GREEN

Γιώργος Καράβας: «Καθετί στην καθημερινότητα μας πρέπει να γίνεται με βασικό άξονα ένα πιο βιώσιμο αύριο»


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Καράβας: «Καθετί στην καθημερινότητα μας πρέπει να γίνεται με βασικό άξονα ένα πιο βιώσιμο αύριο»
Ο Γιώργος Καράβας μάς μίλησε για το νέο του σημαντικό επαγγελματικό βήμα σε συνεργασία με το glo και τη σημασία της «πράσινης» φιλοσοφίας στη ζωή του

Ο Γιώργος Καράβας είναι ο άνθρωπος που κέρδισε μεγάλο κοινό μέσα από τους ρόλους του στο Greece’s Next Top Model, πρώτα ως coach και έπειτα ως κριτής των μοντέλων. Πριν από αυτό, είχε εργαστεί ως personal trainer και αθλητικός δημοσιογράφος, ενώ είχε ήδη κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες με τις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Jean Paul Gaultier και η Vivienne Westwood. Και τώρα, ήρθε η ώρα να σημειώσει άλλο ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του παρουσιαστή σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του glo.

Τα «Sustainable Stories» είναι η νέα σειρά mini documentaries που κυκλοφορεί στο YouTube και αναδεικνύει ιστορίες ελληνικών εταιρειών που λειτουργούν με προτεραιότητα τη βιωσιμότητα και τη μείωση του αρνητικού αποτυπώματος. Ο Γιώργος Καράβας, λοιπόν, με βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση, μας μίλησε για το νέο του εγχείρημα και μας εξήγησε τον σημαντικό σκοπό των «Sustainable Stories powered by glo».

Jenny.Gr

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τα «Sustainable Stories»;

Τα Sustainable Stories είναι μια σειρά documentaries, που παρουσιάζουν πρωτοπόρες Ελληνικές εταιρείες που έχουν ως κύριο στόχο την πράσινη ανάπτυξη και προτεραιότητα τους τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία. Μέσα από τα επεισόδια γνωρίζουμε τα πρόσωπα πίσω από την κάθε πράσινη επιχειρηματική ιδέα και τις ιστορίες τους.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με το glo;

Με το glo δεν είμαστε νέοι γνώριμοι. Η συνεργασία μας κρατάει χρόνια. Όχι μόνο επειδή είναι ένα προϊόν που αγαπώ, αλλά επειδή είναι και ένα brand που αναλαμβάνει πολλές δράσεις με βασικό άξονα το sustainability και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όσες χώρες το βρίσκουμε. Γεγονός που με ενδιαφέρει πολύ και προσωπικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευών θέρμανσης καπνού που έχει αναπτύξει, κατά το οποίο –αξίζει να σημειωθεί– ανακυκλώνει όχι μόνο τις δικές του συσκευές αλλά και όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι είτε χαλασμένες, είτε παλιές και μένουν στα συρτάρια μας. Ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά η ανακύκλωση τέτοιων συσκευών είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Εκτός από πλαστικά και άλλα μέρη, περιλαμβάνουν και μπαταρίες λιθίου που για να ανακτηθούν τα βασικά τους μέταλλα, πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το glo ανέλαβε αυτό το εγχείρημα και για αυτό είναι άξιο θαυμασμού.

Όταν ήρθε λοιπόν η ιδέα να αναδείξουμε ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν τον κόσμο μας πιο «πράσινο», δε δίστασα καθόλου. Ήταν δεδομένο ότι θα συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια. Οι συνεντεύξεις με τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους, που επιμένουν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια να επιχειρούν «πράσινα», ήταν έμπνευση για εμένα και ελπίζω για όλους όσους τις παρακολουθήσουν. Αν μη τι άλλο θα μάθουν ότι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας κατά μέσο όρο 78 διαφορετικές μπαταρίες! Φανταστείτε πόσο χαμηλότερο αποτύπωμα θα είχε ο καθένας μας, αν γνώριζε και ανακύκλωνε έστω τις μισές.

Jenny.Gr

Τι αποτέλεσε την αφορμή για τη γέννηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας;

Σαφέστατα αφορμή είναι το παρόν που ζούμε. Την τελευταία πενταετία απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους η βιωσιμότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο πλανήτη να πράττουμε καθημερινά προς όφελός του με μικρές ή μεγάλες δράσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας αν μη τι άλλο. Όταν ενώνονται οι δυνάμεις και συστήνονται συνεργατικές δράσεις, τα αποτελέσματα για την κοινωνία έχουν πολλαπλασιαστική αξία. Καθετί στην καθημερινότητα μας πρέπει να γίνεται με βασικό άξονα ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Jenny.Gr

Για χάρη της εκπομπής, συνομίλησες με πολλές «πράσινες» ελληνικές επιχειρήσεις με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Τι ξεχώρισες από το κάθε Sustainable Story;

Κάθε επιχείρηση στηρίζεται στη δική της καινοτόμα ιδέα. Όλες τους, όμως, είχαν κάτι κοινό, ανθρώπους με όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και ανθρώπους που τολμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε, δίνοντας ελπίδα σε όλους μας ότι κάθε σκέψη για ένα πιο βιώσιμο αύριο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Καθώς επιχειρούμε να μειώσουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη, το moto μας θα πρέπει να είναι: «Το λιγότερο είναι και καλύτερο».

Έχεις ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με πολυετή εμπειρία στο μόντελινγκ, στο personal training και στον ρόλο του κριτή του GNTM. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα το να δοκιμάζεις νέα πράγματα;

Aπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όριζα βραχυπρόθεσμους στόχους με απώτερο σκοπό μακροπρόθεσμα επιτεύγματα. Επιλέγω να δοκιμάζω καθημερινά νέα πράγματα. Με βοηθάει να εξελίσσομαι σε όλους τους τομείς.

Jenny.Gr

Τι αλλαγές έχεις κάνει εσύ στην προσωπική σου ζωή ώστε να γίνει πιο «πράσινη»;

Σημαντικότερη αλλαγή που έκανα προσωπικά είναι ότι ανακυκλώνω πολύ περισσότερο και πιο συστηματικά. Ιδιαίτερα παλιά μου ρούχα αλλά και συσκευές. Συνήθιζα να κρατάω πράγματα λόγω της συναισθηματικής αξίας που είχαν για εμένα, αλλά πλέον προσπαθώ να σκέφτομαι ολοένα και πιο «πράσινα», ώστε να προσφέρω το μεγαλύτερο δυνατό κύκλο βιωσιμότητας σε όλα μου τα πράγματα.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για ένα «πράσινο» μέλλον;

Ελπίζω στο πολύ άμεσο μέλλον να υπάρχει φανερά η συνείδηση σε όλους μας για αυτό που αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Jenny.Gr


Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου