HOME SWEET HOME

Τα φυτά σας υποδέχονται το φθινόπωρο


26 Σεπτεμβρίου 2014

Η κηπουρική είναι μία αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων.

Λατρεύουν να έχουν γλάστρες με όμορφα λουλούδια και παρτέρια με μυρωδικά. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που πλέον διαθέτουν μικρά μποστάνια στις βεράντες και τις ταράτσες των σπιτιών τους. Χαίρονται όταν βλέπουν τους καρπούς τους να ευδοκιμούν, τα λουλούδια τους να ανθίζουν και να μαζεύουν φύλλα απ΄τα μυρωδικά άνθη για να αρωματίσουν το φαγητό τους. Η ενασχόληση με την κηπουρική λειτουργεί κι ως αποθεραπεία. Είναι μια δραστηριότητα που διώχνει το άγχος γιατί σας φέρνει σε επαφή με την γη και συνεπώς διώχνει την ένταση της μέρας.

Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι αναλύσουμε την ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής στην ψυχολογία αλλά να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πως θα παρατείνετε τη ζωή των φυτών σας το χειμώνα.

Το κρύο και ο δυνατός αέρας είναι οι "εχθροί" των πιο ευαίσθητων φυτών. Για αρχή λοιπόν μεταφέρετε τις γλάστρες σας στο μπαλκόνι που κοιτά το νότο προκειμένου να τα προστατεύσετε. Μπορεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές να μεταφέρετε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο. Φροντίστε τώρα τα μυρωδικά σας να παίρνουν αρκετό φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Εκτός από το ηλιακό φως, έχουν ανάγκη από ελαφρύ χώμα, για να στραγγίζει καλά, αλλά πλούσιο σε βασικά συστατικά. Χρειάζονται συχνή φροντίδα με επανατροφοδότηση του χώματος. Επίσης, ξεχάστε το κλάδεμα των φυτών και των λουλουδιών σας το χειμώνα. Το κλαδί, ουσιαστικά, τραυματίζεται και έτσι στο σημείο κοπής μπορεί να βρει δίοδο ένας βλαβερός μύκητας και να καταστρέψει το φυτό. Μειώστε την ποσότητα του λιπάσματος. Δεν χρειάζεται μέσα στο καταχείμωνο να αναγκάσετε τα φυτά να ανθίσουν και μάλιστα με κίνδυνο να καούν. Φροντίστε, ωστόσο, μία φορά τον μήνα να τα ψεκάζετε με μυκητοκτόνο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν οικολογικά προϊόντα, όπως λιπάσματα ειδικού τύπου από εκχυλίσματα φυσικών ελαίων, τα οποία είναι καλύτερο αν τα προτιμάτε. Τον χειμώνα τα φυτά πρέπει να ποτίζονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 10 μέρες, ειδικά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων αλλά και παγετού.

Αυτές είναι μερικές γενικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τα φυτά σας. Είναι καλό πάντως να προτιμάτε φυτά που αντέχουν όλο το χρόνο. Αν και στην Ελλάδα το κλίμα είναι γενικά καλό για τα φυτά σας, επενδύστε σε πιο ανθεκτικά φυτά για να απολαμβάνετε ένα ανθισμένο τοπίο όλες τις εποχές.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας:

  • Θαμνώδη φυτά, όπως η αγγελική με τα αρωματικά άνθη της.
  • Πολυετείς πόες, όπως γεράνια, πελαργόνιες και καζανίες.
  • Αρωματικά φυτά, όπως δυόσμος, δεντρολίβανο και θυμάρι. Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος και δύσκολα αντέχει το κρύο. Μπορείτε όμως να μαζέψετε τα φύλλα του, να τα αποξηράνετε και να τα διατηρήσετε σ΄ένα βάζο. Την άνοιξη πάλι φυτεύετε το αγαπημένο σας μυρωδικό.
  • Καλλωπιστικές ελιές. Είναι πολύ όμορφες και δεν απαιτούν ιδιαίτερη περιποίηση.
  • Γιασεμί (κίτρινο ή λευκό), αν επιθυμείτε αναρριχώμενα φυτά.
  • Παρά τον σκληρό χαρακτήρα του, ο χειμώνας είναι εποχή κατά την οποία ορισμένα φυτά ανθίζουν για παράδειγμα τα κυκλάμινα, οι καμέλιες, οι πανσέδες αλλά και το λέιλαντ (μικρό κωνοφόρο δέντρο).
  • Μποστάνι. Όσοι έχουν μποστάνι στην βεράντα τους μπορούν να αντικαταστήσουν τα καλοκαιρινά τους λαχανικά με λαχανικά εποχής. Για παράδειγμα, τώρα μπορούν να σπείρουν μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια, ραπανάκια,  πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καρότα. Να φυτέψουν κρεμμύδια και σκόρδα. Πιο μετά κατά το Νοέμβριο μπορούν να εμπλουτίσουν τον λαχανόκηπο τους με όσπρια. Φακές και ρεβίθια.

Οι λάτρεις της κηπουρικής όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως τα φυτά τους πάνω απ΄όλα έχουν ανάγκη από συνεχή φροντίδα και αγάπη. Μην ξεχνάτε πως κι αυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί!