HOME SWEET HOME

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη σαμπάνια


9 Μαΐου 2015

Η σαμπάνια είναι το αγαπημένο ποτό πολλών και σίγουρα αυτό που διαλέγουν για να γιορτάσουν κάτι σημαντικό. Δείτε μερικά απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για αυτήν.

Υπάρχει ένας λαός που αγαπάει τη σαμπάνια περισσότερο κι από τους Γάλλους Μπορεί οι περισσότεροι Νιγηριανοί να ζούνε με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα αλλά παρ’ όλα αυτά είναι η δεύτερη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά στην κατανάλωση σαμπάνιας. Υπολογίζεται οτι μέχρι το 2017 θα έχουν καταναλώσει σαμπάνια αξίας πάνω από 930 εκατομμύρια ευρώ.

Η σαμπάνια είναι στην πραγματικότητα ένα μπουκάλι Pinot NoirΓια να φτιαχτεί η σαμπάνια πρέπει να αναμειχθούν τρεις ποιότητες σταφυλιού: Pinot Noir, Meunier και Chardonnay. Η ποικιλία Pinot Noir βρίσκεται σε μεγάλη αναλογία μέσα σε αυτό το ποτό που με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται αφρώδες.

Η σαμπάνια δημιουργήθηκε λόγω ενός ατυχήματος Οι πρώτες φυσαλίδες στη σαμπάνια ήταν ατύχημα και συνέβησαν κατά λάθος. Ένας οινοπαραγωγός άφησε κατά λάθος ένα μπουκάλι κρασί να ωριμάσει παραπάνω απ' όσο έπρεπε. Η πίεση που αναπτύχθηκε μέσα του ώθησε τον φελλό να πεταχτεί με δύναμη μακριά.

Τα πρώτα μπουκάλια σαμπάνιας ήταν επικίνδυνα Οι οινοπαραγωγοί προσπαθούσαν να φτιάξουν μπουκάλια που να πετάνε τον φελλό αλλά αυτό ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς να σπάει το μπουκάλι. Τα πρώτα μπουκάλια "έσκαγαν" συχνά και έτσι η σαμπάνια για καιρό λεγόταν "το κρασί του διαβόλου".

Όλα τα σημαντικά events χρειάζονται σαμπάνια Όταν πρωτοανακαλύφθηκε η σαμπάνια δημιουργήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να διαφημιστεί ως ένα πολυτελές ποτό. Σήμερα συνοδεύει όλες τις επετείους και τα σημαντικά events. Για παράδειγμα, η σαμπάνια χρησιμοποιήθηκε αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στην βάπτιση των πιο διάσημων πλοίων, και ακόμη και στο άνοιγμα της σήραγγας της Μάγχης που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία.

thehomeissue_champagne01

Οι αμέτρητες φυσαλίδες της σαμπάνιας Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τις φυσαλίδες που υπάρχουν σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας: φτάνουν το 1 εκατομμύριο!

Θα μπορούσε να είναι ένα ποτό Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οι Γάλλοι θεωρούν πως η σαμπάνια πρέπει να ανακηρυχθεί ως ποτό Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα έχουν κάνει αίτηση να συμπεριληφθούν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών. Η αίτηση υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και η απόφαση θα ληφθεί το 2015.

Η σαμπάνια ξεπερνά τα burgers Μπορεί οι Γάλλοι να λατρεύουν το γρήγορο φαγητό και ειδικά τα McDonald's αλλά όχι περισσότερο από τη σαμπάνια. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν στη Γαλλία 4.629 σημεία πώλησης σαμπάνιας και μόνο 1.300 McDonald's.

Η ταχύτητα του φελλού Κάποιοι επιστήμονες θέλησαν να μετρήσουν την ταχύτητα εκτόξευσης του φελλού. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Ο φελλός της σαμπάνιας πετάγεται με περίπου 65 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πιο μεγάλο μπουκάλι σαμπάνιας είναι το Melchizedek Πρόκειται για ένα υπερμεγέθες μπουκάλι που περιέχει 30 λίτρα σαμπάνια, ή 40 φορές την ποσότητα ενός μπουκαλιού σαμπάνιας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com- the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.