COOL GREECE TRAVELLERS

Πόσο διαφορετικά ζουν οι άνθρωποι σε ολόιδια διαμερίσματα


20 Ιανουαρίου 2016

Ο άνθρωπος πρωτίστως κάνει το χώρο κι όχι ο χώρος τον άνθρωπο. Δίπολο ισοδύναμο με αυτό της κότας και του αυγού ή όχι, έγινε αντικείμενο φωγραφικής μελέτης από τον Ρουμάνο φωτογράφο Bogdan Gîrbovan, ο οποίος αποζήτησε την έμπνευση σε κάτι πολύ οικείο για αυτόν.

Ο ίδιος ζει σε ένα διαμέρισμα στο Βουκουρέστι, στον 10ο όροφο μιας πολυκατοικίας που χτίστηκε το 1966 επί κομμουνισμού. Για να αποφευχθεί η διαφοροποίηση και η ατομική έκφραση όλα τα σπίτια ήταν ίδια, σαν απλά κουτιά που δεν επιτρέπουν κοινωνική ζωή και οι πολυάριθμες συναθροίσεις. Οι κάτοικοι εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες στα μονόχωρα διαμερίσματά τους, ο καθένας όμως σύμφωνα με την ηλικία και την αισθητική του.

Αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια κοινωνιολογική έρευνα σχετικά με τις εν λόγω κατοικίες ονομάζοντας το project 10/1, κάνοντας μια λήψη από την ίδια ακριβώς γωνία στο κάθε σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, ο Gîrbovan ήθελε να τονίσει την ανάμειξη και τη συνύπαρξη των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων κάτω από την ίδια στέγη. Ποιες διαφορές επικρατούν σε ένα ομοιογενές περιβάλλον; Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο τύπος κτιρίου αντιπροσωπεύει το 70% των κτιρίων στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Έτσι λοιπόν, ο Bogdan Gîrbovan μας συστήνει το χώρο του μα και τους γείτονές του.

[gallery-545527]