COOL GREECE TRAVELLERS

It’s time for a trip. Αράχωβα σου ερχόμαστε!


8 Δεκεμβρίου 2017

snow-1281636-1280.jpg

Γραφική αλλά με υψηλές υπηρεσίες, ό,τι χρειαστείς, στην Αράχωβα το έχεις. Πολυτελή resorts, γραφικοί ξενώνες, καφέ, εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, όλα φόρεσαν τα γιορτινά τους και μας περιμένουν.

Φυσικά πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, κάνουμε πάντα στο αυτοκίνητο μας έναν απαραίτητο έλεγχο - η BP μας λύνει τα χέρια με τον δωρεάν έλεγχο των 12 σημείων, ενώ μαζί, γεμίζουμε και το αυτοκίνητό μας με τα καύσιμα BP με τεχνολογία ACTIVE τα οποία είναι ιδανικά για την εξαιρετική απόδοση του κινητήρα μας συν ότι κερδίζουμε έως και 61 χλμ ανά γέμισμα. Και τώρα πια είμαστε έτοιμοι. Αράχωβα, σου ερχόμαστε!

Μία βόλτα στον κεντρικό δρόμο θα σας ικανοποιήσει απόλυτα ενώ στα must to do, είναι να κάτσετε στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην πλατεία Λάκκα. Καφέ, πρωϊνό, τσιπουράκι ή κρασάκι με μεζεδάκια αλλά και για τα βραδινά σας ποτά, η πλατεία, είναι ιδανική για όλες τις ώρες.

Αν θέλετε να περπατήσετε, μία από τις πιο κλασικές βόλτες είναι μέσα από τα σοκάκια με προορισμό το βράχο της Ώρας με το ρολόι, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το επιβλητικό Ρολόι είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που αντικρίζουμε μπαίνοντας στην Αράχωβα. Επάνω στον βράχο Τυριά (ο βράχος λέγεται έτσι γιατί χρησίμευε στη φύλαξη του τυριού, ενώ την περίοδο της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εδώ πολύτιμα αντικείμενα), το ρολόι πρωτοχτίστηκε τον 18ο αιώνα. Βέβαια, αυτό το πρώτο ρολόι δεν υπάρχει πια, αφού κατέρρευσε στον ολέθριο σεισμό του 1870. Και παρόλο που αντικαταστάθηκε, η τύχη του 2ου ρολογιού, ήταν παρόμοια, αφού τον Μάρτιο του 1944, το ανατίναξαν οι Γερμανοί. Το σημερινό ρολόι, ή όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, Ώρα, χτίστηκε το 1966, με έξοδα του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριου Καμβασινού. Κάτω από το Ρολόι, στην είσοδο του χωριού, μπορείτε να περπατήσετε στη Γέφυρα με τις υπέροχες γραφικές καμάρες της.

Για όσους, αγαπούν την πεζοπορία – και τα σκαλοπάτια- η ανάβαση των 264 πέτρινων σκαλοπατιών για την εκκλησία του Αη Γιώργη, αξίζει τον κόπο. Για την ιστορία, τα συγκεκριμένα σκαλιά που «κόβουν» την Αράχωβα στα δύο, δημιουργήθηκαν το 1927 από το λήσταρχο Καραθανάση, ο οποίος βρέθηκε υπό απειλή και αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό τον πρωτότυπο τρόπο απαλλοτρίωσης. Τα σκαλιά καταλήγουν σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Αράχωβας. Η θέα θα σας αποζημιώσει.

Αν τώρα είστε πιο αθλητικοί τύποι και θέλετε να κάνετε το σκι σας, οι χιονισμένες πλαγιές σας περιμένουν και εσείς δεν έχετε παρά να διαλέξετε ένα από τα τρία χιονοδρομικά κέντρα. Και οι αθλητικές δραστηριότητες δεν σταματούν εδώ. Οδηγικές διαδρομές στο βουνό με γουρούνες ή με τζιπ, ιππασία αλλά και παγοδρόμιο, είναι στις πιθανές επιλογές σας.

Και φυσικά η Αράχωβα είναι ιδανική για να την κρατήσουμε ως άξονα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις εκδρομούλες μας στα τριγύρω μέρη. Πρώτο και καλύτερο το Λιβάδι. Μόλις δέκα λεπτά με κατεύθυνση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, απλώνεται μπροστά μας ένα τεράστιο λιβάδι, γεμάτα όμορφα ξύλινα σπιτάκια και πολυτελή σαλέ. Απολαύστε νόστιμα ψητά και μαγειρευτά αλλά και σπιτικές λιχουδιές!

Σε απόσταση 12 χλμ, μπορούμε να βρεθούμε στους Δελφούς, τον Ομφαλό της Γης. Ο μοναδικός αρχαιολογικός προορισμός, είναι στα must to see, αφού εκεί ήταν το πιο ξακουστό και σημαντικό μαντείο του ελληνικού κόσμου. Οι χρησμοί της Πυθίας, μέσα από στιχομυθίες μεταφέρονταν στους ενδιαφερόμενους από τους ιερείς του ναού του Απόλλωνα. Το μαντείο απόκτησε παγκόσμια φήμη, με αποτέλεσμα ισχυρές προσωπικότητες της εποχής αλλά και απλοί θνητοί να καταφθάνουν θέλοντας να μάθουν τί τους επιφυλάσσει η μοίρα.

Last but not least η Αγόριανη. Μόλις σε απόσταση 25 χλμ από την Αράχωβα, αυτό το μικρό και γραφικό χωριουδάκι, μέσα στο δάσος, θα σας «ταξιδέψει».

Η κεντρική πλατεία, με τα αιωνόβια πλατάνια, τα γάργαρα νερά του καταρράχτη, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα μικρά ταβερνάκια δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό για εμάς και την παρέα μας. Εδώ στα must to visit, είναι το λαογραφικό μουσείο, το 19ου αιώνα εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και η Αγία Παρασκευή με τη βελανιδιά του Άγγελου Σικελιανού, όπου ο γνωστός λογοτέχνης καθόταν για να στοχαστεί.

Και όπως σε κάθε ταξίδι, μη ξεχάσετε να «μπλεχτείτε» με τους ντόπιους, να ακούσετε ιστορίες και να γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα.

How to get there: Από Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, φτάνουμε μέχρι το ύψος του Κάστρου στο 120ο χλμ.. Έπειτα κατευθυνόμαστε προς Λιβαδειά και αμέσως μετά προς Αράχωβα. Εναλλακτικά μπορούμε να πάμε έως την Θήβα και στο 90ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας στρίβουμε προς Λιβαδειά και αμέσως μετά προς Αράχωβα.

Δείτε παρακάτω πού θα ανανεώσετε τα καύσιμά σας, για να μπορείτε να κάνετε ξέγνοιαστά τις βόλτες σας