Τρία ανθοφόρα φυτά φθινοπωρινής άνθησης που θα σας ξετρελάνουν

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

Το φθινόπωρο για εμένα είναι σαν μια δεύτερη άνοιξη. Περιμένω με ανυπομονησία να γλυκάνει ο καιρός για να τρέξω στο φυτώριο για φθινοπωρινή ανανέωση του χώρου μου. Τα ανθοφόρα φθινοπωρινής άνθησης με ξετρελαίνουν για ένα και μοναδικό λόγο. Δεν απαιτούν τόση φροντίδα και κόπο όσο τα φυτά το καλοκαίρι. Ελάχιστο νερό, ελάχιστη ως και καθόλου, σε κάποιες περιπτώσεις, λίπανση. Ιδού λοιπόν η λίστα σας ώστε το μπαλκόνι μας να  ξαναπάρει χρώμα.

Ιδού λοιπόν η λίστα για να διαλέξετε.

Για τους δυτικοευρωπαίους φίλους μας η Καλούνα (Calluna) και η Έρικα (Erica) είναι δύο φυτά που λέγεται ότι φέρνουν το ζεστό φως του ήλιου μέσα στο φθινόπωρο. Το λευκό και όλες οι αποχρώσεις του ροζ κυριαρχούν στις περισσότερες ποικιλίες των φουντωτών αυτών θάμνων μου μοιάζουν με χρωματιστά στάχυα ολάνθιστα μέσα στο φθινόπωρο. Όποια από τις δύο και αν διαλέξετε δώστε της ήλιο και λίγο νερό και αυτό είναι όλο. Θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα στο μπαλκόνι σας. Αντέχουν στους - 20. Προσωπικά τις λατρεύω γιατί δεν χάνουν ούτε μια μέρα το χρώμα τους και φυσικά είναι πολύ φτηνά.

Μπορεί να μην τρώγονται αλλά σίγουρα δεν χορταίνονται. Ο λόγος για τα Καλλωπιστικά Λάχανα. Κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα ροζ, μωβ, μπεζ, λευκά και φυσικά πράσινα. Πρόκειται για ένα φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα που θα στολίσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας όλο το χειμώνα. Όσο θα πέφτουν οι θερμοκρασίες τόσο θα μελανιάζουν από το κρύο και θα γίνονται πιο εντυπωσιακά. Ακόμη και αν τα βρει το χιόνι δεν έχετε παρά να τα τινάξετε. Μπορείτε να τα φυτέψετε μεμονωμένα ή πολλά μαζί ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα ανθοφόρα. Την άνοιξη, εκεί που θα νομίζετε ότι το φυτό πεθαίνει, θα σας χαρίσει λίγο πριν σας αποχαιρετήσει υπέροχα κίτρινα άνθη.

Τέλος, αυτή την εποχή δεν νοείται μπαλκόνι ή κήπος χωρίς Χρυσάνθεμα. Οι παραγωγοί τα έχουν καταφέρει τόσο καλά που στην αγορά υπάρχουν ποικιλίες και χρώματα για κάθε γούστο και για κάθε χώρο. Προσοχή στο υπερβολικό πότισμα και στον κακό αερισμό. Δώστε τους φως και χώρο για να αναπνέουν για να διατηρηθούν αρκετά. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους κάντε ένα βαθύ κλάδεμα και θα τα δείτε να ξανανθίζουν την άνοιξη.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!