GREEN

Εκτροχιασμός τρένου στο Ohio: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Εκτροχιασμός τρένου στο Ohio: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή
Το φωσγένιο είναι εξαιρετικά καταστροφικό και ισχυρό ασφυξιογόνο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εικόνες αποκάλυψης και μια τεράστια και πρωτοφανής οικολογική καταστροφή. Με αυτές τις συνέπειες είναι αντιμέτωποι οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα στο Ohio μετά τον εκτροχιασμό τρένου. Οι εφιαλτικές εικόνες και στιγμές εκτυλίχθηκαν σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Ανατολική Παλαιστίνη μετά την ελεγχόμενη καύση της εξαιρετικά επικίνδυνης χημικής ουσίας βινυλοχλωρίδιο (σχεδόν 100.000 γαλόνια) που διέρρευσε κατά τη διάρκεια εκτροχιασμού τρένου που τη μετέφερε στις 3 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της Αμερικής ενώ πολλοί το περιγράφουν ως ένα μικρό Chernobyl

Συγκεκριμένα, τρεις ημέρες μετά τον εκτροχιασμό μιας μεγάλης αμαξοστοιχίας που είχε ως συνέπεια ένα τεράστιο σύννεφο κόκκινου καπνού, αξιωματούχοι του Ohio δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια ελεγχόμενη απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών ουσιών, αφού διέταξαν εκκενώσεις κοντά στην περιοχή. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 3.500 νεκρά ψάρια, βοοειδή, κοτόπουλα μέχρι και 100 μίλια μακριά από την τοποθεσία του ατυχήματος.

Ειδικότερα, οι σιδηροδρομικές Αρχές προχώρησαν σε «ελεγχόμενες» απορρίψεις χλωριούχου βινυλίου, ενός χημικού προϊόντος καρκινογόνου και εξαιρετικά εύφλεκτου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του πλαστικού, από τα βαγόνια που εξακολουθούν να φλέγονται. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, μια έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 4:30 μ.μ. τοπική ώρα στην ανατολική Παλαιστίνη, κοντά στα σύνορα με την Πενσιλβάνια όπου σημειώθηκε το ατύχημα, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών.

Το φωσγένιο είναι εξαιρετικά καταστροφικό και ισχυρό ασφυξιογόνο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με μηνύσεις μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε τοξικά χημικά, προσπαθούν να αναγκάσουν την Norfolk Southern να φτιάξει επιτροπή ώστε να παρακολουθείται η υγεία των κατοίκων και στις δύο πολιτείες. Η μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη από δύο κατοίκους της Πενσυλβάνια ζητά συγκεκριμένα από τον σιδηροδρομικό φορέα να πληρώσει για ιατρικούς ελέγχους και σχετική φροντίδα για οποιονδήποτε ζει σε ακτίνα 30 μιλίων (48 χιλιομέτρων) από τον εκτροχιασμό, ζητώντας παράλληλα αποζημίωση.

H εταιρεία αποκάλυψε στις 13 Φεβρουαρίου ότι δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια σε πάνω από 700 οικογένειες, που έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο. Στα ΜΜΕ επικρατεί αποσιώπηση όσο γύρω επικρατούν σκηνές αποκάλυψης, σκορπώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής.

Η πλήρης αποσιώπηση φέρνει οργή ενώ στο στόχαστρο είναι η κυβέρνηση και οι αρχές καθώς δέχονται έντονη κριτική από τους πολίτες.

Πολλοί από αυτούς δημοσιεύουν μάλιστα φωτογραφίες στα social media ακόμα και από τα αυτοκίνητα τους, λέγοντας ότι οδηγούσαν σε απόσταση 70 μιλίων από το συμβάν με βροχή, και η βροχή ήταν τόσο τοξική που σημάδεψε τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων.

Οι περιβαλλοντικές αρχές παρακολουθούν τον αέρα και το νερό στις γύρω κοινότητες και δήλωσαν στις 12 Φεβρουαρίου ότι μέχρι στιγμής η ποιότητα του αέρα παραμένει ασφαλής και δεν έχουν επηρεαστεί τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα αποτελέσματα μία από τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, ήταν η μόλυνση του νερού μετά την ανακάλυψη νεκρών ψαριών σε κοντινά ρέματα ενώ ορισμένοι κάτοικοι παραπονέθηκαν για αδιαθεσία, πονοκεφάλους και άλλες παρενέργειες. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πρόκειται για μία τεράστια οικολογική καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.