Το «μαύρο κουτί της Γης»: Η συσκευή που κατασκευάζεται στην Αυστραλία και καταγράφει τη συμπεριφορά μας απέναντι στον πλανήτη
The Jennettes
7 Δεκεμβρίου 2021
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, οι θερμοκρασίες ανεβοκατεβαίνουν επικίνδυνα και η κλιματική αλλαγή είναι ασφυκτικά κοντά μας. Με δεδομένη την κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δραματική, στην Αυστραλία κατασκευάζεται ένα «μαύρο κουτί», το οποίο θα λειτουργεί ως απολογισμός των πράξεων μας απέναντι στον πλανήτη.
Πρόκειται για μια αποθηκευτική συσκευή, η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και καλλιτεχνικών δημιουργών που θα αποθηκεύει έπειτα από σχετική καταγραφή το πώς χειριζόμαστε την κρίση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί του είναι το πανεπιστήμιο της Ταζμανίας και η εταιρεία επικοινωνίας και marketing, Clemenger BBDO.
Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Τασμανίας, η οποία θεωρείται γεωγραφικά και πολιτικά σταθερή ενώ η συνολική ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε με την ελπίδα η υπερθέρμανση του πλανήτη να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η συσκευή θα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο και θα είναι συνδεδεμένη στο internet με σκοπό τη συγκέντρωση συστηματικών στοιχείων που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας μια σειρά από 500 μεθόδους μέτρησης ενώ παράλληλα θα αποθηκεύει αυτόματα μερικά σημαντικά στοιχεία, όπως η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας και οι μέσες θερμοκρασίες.
Ο ατσάλινος μονόλιθος μήκους δέκα μέτρων είναι κατασκευασμένος ώστε να αντέχει τις φυσικές καταστροφές ενώ θα λειτουργεί με ηλιακή και θερμική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Jim Curtis, ο οποίος είναι εκτελεστικός δημιουργικός διευθυντής της Clemenger BBDO και εμπνευστής της ιδέας του μαύρου κουτιού: «Το "Μαύρο Κουτί της Γης" είναι μια κατασκευή, η οποία θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα κοντά ή μακριά από την κλιματική καταστροφή, προς την οποία οδεύουμε».
Όπως προσθέτει: «Αν είναι να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και ο πολιτισμός μας καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή, αυτό το άφθαρτο κουτί θα βρίσκεται εκεί και θα καταγράφει κάθε πληροφορία της όλης διαδικασίας. Συνεπώς, όποιος θα μείνει πίσω ή όποιος θα το βρει μετά, θα διδαχθεί από τα λάθη μας».
Με μια σφαιρική ματιά, τα τελευταία 150 χρόνια, ο πλανήτης βιώνει μια συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας, (κατά μέσο όρο περίπου 1 βαθμό Κελσίου), η οποία είναι πιο έντονη την τελευταία 50ετία, με επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της τήξης των πάγων, με επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία, στην επισιτιστική ασφάλεια, στα οικοσυστήματα, όπως αναφέρει η έκθεση του 2018 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αλλά και η μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (Μάρτιος 2020).
Η δεκαετία 2010 - 2020 υπήρξε η θερμότερη καταγεγραμμένη στον πλανήτη από την προ-βιομηχανική περίοδο, με θερμότερη χρονιά το 2020 και το 2016, παρ' όλο που ο πλανήτης μας βίωσε το φαινόμενο La Nina, που προκαλεί μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Στη Σιβηρία, η θερμοκρασία έφτασε το 2020 τους 38 βαθμούς, με δραματικά αποτελέσματα και στην αλλαγή του αρκτικού κύκλου παγοποίησης, δείχνοντας ξεκάθαρα το ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Δείτε ακόμη: Πλανήτης ή Πλαστικό; To National Geographic έχει ένα ερώτημα για όλους εμάς
Read More
- COP26: Απογοητευτική η τελική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή – Στο έλεος τους οι φτωχές χώρες και μακροπρόθεσμα ο πλανήτης
- Κλιματική αλλαγή: Τα πτηνά πεθαίνουν - Το 90% των θαλάσσιων παπαγάλων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050
- O πλανήτης κινδυνεύει: 6 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.