HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 tips για να μεταμορφώσετε το υπνοδωμάτιο, (και τη διάθεσή σας)


11 Σεπτεμβρίου 2020

 5 tips για να μεταμορφώσετε το υπνοδωμάτιο, (και τη διάθεσή σας)

Ο Σεπτέμβριος μπήκε και είναι ώρα για αλλαγές, ώστε να ανανεωθούμε και να αλλάξουμε διάθεση. Και τι καλύτερο από το να αρχίσουμε από μια ανακαίνιση του υπνοδωματίου μας;

Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε, ξεκουραζόμαστε, το δωμάτιο όπου καταλήγουμε στο τέλος της μέρας και είναι σημαντικό να μας προκαλεί μόνο ευχάριστα συναισθήματα. Γι’ αυτό, πρέπει να είναι διακοσμημένο με προσοχή, να εμπνέει ηρεμία και να μας γεμίζει θετική διάθεση. Η μόδα προστάζει φέτος απλές γραμμές, απαλά χρώματα, neutral περιβάλλον, spa-resortατμόσφαιρα. Εκτός από το αισθητικό, όμως, κομμάτι, είναι εξίσου σημαντικό οι επιλογές μας να γίνονται με γνώμονα την αειφορία. Ακόμα και όταν έρχεται η ώρα για ανακαίνιση, κάθε λεπτομέρεια μετράει. Η χρήση φυσικών υλικών ή άλλων υλικών από ανανεώσιμες πηγές, δεν μας φέρνει απλά πιο κοντά στη φύση, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους. Την ίδια στιγμή, η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη μέσα από την έξυπνη αναδιαμόρφωση των χώρων. Στην περίπτωση της ΙΚΕΑ – μιας εταιρείας που εκπροσωπεί επάξια το σκανδιναβικό design – “less is more”. Λιγότερα αντικείμενα αλλά με περισσότερες λειτουργίες, διαχρονικό σχεδιασμό και ακόμα πιο ποιοτικά και βιώσιμα υλικά, μπορούν να μας λύσουν τα χέρια και να μας διευκολύνουν να αποκτήσουμε μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα, αφού «καλύτερο σπίτι» σημαίνει «καλύτερη ζωή».

Για την ανανέωση του υπνοδωματίου αντλήσαμε έμπνευση από τον νέο κατάλογο της ΙΚΕΑ για το 2021 και ετοιμάσαμε μια λίστα με 5 tips που αποδεικνύουν ότι ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ψυχολογία μας και να βελτιώσουν τη ζωή μας.

1. Κουρτίνες: η επιλογή χρώματος δεν είναι το μόνο κριτήριο

jenny.gr

Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό αλλά ταυτόχρονα δύσκολο βήμα, τις κουρτίνες. Μια κουρτίνα είναι #piopolla απ’ όσα φαντάζεστε: μπορεί να λειτουργήσει σαν διαχωριστικό δωματίου και να δημιουργήσει την αίσθηση του ιδιωτικού χώρου ή σαν καινοτόμο «φίλτρο» αέρα, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Οι κουρτίνες μπορεί να φαντάζουν απλές στη διαδικασία εύρεσης, όμως ποια είναι η πιο κατάλληλη για κάθε χώρο; Το σημαντικό είναι να καταλήξουμε στο χρώμα και την υφή, που θα δώσει στιλ και άποψη στο υπνοδωμάτιό μας, καθώς και την ανάγκη που εξυπηρετεί. Προτιμάμε λινές κουρτίνες για φυσική αίσθηση ή κουρτίνες συσκότισης για έναν πιο ήρεμο ύπνο. 

Extra Info: Τα λινά γίνονται ακόμη πιο όμορφα με το πέρασμα του χρόνου, παραμένοντας εξαιρετικά ανθεκτικά.

2. Το σωστό μαξιλάρι θα μεταμορφώσει τον ύπνο σας

jenny.gr

Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για έναν χαλαρό και ξεκούραστο ύπνο, που διασφαλίζει την άριστη παραγωγικότητα και απόδοσή μας την επόμενη μέρα. Στην ΙΚΕΑ θα βρούμε εργονομικά μαξιλάρια ανάλογα με το πώς προτιμάμε να κοιμόμαστε - ανάσκελα, στο πλάι, αγκαλιά με το μαξιλάρι. Στην ΙΚΕΑ υπάρχει ένα μαξιλάρι για όλους μας και μάλιστα από βιώσιμα υλικά που σέβονται το περιβάλλον. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα πουπουλένια μαξιλάρια, ή από τα μαξιλάρια με γέμιση αφρού ή γέμιση πολυεστέρα σε διάφορες ποικιλίες πάχους ανάλογα με τον ύπνο που κάνουμε.

3. Λευκά είδη με οικολογική συνείδηση

jenny.gr

Σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλωματοθήκες, είναι από αυτά που σίγουρα μεταμορφώνουν ένα υπνοδωμάτιο. Πόσο μάλλον, όταν είναι βαμαβακερά, σε φανταστικά χρώματα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και η υφή τους είναι υπέροχη. Απολαμβάνουμε έτσι, έναν ύπνο σε υπέροχα λευκά είδη και ετοιμαζόμαστε να χαλαρώσουμε όσο ποτέ άλλοτε.

Extra Info: Το βαμβάκι είναι μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά καθημερινά αντικείμενα, από πετσέτες μέχρι και καναπέδες. Η ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μόνο βαμβάκι που προέρχεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του οι αγρότες χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και το εισόδημά τους.

4. Επιπλέον «ντουλάπα» από το μηδέν

 

jenny.gr

Σίγουρα, εμείς οι γυναίκες θέλουμε πάντα παραπάνω χώρο, ακόμη κι αν η ντουλάπα μας είναι αρκετά μεγάλη. Τώρα μπορούμε να φτιάξουμε μια καινούρια «ντουλάπα» και να βάλουμε μέσα ό,τι στριμωχνόταν στην ήδη υπάρχουσα. Πώς θα γίνει αυτό; Αν υπάρχει ένας κενός τοίχος, τότε μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε, βάζοντας κουτιά αποθήκευσης, ράφια και κρεμάστρες. Η ανοιχτού τύπου ντουλάπα θα δώσει νέα πνοή στο υπνοδωμάτιό μας και θα νιώσουμε σίγουρα διαφορετικά. 

5. Επιστροφή στη φύση

jenny.gr

Τα διακοσμητικά από ξύλο σε γήινους τόνους είναι ιδανικά για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα του χώρου και να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσηςκάθε φορά που μπαίνουμε στο δωμάτιο. Ανανεώνουμε το υπνοδωμάτιό μας με φυσικά υλικά (π.χ ρατάν) και προτιμάμε προϊόντα, που φτιάχνονται με φιλικό τρόπο για το περιβάλλον, παραμένοντας λειτουργικά. 

Καλύτερο σπίτι, καλύτερη ζωή

Ο φετινός κατάλογος IKEA 2021 σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό να αποτελέσει έναν καθημερινό οδηγό για καλύτερη ζωή στο σπίτι και να προσφέρει ακόμα περισσότερη έμπνευση, παρακινώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή μέσα από έξυπνες, λειτουργικές, βιώσιμες και προσιτές επιλογές. Άλλωστε, η ζωή στο σπίτι δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο είναι σήμερα! 

Ξεφυλλίστε το νέο κατάλογο ηλεκτρονικά μέσα από το ikea.gr και ανακαλύψτε δεκάδες διαφορετικούς τρόπους να δημιουργήσετε το σπίτι των ονείρων σας!