HOME SWEET HOME

3 πράγματα που πρέπει να πετάξεις τώρα από την κουζίνα σου - Κρύβουν κινδύνους


JTeam

6 Αυγούστου 2025

3 πράγματα που πρέπει να πετάξεις τώρα από την κουζίνα σου - Κρύβουν κινδύνους
freepik
Αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα εδώ και δεκαετίες.

Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους χώρους του σπιτιού που χρησιμοποιείται καθημερινά - για ευνόητους λόγους. Από το μαγείρεμα και το πλύσιμο μέχρι το φαγητό, αρκετές είναι οι ώρες της ημέρας που μας βρίσκουν ανάμεσα σε πιάτα και κατσαρολικά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φροντίσει να εξοπλιστούμε με σκεύη, συσκευές και κουζινικά, που καλύπτουν κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει. Συνήθως, τα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι γεμάτα με πράγματα, πολλά από τα οποία, ίσως, να μην έχουμε χρησιμοποιήσει και ποτέ.

Ανάμεσα στη συλλογή από εργαλεία, ηλεκτρικές συσκευές και κατσαρολικά, υπάρχουν τρία αντικείμενα που δεν πρέπει να βρίσκονται στην κουζίνα σου. Και ο λόγος είναι πιο σοβαρός απ’ όσο πιστεύεις. Ακόμα κι αν σε βολεύουν, ακόμα κι αν τα χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, ήρθε η ώρα να τα μεταφέρεις στον κάδο της ανακύκλωσης.

Ο Δρ. Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναφέρθηκε πρόσφατα στα τοξικά αντικείμενα που δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην κουζίνα μας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες ανάπτυξης επιβλαβών χημικών ουσιών, βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στην υγεία μας. Αν, λοιπόν, τα παρακάτω πράγματα βρίσκονται στα συρτάρια σου, δεν έχεις παρά να τα αποσύρεις asap.

3 αντικείμενα της κουζίνας που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και προβλήματα υγείας

#1 Πλαστικές κουτάλες

Αν στο δεύτερο συρτάρι της κουζίνας έχεις και εσύ πλαστικές κουτάλες ή άλλα πλαστικά σκεύη, ήρθε τώρα η στιγμή να τα μεταφέρεις στην ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον Δρ Saurabh Sethi, αυτά τα αντικείμενα, όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν χημικές ουσίες. Ο ειδικός αναφέρεται συγκεκριμένα στη Δισφαινόλη Α (BPA), η οποία απελευθερώνεται με τη θερμότητα και έτσι, μπορεί να εισέλθει στο φαγητό κατά την προετοιμασία του, προκαλώντας μας θέματα υγείας. Αντί, λοιπόν, για πλαστικά αντικείμενα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις εργαλεία που έχουν φτιαχτεί από ανοξείδωτο ατσάλι, σιλικόνη ή μπαμπού.

#2 Πλαστικές επιφάνειες κοπής

Ακόμα ένα «don’t».Ο λόγος; Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε πλαστικές επιφάνειες κοπής για να κόψουμε τα φρούτα, τα λαχανικά ή το κρέας, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των μικροπλαστικών που μεταφέρεται στο φαγητό και τελικά, εισέρχεται στον οργανισμό μας. Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, είναι πιθανό, με την πάροδο του χρόνου, να προκληθούν φλεγμονές ή ορμονικές διαταραχές. Αν θέλεις να αποφύγεις τον κίνδυνο, δεν έχεις παρά να αντικαταστήσεις τις πλαστικές επιφάνειες με ξύλινες. Σίγουρα θα βρεις εύκολα με μια βόλτα στην αγορά.

#3 Γρατζουνισμένα ή σπασμένα τηγάνια

Το τηγάνι αποτελεί ένα από τα σκεύη που χρησιμοποιούνται σε κάθε κουζίνα. Με το πέρασμα των χρόνων και τη συστηματική χρήση, φθείρεται και καταστρέφεται. Παρ’ όλα αυτά, ωστόσο, εξακολουθούμε να το χρησιμοποιούμε, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας. Ο Δρ Saurabh Sethi προτείνει να είμαστε παρατηρητικοί με τα σκεύη και να τα αντικαθιστούμε, όταν υπάρχει ανάγκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απελευθερώνουν επιβλαβή σωματίδια στο φαγητό μας, επιβαρύνοντας την υγεία μας.