LIVING DECO

Η αξία του παλιού art de la table


3 Ιανουαρίου 2012

tumblr_ljjtouo8b41qfvuj8o1_500.jpg
Μπορεί σήμερα να μην ήμαστε τόσο αυστηρές ακόμα και στα επίσημα καλέσματα, (και όλα αυτά να σας φαίνονται αστεία), στο παρελθόν όμως οι παλιές νοικοκυρές φρόντιζαν να οργανώνουν επίσημα γεύματα με κάθε επισημότητα. Αλλοίμονο εάν το τραπεζομάνδηλο δεν ήταν καλοσιδερωμένο!

Ας κλέψουμε μερικά tips που χάριζαν στις νοικοκυρές της εποχής credit ;) «Όταν έχετε καλεσμένους για επίσημο γεύμα θα στρώσετε το τραπέζι σας σύμφωνα με τις οδηγίες της εθιμοτυπίας, που είναι οι ακόλουθες: Πριν τοποθετήσετε το τραπεζομάνδηλο, πρέπει να στρώσετε στο τραπέζι ένα φανελένιο ή τσόχινο ύφασμα, για να προστατεύει τη γυαλάδα του και να μην ακούγεται ο κρότος των μαχαιριών και λοιπών σκευών κατά το σερβίρισμα. Κατόπιν θ’απλώσετε το τραπεζομάνδηλο, που πρέπει να είναι μονόχρωμο, καλοσιδερωμένο με λίγες τσακίσεις και θα προσέξετε ν’απέχουν οι τέσσερις γωνίες εξίσου από το δάπεδο. Το τραπεζομάνδηλο θα πρέπει να κρέμεται τουλάχιστον 30 εκατοστά. Τα πιάτα θα πρέπει ν’απέχουν 2-3 εκατοστά από την άκρη του τραπεζιού και να έχουν μεταξύ τους μιαν απόσταση τουλάχιστον 70 εκατοστών. Δεξιά το πιάτου θα τοποθετήσετε το μαχαίρι, με το κοφτερό μέρος προς το πιάτο και αριστερά το πιρούνι. Το κουτάλι θα το τοποθετήσετε στο επάνω μέρος του πιάτου με το κοίλον μέρος προς τα κάτω και τη λαβή προς τα δεξιά ή δεξιά του πιάτου, μετά το μαχαίρι και με το κοίλον μέρος προς τα επάνω. Σε ένα επίσημο γεύμα χρησιμοποιούνται πολλά μαχαιροπίρουνα. Θα τα τοποθετήστε το ένα κοντά στο άλλο και θα αρχίσετε να τρώτε από εκείνο που βρίσκται στο έξω μέρος του πιάτου.Τα ποτήρια τοποθετούνται στο επάνω μέρος το πιάτου, λίγο δεξιά. Πρώτο τοποθετείται το ποτήρι του νερού και δεξιά του το ποτήρι του κρασιού, ούζου, σαμπάνιας, κλπ.Η πετσέτα τοποθετείται αριστερά, μετά το πηρούνι, διπλωμένη τετράγωνη, τρίγωνη ή σε ορθογώνιο σχήμα. Μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα στο πιάτο. Όλα τα αντικείμενα που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι (πιάτα, μαχαιροποίρουνα, κλπ) πρέπει να είναι ομοιόμορφα, εκτός από τα ποτήρια που μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, αλλά την ίδια ποιότητα. Επάνω στο τραπέζι δεν θα τοποθετήσετε το κανάτι του νερού, το πανέρι με το ψωμί και τις φιάλες με τα κρασιά. Αυτά τοποθετούνται σε ένα βοηθητικό τραπεζάκι που πρέπει να υπάρχει στην τραπεζαρία σας. Αφού ετοιμάσετε το τραπέζι τοποθετήστε τα καθίσματα κοντά στο τραπέζι χωρίς όμως ν’ακουμπάνε στο τραπεζομάνδηλο…» Οι συμβουλές είναι από το βιβλίο της παλιάς γκουρού της οικιακής οικονoμίας Σοφίας Σκούρα (μαγειρική-ζαχαροπλαστική).