HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που η κουρτίνα μπάνιου κολλάει πάνω σας: Πώς να το αντιμετωπίσετε


The Jennettes

1 Οκτωβρίου 2020

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που η κουρτίνα μπάνιου κολλάει πάνω σας: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το μπάνιο είναι ένας χώρος ηρεμίας και χαλάρωσης, ο οποίος θέλουμε πάντα να είναι καθαρός και προσεγμένος, για να αισθανόμαστε άνετα και να απολαμβάνουμε το ντους μετά από μία κουραστική μέρα.

Η κουρτίνα μπάνιου είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη για να αποφύγουμε τις λιμνούλες με τα νερά και την ταλαιπωρία που τις συνοδεύει. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν την παραλείπουν, αλλά εξίσου πολλοί είναι εκείνοι που την απεχθάνονται. Και ο λόγος είναι, η ενοχλητική αίσθηση όταν κολλάει στο σώμα μας την ώρα του λουτρού.

Τον λόγο που συμβαίνει αυτό, τον έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες χρόνια πριν, και είναι λίγο πιο περίπλοκος από αυτό που φαντάζεστε. Μία από τις θεωρίες, λοιπόν, εξηγεί το φαινόμενο της κουρτίνας με την αρχή του Bernoulli. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του υγρού, η πίεση μειώνεται. Δηλαδή, η γρήγορη κίνηση του νερού, που ρέει από την κεφαλή του ντους, δημιουργεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης, με τον αέρα υψηλότερης πίεσης, που βρίσκεται έξω από αυτό να δημιουργεί και πάλι πίεση σε μια προσπάθεια να έρθει ισορροπία.

Η κύρια, ωστόσο, θεωρία, έρχεται από τον UMass Amherst καθηγητή Ντέβιντ Σμιντ, ο οποίος έχει κερδίσει και βραβείο Νόμπελ για την εξήγησή του στο ζήτημα της κουρτίνας, (είναι κάπως αστείο δε νομίζετε;). Σύμφωνα με τον καθηγητή, δημιουργείται ένας στρόβιλος που περιστρέφεται γύρω από τον έναν άξονα κάθετο προς την κουρτίνα του ντους. Η περιοχή χαμηλής πίεσης στο κέντρο αυτής της οριζόντιας δίνης, τραβά την κουρτίνα προς τα μέσα.

Kαι επειδή σίγουρα έχετε πιο σημαντικά πράγματα να κάνετε, σας έχουμε τον τρόπο να σταματήσετε το φαινόμενο μια και καλή. Ο Δρ. Σμιντ συμβουλεύει να ράψετε ειδικά βάρη στην κάτω άκρη της κουρτίνας σας ή αν έχετε μπανιέρα με μεταλλικά στοιχεία, να επενδύσετε σε μαγνητάκια, τα οποία θα τη συγκρατήσουν στη θέση της. Η καλύτερη όμως, λύση είναι να αγοράσετε μια βαριά, καλής ποιότητας κουρτίνα, αντί για το λεπτό και ελαφρύ νάιλον.