HOME SWEET HOME

Πώς να βάψεις το σπίτι μόνη σου


18 Αυγούστου 2016

Το σπίτι είναι ο χώρος που ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε. Ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι ανανεώνει τη ψυχολογία και δημιουργεί τη διάθεση να θέλουμε να μείνουμε σε αυτό. Και επειδή κάθε τόσο τα δωμάτια χρειάζονται ανανέωση, πλέον έχεις την ευκαιρία να δώσεις το προσωπικό σου στιλ, βάφοντας τα μόνη σου. Στο βάψιμο του σπιτιού δεν χωράνε οι φόβοι, υπάρχει μόνο η φαντασία και η διασκέδαση. Με τη βοήθεια των Praktiker μπορείς να βάψεις το σπίτι σου εύκολα και οικονομικά, δημιουργώντας το δικό σου παράδεισο. Βάλε δυνατά τη μουσική και άρχισε τη ζωγραφική.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έτσι πριν αρχίσεις το βάψιμο πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου, ώστε να αποφύγεις τις ζημιές. Οι πρώτες δουλειές που πρέπει να κάνεις είναι:

  • Να καλύψεις το πάτωμα με χαρτί οντουλέ.
  • Να ξεσκονίσεις τους τοίχους και να τους πλύνεις με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού.
  • Να καλύψεις τις πρίζες με αυτοκόλλητη χαρτοταινία, απέφυγε την καφέ γιατί μετά θα τρίβεις χωρίς λόγο. Πριν από οποιεσδήποτε αποσυνδέσεις ηλεκτρικών συσκευών ή εξαρτημάτων κατεβάζεις πάντα τις ασφάλειες ή το γενικό.
  • Να καλύψεις με χαρτοταινία τις κορνίζες των θυρών και των παραθύρων και να αφαιρέσεις όχι μόνο τα φωτιστικά και τις απλίκες αλλά και τα καρφιά των κάδρων που ίσως υπάρχουν.

Και το σπίτι σου είναι πανέτοιμο να δεχτεί τη δικιά σου παρέμβαση, ώστε να γίνει αγνώριστο. Πριν όμως ξεκινήσεις το βάψιμο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις τα απαραίτητα σύνεργα.

  • Ένα σκαφάκι βαφής
  • Προστατευτικά γυαλιά, για την προστασία των ματιών
  • Γάντια, για προστασία χεριών από τα χημικά καθαρισμού και τους διαλύτες
  • Γυαλόχαρτο, για αφαίρεση γυαλάδας και λείανση
  • Συρματόβουρτσα ή ξύστρα, για αφαίρεση παλιών χρωμάτων που έχουν φουσκώσει
  • Στοκαδόρος ή σπάτουλα, για γέμισμα μικρών τρυπών και ρωγμών
  • Στόκος σπάτουλας ή οικοδομών, για ψιλοστοκαρίσματα
  • Χαρτοταινίες, για ‘κόψιμο’ στις πόρτες και παράθυρα
  • Ρολό από αρνίσιο μαλλί καλής ποιότητας και ένα στραβοπίνελο με μακριά λαβή για όλες τις γωνίες και τις ακμές.
  • Μια διπλή σκάλα και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι για τα ψηλά σημεία

Και αφού χάρη στα Praktiker έχεις στη διάθεση σου όλα τα απαραίτητα εργαλεία, πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα. Για να φτάσεις όμως σε ένα άψογο αποτέλεσμα είναι χρήσιμες μερικές βασικές γνώσεις για την προετοιμασία των επιφανειών και την επιλογή του χρώματος.

Το κατάλληλο χρώμα

Όσο και αν σου φαίνονται άπειρα τα είδη των χρωμάτων, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή, γιατί υπάγονται σε δυο κατηγορίες: Στα ακρυλικά και στα χρώματα συνθετικών ρητινών. Τα ακρυλικά έχουν το πλεονέκτημα ότι στεγνώνουν γρήγορα χωρίς αναθυμιάσεις και μυρωδιές. Επιπλέον θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον και τελείως αβλαβή, γι’ αυτό και κρίνονται καταλληλότερα για παιδικά δωμάτια. Υστερούν όμως λίγο ως προς την ευκολία εφαρμογής τους, τη σκληρότητα της βαμμένης επιφάνειας και την καλυπτικότητα.

Τα χρώματα συνθετικών ρητίνων παρουσιάζουν καλύτερη ροή και καλύτερο «στρώσιμο». Η βαμμένη επιφάνεια είναι σκληρότερη και λιγότερο ευαίσθητη.

Επέλεξες και τα αγαπημένα σου χρώματα και έφτασε η στιγμή για δράση, δηλαδή την προετοιμασία του υποστρώματος. Γιατί πρέπει να γνωρίζεις ότι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα βάψεις, είναι εξίσου σημαντικό με το χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις. Ανάλογα με το είδος του χρώματος που έχεις διαλέξει, η δημιουργία ενός υποστρώματος με το κατάλληλο αστάρι αποτελεί συνήθως μια χρήσιμη προεργασία για καλύτερη πρόσφυση και καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα φθαρμένα σημεία, ρωγμές και βαθουλώματα, πρέπει να στοκαριστούν και να λειανθούν. Στη διαδικασία αυτή θα προχωρήσεις σύμφωνα με το είδος του διαλυτικού μέσου του χρώματος: ακρυλικός στόκος για τα χρώματα υδατικής βάσης, στόκος λαδιού για χρώματα συνθετικών ρητινών.

Αν θελήσεις να εξακριβώσεις τι είδος χρώματος είχε περαστεί παλαιότερα, βούτηξε ένα πινέλο σε διαλυτικό γενικής χρήσης και τρίψε το καλά πάνω στη βαμμένη επιφάνεια. Το ακρυλικό χρώμα θα διαλυθεί, ενώ το χρώμα συνθετικών ρητινών θα αντισταθεί.

Τέλος, για να αστράφτει η επιφάνεια που θα βάψεις, πρέπει πρώτα να περάσεις ένα χέρι προβαφής και να συνεχίσεις με χρώμα αρκετά λεπτόρευστο, ιδίως το δεύτερο χέρι, ώστε να προκύψει μια εντελώς λεία, καλά σφραγισμένη και λαμπερή επιφάνεια.

Και είσαι έτοιμη για βάψιμο.

Αρχίζεις το βάψιμο από την οροφή. Περνάς ένα χέρι παράλληλα προς τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο, ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό «χάνονται» όλες σχεδόν οι μικροατέλειες. Προχωρώντας μετά στους τοίχους, βάφεις πρώτα τις γωνίες μεταξύ των τοίχων και μεταξύ των τοίχων και της οροφής με ένα στραβοπίνελο με μακριά λαβή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ειδικό μικρό ρολό για τις γωνίες μεταξύ των τοίχων, πάντα όμως με μικρή ποσότητα χρώματος.

Το μυστικό για το σωστό βάψιμο των επιφανειών με ρολό είναι: κάθετο ρολάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ- ζάγκ δεξιά και αριστερά. Μετά, ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολάρισμα πάνω και κάτω. Το βάψιμο της επόμενης «λωρίδας» του τοίχου ξεκινάει δίπλα στην προηγούμενη, με μικρή επικάλυψη και όσο είναι το χρώμα νωπό.

Αν ακολουθήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις το δικό σου παράδεισο, όπου θα θέλεις να μείνεις για πάντα. Και για επιπλέον συμβουλές δες εδώ το βίντεο.