την στην Αγιάλη. Κάντε μπάνιο στην παραλία Λεβρωσός, που είναι η ομορφότερη παραλία και μετά φάτε στο ταβερνάκι της κυρά-Κατίνας. Ακόμη, δεν πρέπει να χάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο "The moon bar" στα Κατάπολα. Επίσης, για φαγητό καλή επιλογή είναι το "Κοράλλι", που θα φάτε φρέσκο ψάρι κατευθείαν απ΄ τα καΐκια. Στην χώρα τώρα επιλέξτε το "Τσαγκαράδικο" και αν θέλετε κάτι πιο γρήγορο σε κρέας στο "Βασιλικό".

Τα βράδια τα ραντεβού δίνονται σε παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες στα καλντερίμια της ατμοσφαιρικής Χώρας αλλά και σε εξίσου γραφικά χωριά, όπως η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Τα χωριά έχουν υπέροχη θέα.  Στην Αμοργό πίνουμε «Ψημένη Ρακή», που δεν είναι κάτι άλλο από ρακί με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλα.

Στο Γιασεμί εκτός απ΄την ψημένη της Αμοργού, θα φάτε και πολύ ωραίο πρωινό. Βρίσκεται στο κέντρο.

Στην Αμοργό μένουμε στo ξενοδοχείο "Εμπροστιάδα" στη Χώρα ή στα "studios Μarco Ιταλού". Ωραίο είναι και το ξενοδοχείο "Aegialis Hotel". Αν χρειάζεστε μεταφορικό τότε μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε στο THOMAS στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη.

Advertorial_box_570 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.