HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Φροντίδα κήπου: 8 έξυπνα μυστικά από τις γιαγιάδες μας


The Jennettes

23 Σεπτεμβρίου 2021

Φροντίδα κήπου: 8 έξυπνα μυστικά από τις γιαγιάδες μας
Εάν θέλετε να φτιάξετε και στο σπίτι σας έναν τέτοιον κήπο, υπάρχουν κάποια μυστικά tips που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Τα δοκίμασαν κάποτε οι γιαγιάδες μας, τα πέρασαν σε εμάς και τις μαμάδες μας και αξίζει σίγουρα, να τα εφαρμόσετε κι εσείς στον κήπο σας!

Όσοι έχετε δει τον «Μυστικό Κήπο», τότε έχετε έχετε ήδη πλάσει στο μυαλό σας μια εξιδανικευμένη εικόνα γύρω από τα άνθη, τα φυτά και τα λουλούδια που πρωταγωνιστούν στην ταινία και θυμίζουν σκηνές από παραμύθι. 

Εάν θέλετε να φτιάξετε και στο σπίτι σας έναν τέτοιον κήπο, υπάρχουν κάποια μυστικά tips που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Τα δοκίμασαν κάποτε οι γιαγιάδες μας, τα πέρασαν σε εμάς και τις μαμάδες μας και αξίζει σίγουρα, να τα εφαρμόσετε κι εσείς στον κήπο σας!

1. Το κόλπο για να απαλλαγείτε από τις κάμπιες

Εάν έχει γίνει μόνιμος εφιάλτης,  τότε ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε τις κάμπιες με ένα τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα τις βλάψει. Η συμβουλή της γιαγιάς; Να τυλίγουμε με σελίδες από εφημερίδες τις ρίζες των φυτών πριν το φύτεμα. Είναι εγγυημένο πως πιάνει και το μόνο που έχετε να κάνετε για να πειστείτε κι εσείς, είναι να το δοκιμάσετε άμεσα. 

2. Κάντε mix από διαφορετικούς σπόρους λαχανικών

Ένα μυστικό είναι να βάλετε μαζί σπόρους διαφορετικών λαχανικών όταν φυτεύετε. Εάν βάλετε μαζί σπόρους για καρότα και ραπανάκια, τα δεύτερα θα ωριμάσουν πιο γρήγορα και παράλληλα θα βοηθήσουν τα καρότα ώστε να μεγαλώσουν κι εκείνα γρήγορα και όπως ακριβώς τα θέλετε για να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Αυτό το κόλπο το μάθαμε από την παιδική μας ηλικία και συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία. 

3. Απομακρύνετε τα έντομα με φασκόμηλο

Tο φασκόμηλο, εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ιδιαίτερο ωφέλιμο για να απομακρύνει από τα φυτά σας τα έντομα. Αρχίστε να το χρησιμοποιείτε στον κήπο σας και θα δείτε ότι τα ζιζάνια και τα παράσιτα θα αφήσουν μια για πάντα ήσυχο τον κήπο που με τόσο κόπο έχετε φτιάξει.

4. Προσθέτε χρώμα με μπιγκόνιες

Γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρα στην αυλή και σε μπαλκόνι και χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Δημιουργεί ωραία χρωματική αντίθεση και αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

5. Χρησιμοποιήστε όλη σας τη δημιουργικότητα στις γλάστρες

Μπορεί να μην είναι ακριβώς γλάστρες αλλά άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα φυτά σας και να μιμηθούν εκπληκτικά τον ρόλο μιας γλάστρας. Αξιοποιήστε παλιές σας πολύχρωμες μπότες ή παλιά lunch boxes, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε με χώμα. Το οπτικό αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο!

6. Το μυστικό για υγιή τριαντάφυλλα

Κρατήσε μακριά από τα τριαντάφυλλα σας τα έντομα, φυτεύοντας γύρω τους... σχοινόπρασο! Είναι ένα μυστικό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, και δεν έχει αποτύχει ούτε μία!

7. Οι γυμνοσάλιαγκες αγαπούν τα εσπεριδοειδή

Για να απαλλαγείτε λοιπόν, από την παρέα τους, τοποθετήστε φλούδες από πορτοκάλι. To επόμενο πρωί, θα μαζεύετε τις φλούδες, οι οποίες θα είναι γεμάτες με γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Πρόκειται για μια γρήγορη, εύκολη και ασφαλή λύση, όπως όλες οι παραπάνω. 

8. Απολαύστε τον κήπο σας στο σκοτάδι

Εάν απολαμβάνετε να παρακολουθείτε όσα καλλιεργήσατε στον κήπο σας με το φως των αστεριών, φυτέψτε σίγουρα λευκά λουλούδια. Δείχνουν υπέροχα τη νύχτα ειδικά με το φως της πανσελήνου! Η εικόνα θα σας ανταμείψει όπως κι εκείνη του «Μυστικού Κήπου».