HOME SWEET HOME HOME TIPS

Γιατί δεν αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον όπως το σπίτι μας;


Χριστίνα Γουδρούπη

22 Ιουλίου 2019

saloni_1.jpg

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόση διαφορά έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το σπίτι μας; Σε αντίθεση με τη συμπεριφορά και τη στάση μας προς τον πλανήτη μας συνολικά, το σπίτι μας το προσέχουμε συνήθως πάρα πολύ.

Παρόλο που πολλά αντικείμενα του σπιτιού μας κουβαλάνε αναμνήσεις από προηγούμενα χρόνια, δε θα σκεφτόμασταν ποτέ να κρατήσουμε ένα χαλασμένο ψυγείο στην κουζίνα, για να μας θυμίζει τις τούρτες που τρώγαμε ως παιδιά. Δεν έχουμε όμως την ίδια συμπεριφορά όταν πρόκειται για τον πλανήτη. Αν σκεφτούμε το περιβάλλον σαν να ήταν το σπίτι μας, θα αντιληφθούμε ότι σπανίως καθαρίζουμε με τον τρόπο που κάνουμε στον χώρο μας, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τριγύρω άχρηστα και βλαβερά αντικείμενα.

Εφόσον δεν θα θέλαμε να ζούμε σε ένα τέτοιο σπίτι, γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Αυτό το ερώτημα θέτει το πολύ ενδιαφέρον video με τίτλο: «House of Memories | ένα σπίτι "φορτωμένο" αναμνήσεις», το οποίο βρήκα πρόσφατα, κάνοντας την ημερήσια «βόλτα» μου στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια ταινία μόλις δύο λεπτών, η οποία μας προβλήματίζει σε σχέση με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, και μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να συνεισφέρουμε στη μείωση των σκουπιδιών και της ρύπανσης.

Σε αυτό το video, δύο νέοι επισκέπτονται ένα σπίτι γεμάτο με παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Το σπίτι ναι μεν κουβαλά όλες τους τις αναμνήσεις και τις οικογενειακές ιστορίες, αλλά είναι στην ουσία γεμάτο με σκουπίδια. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι πως το συγκεκριμένο video, το οποίο μπορείτε να δείτε και στο houseofmemories.gr, οδηγεί την περιήγηση μέσα στο σπίτι όπου ανακαλύπτουμε τι κρύβουν οι συσκευές και πώς μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον από αυτές όταν μένουν στα αζήτητα.

Η ιδέα πίσω από αυτήν τη μικρή αλληγορία, είναι πως αν πετάμε και παρατάμε τις παλιές συσκευές μας, ο πλανήτης θα γίνει ένα μέρος στο οποίο κανείς δε θα θέλει να ζήσει. Μέσα από αυτό το ευφάνταστο παιχνίδι, στην ουσία ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον προβληματισμό για την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καλούμαστε να δράσουμε, βάζοντας κι εμείς το λιθαράκι μας στην συνολική προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη.

Ήδη τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα το περιβάλλον, αλλά ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης, ανακυκλώνοντας τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Εξάλλου, οι στιγμές μπορούν να μένουν στη μνήμη μας, δε χρειάζεται να αφήνουν το στίγμα τους στο περιβάλλον.