HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Πώς θα φροντίσεις το Αλεξανδρινό που σου χάρισαν


Αναστασία Τσαγκάρη

30 Δεκεμβρίου 2018

poinsettia2.jpeg

Τώρα τις γιορτές δεν νομίζω ότι υπάρχει σπίτι χωρίς ούτε ένα Αλεξανδρινό. Ένα φυτό που συνδέεται και παραδοσιακά με την ημέρα των Χριστουγέννων (διαβάστε εδώ την τρυφερή Χριστουγεννιάτικη ιστορία). Πρόκειται για μια φτηνή αλλά και πολύ εντυπωσιακή επιλογή είτε για να το στολίσουμε στο χώρο μας είτε για να το προσφέρουμε δώρο.

Επειδή το Αλεξανδρινό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για το στολισμό καταστημάτων και εξωτερικών χώρων λανθασμένα πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για φυτό εξωτερικού χώρου. Ναι, φυσικά και μπορεί να ζήσει έξω, όπως όλα τα φυτά άλλωστε, όμως τα Αλεξανδρινά που αγοράζουμε αυτή την περίοδο, όχι. Πρόκειται για αδύναμα, μικρά σε ηλικία φυτά που προέρχονται από φυτώρια με ειδικές συνθήκες. Αν λοιπόν εκθέσετε το Αλεξανδρινό σας στην ξαφνική παγωνιά οι μέρες του θα είναι μετρημένες.

Έτσι λοιπόν μόλις το Αλεξανδρινό έρθει σπίτι, τοποθετείστε το σε ένα πολύ φωτεινό σημείο χωρίς απευθείας έκθεση στο ήλιο και μακρυά από θερμαντικά σώματα καθώς δεν του αρέσει καθόλου ο ξηρός και ζεστός αέρας του καλοριφέρ ή του aircondition. Ιδανικά βάλτε το παρέα με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου για να αυξήσετε την υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο του.

Το υπερβολικό πότισμα είναι ο μεγαλύτερο εχθρός για το Αλεξανδρινό σας. Ενώ δεν του αρέσει να στεγνώνει εντελώς, αν το ποτίσετε υπερβολικά θα αρχίσει να κιτρινίζει και να πετάει τα φύλλα του. Παράλληλα απαιτεί άριστη αποστράγγιση και για το λόγο αυτό φροντίστε να είναι πάντα στεγνό, χωρίς υπολείμματα νερού, το διακοσμητικό κασπώ που το φιλοξενεί.

Αν του δώσετε φως και την επιθυμητή υγρασία θα μείνει μαζί σας για πάρα πολύ καιρό και μετά τις γιορτές διατηρώντας τα κόκκινα φύλλα του για αρκετούς μήνες. Τώρα αν θέλετε να μάθετε πώς θα το κάνετε να ξανακοκκινίσει την επόμενη χρονιά διαβάστε εδώ ή για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη φροντίδα του δείτε το σχετικό βίντεο.

Διαβάστε εδώ για το πως θα φροντίσετε το Αλεξανδρινό σας μετά τις γιορτές και μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο Υoutube.