HOME SWEET HOME

Πώς το σπίτι θα μας ταξιδεύει συνέχεια


19 Σεπτεμβρίου 2016

N1Q3575.jpg

“Μπορείς με ορισμένα οικονομικά κομμάτια να δώσεις εντελώς διαφορετική αίσθηση στο σπίτι σου. Η σειρά SVÄRTAN είναι συλλεκτική σειρά περιορισμένης κυκλοφορίας, οπότε αν ερωτευτείς ένα κομμάτι, μην περιμένεις για πολύ.” μας λέει η Δημιουργική Διευθύντρια της ΙΚΕΑ, Karin Gustavsson, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Älmhult της Σουηδίας όπου τη συναντήσαμε στα πλαίσια του Democratic Design Days για να δούμε από κοντά όχι μόνο τις νέες σειρές που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, αλλά και να μιλήσουμε για την έμπνευση πίσω από αυτές. Μια Σουηδέζα που λατρεύει την Ελλάδα, όπως μου εξήγησε αμέσως μόλις συστηθήκαμε, μια αγάπη που αποτύπωσε ήδη στην καλοκαιρινή σειρά της ΙΚΕΑ SOMMAR 2016, που έγινε ανάρπαστη παγκοσμίως. Tην ίδια αίσθηση του ταξιδιού, μεταφέρει τώρα και στη SVÄRTAN, καθώς η σειρά σε ταξιδεύει χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς.

N1Q3575

"Μου αρέσει να δουλεύω με νέους σχεδιαστές και με φοιτητές", τονίζει καθώς μου εξηγεί πως είναι το κομμάτι της δουλειάς της που αγαπά περισσότερο, καθώς "εμείς που είμαστε στο χώρο χρόνια πρέπει να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους νέους και να τους μεταφέρουμε όλη μας τη γνώση".

Έτσι για την επόμενη συλλεκτική σειρά που η ίδια συντόνισε, συνεργάστηκε με τον Σουηδό σχεδιαστή υφασμάτων Martin Bergström και 25 σπουδαστές του National Institute of Fashion Technology (NIFT) από το Νέο Δελχί. Το αποτέλεσμα: Η Ανατολή συναντά την Δύση και το αποτέλεσμα είναι άκρως ελκυστικό και απρόσμενο. Η Ινδία, η χώρα της φύσης, των χρωμάτων και της λάμψης έρχεται να αναδείξει μια άλλη πτυχή που δεν είχε ανακαλυφθεί τόσο καιρό.

ikea 20

Ο Martin Bergström, με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της μόδας, της τέχνης και του design, προσπαθεί να δώσει ζωή σε πράγματα που οι άνθρωποι συναντούν καθημερινά αλλά προσπερνάνε. Μαζί με τους σπουδαστές, δημιουργεί μια νέα συλλογή διακόσμησης που περιέχει λεπτομέρειες από ανεξερεύνητα μέρη της Ινδίας. Η κεντρική ιδέα του σχεδιαστή είναι να δείξει μια μοντέρνα εκδοχή της Ινδίας και της κληρονομιάς της. "Όταν ήρθα στην Ινδία, είδα εκπληκτικές επιφάνειες με πατίνα, διαφορετικές υφές τοίχων και σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη βροχή των μουσώνων", εξηγεί για την έμπνευση πίσω από τη σειρά SVÄRTAN.

ikea 19

Ύφασμα, χαρτί, γυαλί, κεραμικά και μεταλλικά στοιχεία είναι τα υλικά της νέας συλλογής της IKEA, η οποία βρίσκεται ήδη στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, Κηφισός και Θεσσαλονίκη, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Όλα τα υλικά γίνονται χρηστικά και διακοσμητικά ταυτόχρονα αντικείμενα, στις αποχρώσεις του μαύρου του λευκού και του γκρι σε σχέδια υφασμένα, τυπωμένα ή μέσα στην υφή του υφάσματος

"Η ΙΚΕΑ στρέφεται τώρα περισσότερο στις αξίες του design και της ποιότητας, σε αντικείμενα που έχουν σχεδιαστική αξία και ποιότητα χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις πολλά για να τα αποκτήσεις" εξηγεί η η Κarin για το concept πίσω από τη SVÄRTAN, κάτι που γίνεται ήδη εμφανές από το χειροποίητο στιλ της σειράς, η οποία έχει κατασκευαστεί στην Ινδία και χρησιμοποιεί πολλές παραδοσιακές τεχνικές με φυσικά υλικά, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο βιομηχανικό. Αυτό κάνει κάθε προϊόν να φαίνεται χειροποίητο και να ταιριάζει απόλυτα με το design του.

Αποτελούμενη από υφάσματα, χαρτική ύλη, γυάλινα σκεύη, κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, η σειρά SVÄRTAN έχει απαλή υφή και αφηρημένα σχέδια αντικειμένων που συνήθως αγνοούμε, ενθαρρύνοντάς μας να αναγνωρίζουμε την ομορφιά στα απλά καθημερινά πράγματα.

[gallery-692731]