HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Bottom Watering: Το κόλπο για να κρατάτε ζωντανά τα φυτά σας


The Jennettes

3 Νοεμβρίου 2021

Bottom Watering: Το κόλπο για να κρατάτε ζωντανά τα φυτά σας

Ας το παραδεχτούμε! Πόσες φορές έχουμε νιώσει ανεπαρκείς μπροστά στα φυτά μας επειδή δεν έχουμε καταφέρει να τους διασφαλίσουμε τα εφόδια της μακροζωίας τους;

Όσες συμβουλές κι αν αναζητάμε απεγνωσμένα στο διαδίκτυο, σχεδόν πάντα υπάρχει κάτι που κάνουμε λάθος και τα ξεραίνει σε χρόνο ρεκόρ. 

Παρόλο λοιπόν που πολλοί φημιζόμαστε για αυτή την ακούσια εξολόθρευση, ένα κόλπο στο Instagram ήρθε για να μας δώσει τη λύση που θέλαμε και ονομάζεται bottom watering. Το απόλυτο μυστικό είναι να κρατήσετε το χώμα στις γλάστρες σας υγρό και υπάρχει τρόπος για να το πετύχετε. 

Βυθίστε τις γλάστρες σας σε δοχείο με νερό γιατί αυτό θα προσφέρει στα φυτά σας μέχρι πάνω, την απαραίτητη υγρασία. Εάν μάλιστα έχετε περισσότερες γλάστρες, μπορείτε να τις τοποθετήσετε όλες μες στη μπανιέρα. Το συγκεκριμένο κόλπο βοηθά το νερό να απορροφηθεί από τις μικρές τρύπες της γλάστρας και αυτό δυναμώνει τις ρίζες και κρατάει μακριά τους μύκητες και τα ζιζάνια από το χώμα. 

Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα και από το πόσο ωφέλιμο μπορεί να αποδειχθεί για τα φυτά σας! Αν πάλι θέλετε να σώσετε τις ρίζες ενός φυτού σας που φαίνονται ζωντανές αλλά έχουν υποστεί μερική καταστροφή, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε όλα τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα και να βάλετε το φυτό σε μια θέση που θα έχει τον μισό ήλιο από αυτόν που χρειάζεται κανονικά. Ποτίστε το ελαφρά και δώστε του λίγο χρόνο. Σε 3-4 εβδομάδες είναι πιθανό να αρχίσετε να βλέπετε σημεία ζωής. Είναι ωστόσο, πολύ σημαντικό να κόψετε όλα τα κλαδιά που δεν βγάζουν φύλλα. 

Αν όλα τα κλαδιά έχουν μαραθεί, υπάρχει και πάλι περίπτωση να μπορέσετε να σώσετε το φυτό σας. Κόψτε τα μαραμένα κλαδιά κατά το ένα τρίτο. Αν δείτε πως σε κάποιο σημείο είναι πράσινο, αφήστε το. Αν όχι, συνεχίστε να κόβετε. Βάλτε το φυτό σε σημείο που θα παίρνει λιγότερο από τον μισό ήλιο που χρειάζεται συνήθως. Ποτίστε το μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. 

Δείτε ακόμη: 5 tips για να φροντίσετε τα φυτά σας 

TAGS