HOME SWEET HOME

Πώς θα είναι η ζωή μας στο μέλλον;


ΙΩΑΝΝΑ ΜΙΧΕΛΑΚΟΥ

24 Ιουνίου 2016

IKEA_today_Tom_Dixon-e1465382091159-2500x1406.jpg

Αν είχες μόνο 50 αντικείμενα για να επιπλώσεις το χώρο σου, ποια θα ήταν αυτά και πώς θα έμοιαζαν; Αυτό ήταν η αφετηρία για ένα πειραματικό πρότζεκτ που η ΙΚΕΑ ανέθεσε στην πανεπιστημιακή σχολή Τέχνης και Design της Λωζάνης, ΕCAL.

«Η συνεργασία μιας εταιρίας όπως η ΙΚΕΑ με μια σχολή σαν την ECAL αποτελεί πρόκληση και για τους δύο πάνω στις σύγχρονες πρακτικές του design και αποδεικνύει πως το design μπορεί εκτός από δημοκρατικό να είναι και συνεργατικό», δηλώνει ο διευθυντής της ECAL Αλέξης Γεωργακόπουλος.

IKEA_DDD_ecal_desk-2500x3750

Η συνεργασία ξεκίνησε εν αναμονή του ετήσιου πλέον θεσμού Democratic Design Days στα κεντρικά της ΙΚΕΑ, στο Älmhult της Σουηδίας, όπου το jenny.gr βρέθηκε για 2η χρονιά και είδε από κοντά όχι μόνο τις νέες σειρές που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, αλλά και ιδιαίτερα project σαν αυτό. Οι σπουδαστές της ΕCAL κλήθηκαν να σχεδιάσουν έπιπλα και αντικείμενα για να ζει και εργάζεται κανείς στο σπίτι, ευέλικτα και πρακτικά, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα μπορούν να είναι ιδιαίτερα οικονομικά.

IKEA_DDD_ecal_drawers-2500x1667

Άλλωστε τα συμπεράσματα του φετινού Life at Home report της ΙΚΕΑ, της παγκόσμιας έρευνας που καταγράφει τις τάσεις στον τρόπο ζωής, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: Μικρότεροι χώροι, ανάγκη για βιώσιμες πρώτες ύλες, μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο χάνονται και το σπίτι βγαίνει έξω από τον περιορισμό των τεσσάρων τοίχων. Οι νέες γενιές ζητούν ιδιωτικότητα αλλά και κοινωνικότητα, φυσική ή digital. Kάτι που ισορροπεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, που μας επιτρέπουν να είμαστε μόνοι, μαζί ή μαζί και μόνοι ταυτόχρονα.

33

Ιδιωτική κοινωνικότητα, το πρότζεκτ των σπουδαστών της ΕCAL

Tο αποτέλεσμα της συνεργασίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι ιδέες που παρουσιάστηκαν από τους σπουδαστές της ΕCAL αντικατοπτρίζoυν τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν σήμερα, προκαλώντας τον παραδοσιακό τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα έπιπλα. Flat συσκευασίες, ελαφριά έπιπλα που μεταφέρονται εύκολα, συναρμολογούνται με ένα κλειδί allen και έχουν πάνω από μία χρήσεις.

Στην ίδια άλλωστε κατεύθυνση κινήθηκε και η συλλογή IKEA PS 2017, που απευθύνεται στη νέα urban γενιά και καλύπτει τις ανάγκες της με το σύνθημα Live it, rock it, eat it, move it, show it…Υψηλός σχεδιασμός σε χαμηλή τιμή, όπως όλες οι συλλογές IKEA PS, με τη σειρά για το 2017 να επικεντρώνεται στην ελευθερία μέσα στο σπίτι. «Χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρια», ήταν το moto των 21 σχεδιαστών της και το μήνυμα είναι κατανοητό μόλις κανείς δει και τα 60 ευέλικτα πολυμορφικά έπιπλα και αντικείμενα.

IKEA_today_PS_folding_table-2500x1667

Ελαφριά αναδιπλούμενα τραπεζάκια και τρόλευ, και άθραυστα γυάλινα πιάτα για τη urban γενιά στη νέα σειρά IKEA PS 2017. 

Άθραυστα γυάλινα πιάτα. Μια κουνιστή στρογγυλή πολυθρόνα στην οποία κάθεσαι, εργάζεσαι ή απλώς κοιμάσαι. Λαμπτήρες που τους χειρίζεται κανείς από το κινητό του για να δώσει το ακριβές feeling που θέλει στο χώρο. Ένα συρμάτινο ερμάριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη, ραφιέρα για τις συλλογές αγαπημένων μικροπραγμάτων ή ακόμη και σαν κλουβί για κουνέλια όπως μας πρότεινε ο σχεδιαστής του. Η συλλογή δεν σταματά στα έπιπλα, περιλαμβάνει μείγματα μπαχαρικών, σπόρους και healthy ροφήματα.

IKEA_today_see-through_sofa-2500x1667

See-through πολυθρόνες με 3D ύφανση σε σχεδιασμό της Sarah Fager

IKEA_today_PS_fodling_cabinet_01-2500x3750

Flat-pack κηροπήγιο που συναρμολογείται με μία μόνο βίδα, σε σχεδιασμό του Ηenrik Preutz.

Στη φετινή Democratic Design Day της ΙΚΕΑ, υπήρχαν δύο ακόμη μεγάλες εκπλήξεις. Η συνεργασία με τον  βρετανό σταρ σχεδιαστή Tom Dixon, που σύντομα θα αποκαλύψει"πλατφόρμες" που θα χρησιμοποιηθούν ως κρεββάτια ή καθίσματα και θα παροτρύνουν τον χρήστη να τις "χακάρει" προσαρμόζοντάς τις στο δικό του στιλ. Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι πως η βάση θα κατασκευαστεί από αλουμίνιο και θα αλλάζει εύκολα χρήση.

IKEA_today_Tom_Dixon-e1465382091159-2500x1406

Ο Τom Dixon (αριστερά) και την βάση ανά χείρας και ο Marcus Engman, Design manager της ΙΚΕΑ.

Και η συνεργασία με το δανέζικο σχεδιαστικό δίδυμο ΗΑΥ, η οποία απέδωσε ήδη μια πολυθρόνα και ένα φωτιστικό, αλλά και τον αναζωγονητικό ανασχεδιασμό της κλασσικής μπλε τσάντας – σήμα κατατεθέν της ΙΚΕΑ.

IKEA_DDD_HAY_bag-1

Η μπλε τσάντα έγινε πράσινη και κομψή για να ταιριάζει με όλα μας τα outfits.