GREEN

Amsterdam: Τέλος οι νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά jet στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης


JTeam

6 Απριλίου 2023

Amsterdam: Τέλος οι νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά jet στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης
Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2025-26 ενώ με την εφαρμογή της νέας πολιτικής θα πραγματοποιούνται 10.000 λιγότερες πτήσεις σε ετήσια βάση

Σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα αλλά και της ηχορύπανσης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης σε αριθμό απογειώσεων και προσγειώσεων, το Schiphol του Amsterdam, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τις νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά jet.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, το αεροδρόμιο θα απαγορεύει την απογείωση αεροσκαφών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, καθώς και τις προσγειώσεις από τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 τα ξημερώματα. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2025-26 ενώ με την εφαρμογή της νέας πολιτικής θα πραγματοποιούνται 10.000 λιγότερες πτήσεις σε ετήσια βάση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO του αεροδρομίου, Ruud Sondag: «Ο μοναδικός δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να γίνουμε πιο ήσυχοι και πιο καθαροί. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα σκεφτόμασταν μόνο την ανάπτυξη και δίναμε ελάχιστη προσοχή στο τίμημα που θα πληρώναμε».

Τα ιδιωτικά jet θα απαγορευτούν επειδή προκαλούν «δυσανάλογη ηχορύπανση και εκπομπές C02 ανά επιβάτη». Σε σύγκριση με μια τακτική πτήση, οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών παράγουν 20 φορές περισσότερο C02, σύμφωνα με τη διεύθυνση του αεροδρομίου.

Να σημειωθεί ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι KLM, Delta και EasyJet, ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το πλαφόν στις πτήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας συνέλαβαν πλήθος ακτιβιστών για το κλίμα που κατέλαβαν την πίστα του αεροδρομίου και κάθισαν μπροστά σε ιδιωτικά τζετ για να εμποδίσουν την απογείωσή τους. Η Ολλανδία είχε ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2024 θα μειώσει τις πτήσεις από και προς το Schiphol σε 440.000 ετησίως, από περίπου 500.000 προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.