HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

FAQ: Σώζεται η ορχιδέα μου;


Αναστασία Τσαγκάρη

16 Ιανουαρίου 2021

FAQ: Σώζεται η ορχιδέα μου;

Να τη σώσω ή να μην τη σώσω; Ένα δίλημμα στο οποίο έχω μπει πολλές φορές όσο και εσείς νομίζω αν κρίνω από τα μηνύματά σας πάνω στο θέμα.

jenny.gr

Πριν αποφασίσουμε αν θα στείλουμε την ορχιδέα μας στα σκουπίδια ή αν θα προσπαθήσουμε να τη σώσουμε νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

  • Ορχιδέες που δεν έχουν καθόλου φύλλα σπανίως σώζονται. Τα φύλλα είναι το πιο σημαντικό μέρος του φυτού και αν για οποιοδήποτε λόγω εκλείψουν δεν υπάρχει ελπίδα. Ακόμη και αν βγουν φύλλα το ποσοστό βιωσιμότητας του φυτού είναι πολύ πολύ μικρό. 
  • Ορχιδέες που έχουν φύλλα άλλα όχι ρίζες μπορούν να σωθούν με πάρα πολύ προσπάθεια και γνώση για το πως θα σιτίζετε το φυτό σας και για το πως θα προκαλέσετε τη δημιουργία νέων ριζών. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για αυτό. Ο τρόπος διαφέρει ανάλογα με την εποχή, το είδος της ορχιδέας και εν γένει την όλη φυσική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια τέτοια ορχιδέα θα αργήσει πολύ να ξανάρθει σε κατάσταση ανθοφορίας - δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον. Μάλιστα η ανθοφορία δεν είναι επιθυμητή. Θέλουμε το φυτό μας να αναπτύξει νέα φύλλα και ρίζες. Μην χαρείτε λοιπόν αν δείτε μια μισοπεθαμένη ορχιδέα να ανθίζει. Τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του φυτού να αναπαραχθεί λίγο πριν το τέλος.
  • Αν το φυτό μας δεν καταφέρει να ανακάμψει σχετικά σύντομα, είναι πολύ πιθανό το χάσουμε είτε μέσα στο χειμώνα είτε  μέσα στο καλοκαίρι. Ακραίες θερμοκρασίες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω μπορεί να αποβούν μοιραίες. 
  • Περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε  στις αρχές της άνοιξης καθώς τα φυτά αυτή την εποχή μπαίνουν σε περίοδο ανάπτυξης. 
  • Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί και το φως είναι τα βασικά σας όπλα σε αυτή την προσπάθεια. Η λίπανση σε αδύναμα φυτά δεν ενδείκνυται ειδικά το χειμώνα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει αλλά σε μικρές ποσότητες και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι διαφυλλική.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.