Φυτεύουμε βολβούς για να γεμίσουμε χρώματα και αρώματα την άνοιξη
Αναστασία Τσαγκάρη
23 Οκτωβρίου 2022
Έχω μεγάλη αδυναμία στα ανθοφόρα που αναπτύσσονται σε βολβούς. Αυτό το γοητευτικό ταξίδι που ξεκινάει από τη φύτευση του βολβού, την ανάπτυξη, την ανθοφορία και τελικά την ξεκούραση του μέχρι να αρχίσει ο κύκλος από την αρχή. Τώρα λοιπόν είναι η εποχή να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε βολβούς ώστε η Άνοιξη να βρει το μπαλκόνι μας γεμάτο χρώματα και αρώματα. Η λίστα σας περιέχει Τουλίπες, Φρέζιες, Νάρκισσους, Ίριδες κτλ. Η φύτευση και φροντίδα των βολβών είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να γνωρίζουμε τα βασικά.
Πριν την φύτευση: Επιλέξτε σημεία φωτεινά ή ημισκιερά στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, προστατευμένα από ανέμους. Φυτεύονται σε συστάδες για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι χρωματισμοί και το ύψος τους. Επιπλέον, μπορεί η φύτευση τους να γίνει σταδιακά και όχι μαζί για να υπάρχει και σταδιακή ανθοφορία στον κήπο σας.
Φύτευση: Το βάθος φύτευσης, εξαρτάται από το μέγεθος του βολβού και φυτεύονται σε βάθος που αντιστοιχεί 2-3 φορές το ύψος του βολβού. Φροντίζουμε πάντα η “μύτη” του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω. Στη συνέχεια σκεπάζονται με χώμα και ποτίζονται ελαφρώς.
Πριν την βλάστηση του βολβού: Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, χωρίς να γίνονται υπερβολές ωστόσο γιατί η περίσσεια υγρασίας μπορεί να σαπίσει το βολβό.
Κατά την βλάστηση/ανθοφορία του φυτού: Να ποτίζονται 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και εφαρμόζεται λίπασμα κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά 1-2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο: Την πρώτη όταν ξεκινάει η βλάστηση και την δεύτερη κατά την έναρξη της άνθησης.
Μετά το πέρας της ανθοφορίας: Μόλις το φυτό ολοκληρώσει την άνθηση του, ξεκινάει σταδιακά να απανθίζει και να ξεραίνει τα φύλλα του. Τα ποτίσματα συνεχίζονται έως ότου το φυτό ξεραθεί εντελώς. Ο λόγος είναι πως το φυτό συνθέτει θρεπτικά στοιχεία για να τα αποθηκεύσει στο βολβό του την επόμενη χρονιά. Μόλις το φυτό “χαθεί” μπορούν να γίνουν τα εξής: είτε να παραμείνει στη θέση του, στον κήπο ή στην γλάστρα ώστε να ανθίσει και πάλι την ερχόμενη χρονιά είτε να απομακρυνθεί από το χώμα, να καθαριστεί, να στεγνώσει και να αποθηκευτεί σε σκιερό μέρος ώστε για να φυτευτεί εκ νέου την ερχόμενη χρονιά.
Τόσο απλό!!!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο νέο μου βιβλίο που θα βρείτε εδώ ή να με ακολουθήσετε στα social media:
Blog: www.allaboutorchids.gr
YouTube: All About Orchids
Facebook:@allaboutorhid
Instagram:@allaboutorchids.g
Ραντεβού την άλλη Κυριακή!