Πασχαλινό Art de La Table: Πώς να στρώσετε σωστά το γιορτινό τραπέζι
18 Απριλίου 2020
To φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα.
Η πανδημία του Covid-19 και η καραντίνα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλά από αυτά που θα θέλαμε σε άλλη περίπτωση, όμως δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Ακόμα κι έτσι θα γιορτάσουμε με επισημότητα και και θα περάσουμε όμορφα στο σπίτι με την οικογένεια και του δικούς μας ανθρώπους.
Το καθιερωμένο τραπέζι - με την μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης αλλά και το αρνί την Κυριακή του Πάσχα- οφείλει να είναι πιο γιορτινό από κάθε άλλη φορά.
Το στρώσιμο του τραπεζιού έχει την δική του τέχνη και εντυπωσιάζει. Παρακάτω θα δείτε τον σωστό τρόπο να στήσετε όμορφα το τραπέζι του Πάσχα και κάθε άλλης επίσημης περίστασης.
1. Πριν στρώσετε το τραπεζομάντηλο, τοποθετήστε στο τραπέζι μια υφασμάτινη βάση στο ίδιο χρώμα. Ετσι αποφεύγονται οι λεκέδες απευθείας πάνω στο ξύλο του τραπεζιού ενώ σβήνει τους θορύβους των πιάτων.
2. Το τραπεζομάντηλο πρέπει να κρέμεται τουλάχιστον 30 εκατοστά από την κάθε πλευρά του τραπεζιού.
3. Αρχίζει η τοποθέτηση των κουβέρ. Εδώ δύο παραδόσεις επικρατούν η γαλλική και η αγγλική. Θα αναλύσουμε και τις δύο.
4. Γενικοί κανόνες: α. Ανάμεσα στα πιάτα κάθε καλεσμένου πρέπει να υπάρχει κενό 60-70 εκατοστών ενώ οι καλεσμένοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά απόσταση για να μη νιώθουν ασφυκτικά. β. Τα πιάτα τοποθετούνται στα 3 εκατοστά από το άκρο του τραπεζιού
5. Βάζουμε το μεγάλο πιάτο και δεξιά τα μαχαίρια και τα κουτάλια σούπας, αριστερά τα πιρούνια
6. Τα μαχαίρια πρέπει να έχουν γυρισμένη τη λάμα προς το πιάτο
7. Το κουτάλι της σούπας τοποθετείται στο άκρο δεξιά, μετά τα κουβέρ για ψάρι (μαχαίρι δεξιά και πηρούνι αριστερά), όταν υπάρχει. Τέλος, τα κουβέρ για το βασικό πιάτο, πηρούνι αριστερά και μαχαίρι δεξιά.
8. Τοποθετήστε τα κουβέρ για τυρί και γλυκό πάνω από το πιάτο, ανάμεσα στο πιάτο και τα ποτήρια.
Σε τι διαφέρει η γαλλική και η αγγλική παράδοση; Στη Γαλλία τοποθετούν πάντα τα πηρούνια και τα κουτάλια με τα δόντια προς τα κάτω. Οι Αγγλοι κάνουν το αντίθετο. Στη Γαλλία φέρνουν πάντα ένα πηρούνι μαζί με το κουτάλι του γλυκού, ακόμη κι αν πρόκειται να φάτε παγωτό
Στην Αγγλία επίσης τα ποτήρια δεν είναι τοποθετημένα πλάγια αλλά ίσια, στη σειρά, πάνω από τα πιάτα. Οι Αγγλοι βάζουν την πετσέτα μέσα στο πιάτο ψωμιού.
Πώς βάζουμε τα ποτήρια
1. Τα ποτήρια τοποθετούνται διαγώνια πάνω από τα κουβέρ και τα πιάτα, με σειρά ύψους. Ετσι, από δεξιά προς τα αριστερά τοποθετούνται πρώτα το ποτήρι για το λευκό κρασί, μετά το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, μετά το ποτήρι νερού.
2. Πάντα το ποτήρι για το λευκό κρασί πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία του μεγάλου μαχαιριού
3. Αν προβλέπετε να σερβίρετε σαμπάνια, το ποτήρι σαμπάνιας θα μπει σε δεύτερη σειρά, πίσω από τα άλλα ποτήρια, ανάμεσα στο ποτήρι νερού και το ποτήρι κόκκινου κρασιού.
Σύμφωνα με τους Γάλλους οι πετσέτες τοποθετούνται πάνω σε κάθε πιάτο όταν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα, διπλωμένες στα τρία ή στα τέσσερα. ενώ, βάζουν την πετσέτα δίπλα στο πιάτο, όταν πρόκειται για δείπνο.
Πώς βάζουμε τα πιάτα
1. Τοποθετούμε το κεντρικό μεγάλο πιάτο το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ.
2. Αυτό το μεγάλο πιάτο πρέπει να φύγει όταν έρθει η ώρα του γλυκού.
3. Τοποθετήστε από πάνω το πιάτο για το κυρίως.
4. Πάνω από αυτό βάλτε το πιάτο για το ορεκτικό.