HOME SWEET HOME

Η μοναδική στιγμή που συνειδητοποιείς ότι το σπίτι σου κρύβει πιο πολλά απ’ όσα φαντάζεσαι


Χριστίνα Γουδρούπη

6 Σεπτεμβρίου 2019

Η μοναδική στιγμή που συνειδητοποιείς ότι το σπίτι σου κρύβει πιο πολλά απ’ όσα φαντάζεσαι

Σε πολλές γλώσσες του κόσμου, υπάρχει μια ξεχωριστή λέξη για το σπίτι, που δεν αναφέρεται στο κτίριο ή τον χώρο, αλλά στην αίσθηση οικειότητας και τη σημασία που έχει το κάθε σπίτι για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό.

Το σπίτι μας δεν είναι συνδεδεμένο μόνο με μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους. Είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Μέσα στο σπίτι περνάμε στιγμές ξεκούρασης, δημιουργίας, παρέας, συντροφικότητας κι αγάπης. Το σπίτι μας είναι γεμάτο με τις αναμνήσεις μας, και οι αλλαγές σε αυτό μπορούν να γίνουν αλλαγές στην ψυχοσύνθεσή μας.

jenny.gr

Αυτή η ιδέα υπήρχε πάντα στο μυαλό μου, αλλά έγινε ακόμα σαφέστερη όταν χρειάστηκε να κάνω μια αλλαγή στη διακόσμηση του σπιτιού μου. Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά και την καθημερινότητά μου, δημιούργησε την ανάγκη για καινούρια έπιπλα. Με αυτήν την αφορμή, αποφάσισα να μην αλλάξω μόνο όσα «έπρεπε», αλλά και όσα «ήθελα», και να κάνω τον χώρο ακόμα περισσότερο «δικό μου».

jenny.gr

Μια επίσκεψη στην ΙΚΕΑ ήταν απαραίτητη για να πάρω τα περισσότερα, αν όχι όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που ήθελα για το σπίτι μου. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, δεδομένου ότι τα έπιπλα ΙΚΕΑ αποτελούν σταθερά επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους που φτιάχνουν το σπίτι τους, ιδιαίτερα αν αγαπούν την απλότητα, το design και την έμπνευση. Το περίεργο είναι πως αυτά τα έπιπλα έγιναν πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμουν.

Αναδιαμορφώντας κομμάτι - κομμάτι τους χώρους του σπιτιού μου, αντιλήφθηκα ότι τα καινούρια αντικείμενα γινόντουσαν μέρος της δικής μου μετάβασης. Η αλλαγή της ζωής μου αποτυπώθηκε στην αλλαγή του σπιτιού μου, και με τη σειρά της η αλλαγή αυτή έγινε δύναμη κι έμπνευση για τη νέα φάση στην οποία βρέθηκα.

jenny.gr

Φανταστείτε λοιπόν την συγκίνηση που ένιωσα, όταν είδα το τηλεοπτικό σποτ IKEA, στο οποίο το σπίτι παύει να είναι απλώς σπίτι και γίνεται ένας χώρος συναισθημάτων. Η υπέροχη ιστορία περιλαμβάνει μια όμορφη οικογένεια, δύο σκυλάκια κι ένα λούτρινο παιχνίδι. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό, γιατί τα λέει όλα το ίδιο το σποτ:

Λένε πως τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν είναι τα αντικείμενα, και είναι αλήθεια. Όμως μερικές φορές, όπως έγινε και με την οικογένεια του σποτ, όπως έγινε με εμένα και τα έπιπλα ΙΚΕΑ, τα αντικείμενα γίνονται περισσότερα από όσα φανταζόμαστε, και μας συνδέουν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή: με τις στιγμές που ζούμε, με όσους αγαπάμε, και με την μοναδική αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής που μόνο στο σπίτι μας μπορούμε να νιώσουμε.