Οδηγός επιβίωσης της γαρδένιας της ιδιότροπης

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
gardenia6.jpg

Η γαρδένια αγαπά την μοναξιά. Δεν της αρέσει καθόλου να την πασπαλίζει η γύρη των άλλων λουλουδιών. Αν λοιπόν φέτος την άνοιξη γίνει μέρος της λουλουδοσυλλογής σας, τοποθετείστε τη μακριά από άλλα ανθοφόρα φυτά. Δεν αντέχει τον ανταγωνισμό. Επειδή είναι ευαίσθητη και ντελικάτη, δεν της αρέσει η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Θέλει το φως να φωτίζει την ομορφιά της αλλά όχι τον ήλιο να την καίει.

Με το νερό δεν τα πάει και πολύ καλά. Η γαρδένια θέλει λίγο να διψάσει πριν το επόμενο πότισμα. Αλλά μην το παρακάνετε κιόλας. Υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική ξηρασία έχει αρνητικές συνέπειες για τα άνθη της, κυρίως κατά την περίοδο ανθοφορίας.

Προασπίζοντας τον τίτλο της ιδιότροπης, η γαρδένια είναι και απαιτητική στο φαγητό. Για αυτό μην παραλείπετε την λίπανση με ειδικό λίπασμα για γαρδένιες γιατί απλά θα κιτρινίσει από το κακό της.Η γαρδένια σας ως τροπικό φυτό αγαπά την υγρασία, για αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο δεν είναι ανθισμένη, ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα της. Επειδή δεν της αρέσουν οι πολλές αλλαγές, καλό θα ήταν να μην τη μεταφυτεύσετε άμεσα. Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα αν μείνει στην ίδια γλάστρα μέχρι το τέλος της επόμενης ανθοφορίας της, δηλαδή του χρόνου τέτοια εποχή. Σε κάθε περίπτωση η μεταφύτευση πρέπει να γίνει σε ειδικό χώμα για οξύφυλλα.

Τέλος, τον χειμώνα θα πρέπει να μετακομίσει σε φωτεινή θέση προστατευμένη από τον βοριά. Όταν οι θερμοκρασίες πέσουν πολύ χαμηλά θα πρέπει να σκεπάσουμε τη γλάστρα της με ειδικά προϊόντα φυτοπροστασίας από το κρύο ή να τη μεταφέρουμε σε ελεγχόμενο χώρο, όπως ένα φωτεινό κλιμακοστάσιο, για να ξεχειμωνιάσει.

Από την Αναστασία Τσαγκάρη

Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπικές συμβουλές σχετικά με την φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants (http://www.allaboutorchids.gr/) και τη σελίδα του στο facebook (https://www.facebook.com/allaboutorchid/).