HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Τι είναι η credenza και πώς θα την εντάξετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας


Μάρθα Κουμπάνη

23 Αυγούστου 2021

Τι είναι η credenza και πώς θα την εντάξετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας
Τι είναι η credenza και πώς θα την εντάξετε στην διακόσμηση του σπιτιού σας

Χρειάζεστε κάποια επιπλέον, κρυφή αλλά εύκολη αποθήκευση ή ένα μέρος για να τοποθετείτε όλα τα φυτά και τις κορνίζες σας; Μην ψάχνετε κάτι άλλο πέρα από μία credenza, μια κλασική επιλογή που μπορεί να προσθέσει λειτουργικότητα και στιλ στο χώρο σας. Ενώ οι πρώτες credenzas έχουν τις ρίζες τους στην τραπεζαρία, μπορείτε να βρείτε μια παραλλαγή που λειτουργεί σχεδόν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας.

Συνήθως, οι credenzas διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά αν ψάχνετε για ένα έπιπλο αποθήκευσης με ντουλάπια για μια διαφορετική λειτουργία, σκεφτείτε ένα μπουφέ ή κονσόλα, όλα είναι άλλωστε στενοί συγγενείς της χαμηλής και πιο μακριάς credenza.

Ο όρος credenza περιγράφει ένα έπιπλο σε στιλ ντουλαπιού που βρίσκεται συνήθως στην τραπεζαρία. Ενώ οι credenzas είναι ελκυστικές επειδή προσφέρουν επιπλέον χώρο αποθήκευσης, δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως ντουλάπια. Είναι χαμηλές και πλατιές, παρέχουν επίσης μια επιπλέον επιφάνεια σερβιρίσματος ή διακοσμητική επιφάνεια, ανάλογα με το πού χρησιμοποιoύνται. Bρίσκονται συχνά σε χώρους συγκέντρωσης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού - για παράδειγμα, ως κονσόλα στην είσοδο ή το χολ ή για επιπλέον αποθήκευση στο home office.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι:

Ντουλάπια

Μακρύ και χαμηλό σχήμα

Χωρίς πόδια ή πολύ κοντά πόδια

Συρόμενες πόρτες ή πόρτες τύπου ντουλάπα

Πιθανώς, γυάλινες πόρτες

Χρησιμοποιήστε την credenza σας για να αποθηκεύσετε μπουκάλια και ποτήρια κρασιού, όπως θα κάνατε σε ένα trolley bar ή δημιουργήστε αμέσως επιπλέον επιφάνεια σε ένα οικογενειακό τραπέζι.

Η ιστορία των Credenzas


Όπως και με πολλά κλασικά κομμάτια επίπλων, τα credenzas έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το όνομα "credenza" προέρχεται από μια ιταλική λέξη που σημαίνει "πίστη" ή "εμπιστοσύνη". "Τον 16ο αιώνα, η credenza αναφέρθηκε στη διαδικασία των υπαλλήλων να δοκιμάζουν τρόφιμα και ποτά για τους ανώτερους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τίποτα δεν ήταν δηλητηριασμένο. Το έπιπλο όπου αποθηκεύονταν τα τρόφιμα και τα ποτά για αυτήν την πρακτική πήρε το όνομα credenza.

Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, στα μέσα του 20ού αιώνα, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε καθώς οι Σκανδιναβοί σχεδιαστές δημιούργησαν μίνιμαλ, αλλά ανθεκτικά έπιπλα αυτού του τύπου.

Ενώ οι πρωτότυπες εκδοχές του 16ου αιώνα είχαν μια πιο διακοσμητική, αρχιτεκτονική εμφάνιση με πέτρινη επιφάνεια και διακοσμητικούς στύλους, οι σημερινές εκδοχές συχνά αποτίουν φόρο τιμής στη σκανδιναβική αναβίωση με την πιο μοντέρνα αίσθηση - σκεφτείτε κομψό design και ζεστά φινιρίσματα ξύλου.

<

Τύποι Credenzas

Αν και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα σε χώρους εστίασης, έχουν εξελιχθεί για να παίξουν διαφορετικούς ρόλους στο σπίτι. Οι σύγχρονες εκδοχές μπορεί να θυμίζουν μπουφέ (πιο ψηλός), κονσόλα (μικρότερος αποθηκευτικός χώρος) ή σκευοθήκη.