HOME SWEET HOME

5 σκεύη που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο πλυντήριο πιάτων


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2024

5 σκεύη που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο πλυντήριο πιάτων
Unsplash/ Good Soul Shop
Όσο κι αν λατρεύεις το πλυντήριο πιάτων, κάποια σκεύη πρέπει να πλένονται στο χέρι 

Το πλυντήριο πιάτων είναι πρακτικό και σωτήριο. Είναι η απόλυτη προσθήκη σε μια κουζίνα, γιατί απλώς γλυτώνεις χρόνο, κόπο και ιδρώτα, πλένοντας στο χέρι κάθε μαγειρικό σκεύος. Ωστόσο, δεν μπαίνουν τα πάντα εκεί. Δυστυχώς.

Για κάποια σκεύη, το πλυντήριο πιάτων είναι ο απόλυτος εχθρός, καθώς μακροπρόθεσμα καταστρέφονται. Για κάποια μαγειρικά σκεύη μπορεί να το γνώριζες ήδη, αλλά για κάποια μπορεί όχι. Όπως και να ‘χει, αυτά είναι τα αντικείμενα που απαγορεύεται να βάλεις στο πλυντήριο πιάτων.

  • Μαχαίρια υψηλής ποιότητας

Ναι, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για περιορίσεις τη διάρκεια ζωής τους. Το πλυντήριο πιάτων μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στην ποιότητα των μαχαιριών, ενώ ο τύπος απορρυπαντικού που χρησιμοποιείται μπορεί να οδηγήσει στο να εμφανιστεί σκουριά ή διάβρωση στις λεπίδες τους. Καλύτερα, να πλένεις τα μαχαίρια στο χέρι.

  • Αντικολλητικά τηγάνια

Τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη με προστατευτικές αντικολλητικές επιστρώσεις, είναι προτιμότερο να τα πλένεις στο χέρι, εκτός εάν οι οδηγίες του κατασκευαστή αναφέρουν ότι ένα σκεύος μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων. Πάντως, οι πίδακες του πλυντηρίου πιάτων διαβρώνουν γρήγορα την επίστρωση των αντικολλητικών τηγανιών, προκαλώντας την αποκόλλησή τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Jenny.Gr
Unsplash/ roam in color
  • Πλαστικά σκεύη

Τα πλαστικά σκεύη, τάπερ, πιάτα ή ποτήρια, δεν είναι ασφαλή στο πλυντήριο πιάτων. Όχι μόνο μπορούν εύκολα να σπάσουν, αλλά υπάρχει και περίπτωση να προκαλέσουν και «ζημιά» στα φίλτρα του πλυντηρίου. Τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα έχουν τυπωμένη στη βάση τους την καταλληλότητα τους σχετικά με το πλυντήριο πιάτων, οπότε πριν κάνεις το οτιδήποτε, καλό είναι να ελέγξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Μαχαιροπήρουνα χρυσού ή μπρονζέ χρώματος

Στις ζεστές θερμοκρασίες που επικρατούν στο πλυντήριο πιάτων, τα μέταλλα είναι πιθανό να αμαυρωθούν ή να θαμπώσουν. Για να διατηρήσεις τη λάμψη τους, καλύτερα να προτιμάς το πλύσιμο στο χέρι.

  • Ξύλινα σκεύη

Τα ξύλινα σκεύη δεν έχουν θέση στο πλυντήριο πιάτων. Το ξύλο μπορεί εύκολα να σαπίσει όταν εκτίθεται στο νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά αν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί πίδακες νερού του πλυντηρίου πιάτων έχουν διαβρώσει την προστατευτική επίστρωσή τους.