ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δείτε τις νικήτριες για τα 5 αντίτυπα του βιβλίου της Σοφίας Νικολαΐδου "Καλά και σήμερα: το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος"


24 Οκτωβρίου 2015

6516.jpg
Kai_Simera_Kala_132x200_OUT

«Αυτό είναι το πιο προσωπικό μου βιβλίο. Γιατί το έχω γράψει με το σώμα μου».

Η βραβευμένη με Athens Prize for Literature 2010 Σοφία Νικολαΐδου στο νέο της βιβλίο Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, όσα φοβήθηκε και όσα ήλπισε τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια. Το χρονικό, που ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τη διάγνωση της ασθένειας και κλείνει στις 24 Μαρτίου 2015 με την τελευταία χημειοθεραπεία, είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή και διαβάζεται ως ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη. Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα. Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».

Η 25η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για μια ασθένεια που μας αφορά όλες. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα περιστατικά στη χώρα μας.

Η Σοφία Νικολαΐδου προτίμησε να μιλήσει για την περιπέτεια της ασθένειάς της κατά πρόσωπο, χωρίς ταμπού, πέρα από μυθοπλασίες, και να μας δείξει με τον πιο ωμό τρόπο ότι δεν είμαστε άτρωτοι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που θα μας ταρακουνήσει και θα μας προβληματίσει, με μια αφήγηση που σπάει κόκαλα, ένα έργο που είναι εντελώς προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε καθεμία από εμάς. Ένα βιβλίο που, αν και προσωπική μαρτυρία, διαβάζοντάς το κανείς σίγουρα θα αναγνωρίσει τον εαυτό του είτε έχει νοσήσει ο ίδιος είτε έχει βιώσει δίπλα του την ασθένεια. Ένα αφήγημα που ταράζει τα ήσυχα νερά της καθημερινής μας ζωής και σίγουρα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, υγιείς και ασθενείς, αλλά και να αντιληφθούμε τις αληθινές προτεραιότητές μας καθώς και τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Εντέλει, το χρονικό της Σοφίας Νικολαΐδου δεν αφορά μόνο όσες γυναίκες νόσησαν. Μας αφορά όλους. Ιδίως όσους νομίζουν ότι είναι υγιείς.