GREEN

Πάνω από τις μισές λίμνες παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια


JTeam

19 Μαΐου 2023

Πάνω από τις μισές λίμνες παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια
pexels
Μερικές από τις πιο σημαντικές πηγές γλυκού νερού στον κόσμο, από την Κασπία Θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έως τη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής, έχασαν νερό με σωρευτικό ρυθμό περίπου 22 γιγατόνων ετησίως για σχεδόν τρεις δεκαετίες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, περισσότερες από τις μισές μεγάλες λίμνες και ταμιευτήρες του κόσμου, έχουν συρρικνωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι ανησυχίες όλο και εντείνονται σχετικά με την κατανάλωση που κάνουμε, την ύδρευση, τη γεωργία, την υδροηλεκτρική ενέργεια. Το 56% της μείωσης των φυσικών λιμνών οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην ανθρώπινη κατανάλωση, με την αύξηση της θερμοκρασίας να «κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο», σύμφωνα με τον Fangfang Yao, υδρολόγο επιφανειακών υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κι επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν σχεδόν 2.000 μεγάλες λίμνες χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις σε συνδυασμό με κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα. Διαπίστωσαν ότι η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήση, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τις απορροές, η καθίζηση και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν οδηγήσει σε πτώση της στάθμης των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 53% των λιμνών να παρουσιάζει μείωση από το 1992 έως το 2020.

Μερικές από τις πιο σημαντικές πηγές γλυκού νερού στον κόσμο, από την Κασπία Θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έως τη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής, έχασαν νερό με σωρευτικό ρυθμό περίπου 22 γιγατόνων ετησίως για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αυτό είναι περίπου 17 φορές ο όγκος της λίμνης Mead, του μεγαλύτερου ταμιευτήρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήση στέγνωσε λίμνες, όπως η θάλασσα Αράλ στην Κεντρική Ασία και η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή, ενώ λίμνες στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και τη Μογγολία επλήγησαν από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να αυξήσει την απώλεια νερού στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη, η στάθμη του νερού αυξήθηκε στο ένα τέταρτο των λιμνών, συχνά ως αποτέλεσμα της κατασκευής φραγμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το εσωτερικό οροπέδιο του Θιβέτ.

Οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν γενικά ότι οι ξηρές περιοχές του κόσμου θα γίνουν πιο ξηρές λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι υγρές περιοχές θα γίνουν πιο υγρές, αλλά η μελέτη διαπίστωσε σημαντική απώλεια νερού ακόμη και σε υγρές περιοχές. «Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται», δήλωσε ο Yao.

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε μια λεκάνη λιμνών που στεγνώνει, επηρεάζονται άμεσα και πολλές περιοχές έχουν αντιμετωπίσει ελλείψεις τα τελευταία χρόνια.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.