HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

KARISMATISK ή πώς η νέα συλλεκτική σειρά της IKEA μας δείχνει τη φωτεινή πλευρά της ζωής


The Jennettes

1 Οκτωβρίου 2021

KARISMATISK ή πώς η νέα συλλεκτική σειρά της IKEA μας δείχνει τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα “IKEA”;

Στα δευτερόλεπτα που σας πήρε να διαβάσετε μέχρι εδώ, έχετε ήδη σκεφτεί τον μινιμαλισμό, τα απαλά, γήινα χρώματα, τις καθαρές γραμμές, την μπλε shopper bag, τα σουηδικά κεφτεδάκια και το γεγονός πως κάθε φορά πάτε για αγοράσετε ένα πράγμα και φεύγετε με σαράντα.

Όλα σωστά. Μόνο που αυτό το φθινόπωρο, η IKEA θα γίνει συνώνυμη με μερικές λέξεις ακόμα, όχι και τόσο αναμενόμενες για το αγαπημένο σουηδικό brand: τρελά μοτίβα, τολμηρά χρώματα, funky vibes, glam-rock attitude.

Και υπεύθυνη για αυτόν τον κόντρα ρόλο, δεν είναι άλλη από την θρυλική Zandra Rhodes.

Η εμβληματική βρετανίδα σχεδιάστρια υφασμάτων έρχεται σαν ένας λαμπερός, πολύχρωμος σίφουνας στην IKEA με μια μοναδική, περιορισμένης κυκλοφορίας, συλλογή: την KARISMATISK.

jenny.gr

Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, η Zandra Rhodes επηρεάζει την παγκόσμια μόδα και την κλωστοϋφαντουργία με τα ατρόμητα μοτίβα και τα ζωντανά χρώματα για τα οποία έγινε γνωστή, αλλά κυρίως, με το μοναδικό ταπεραμέντο της και την σπιρτόζα, αιώνια νεανική προσωπικότητά της. Αποφοίτησε από το Royal College of Art με πτυχίο στον κλωστοϋφαντουργικό σχεδιασμό τη δεκαετία του 1960, ανοίγοντας έπειτα τη δική της μπουτίκ ρούχων στο Λονδίνο. Το 1969, έκανε την πρώτη της συλλογή και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, με τη σταρ του Hollywood Natalie Wood να φορά τα σχέδιά της στην αμερικανική Vogue. Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία για τη μεγάλη της συνεισφορά στη βιομηχανία της μόδας, έχει συνεργαστεί με τον Valentino, και το 2003 ίδρυσε το London’s Fashion and Textile Museum, ένα project-κληρονομιά της δουλειάς και της ιστορίας της.

Στα 80 της χρόνια, η Zandra Rhodes είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, με μια ασύγκριτη ενέργεια που δεν γίνεται να μην σου μεταδώσει, ακόμη κι αν την βλέπεις σε live streaming μέσα από την οθόνη του λάπτοπ σου -όπως πραγματοποιήθηκε το live event για την παρουσίαση της συλλογής KARISMATISK στον Τύπο, πριν από λίγο καιρό. Η iconic σχεδιάστρια, η οποία στα 50 χρόνια πορείας της στον χώρο της μόδας έχει δημιουργήσει αξέχαστες εμφανίσεις για θρύλους, από την πριγκίπισσα Diana της Ουαλίας, την Diana Ross και την Kylie Minogue, μέχρι την Debbie Harry και τον Freddie Mercury, ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαγνώστηκε με καρκίνο, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ύφεση, και έχασε τον επί δεκαετίες αγαπημένο της σύντροφο, τον κινηματογραφικό παραγωγό Salah Hassanein. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν τις άφησε να την βάλουν κάτω, αλλά συνέχισε να είναι το ίδιο πολυάσχολη, δημιουργική και δυναμική όπως πάντα. Και τώρα, με τη συλλογή 26 κομματιών KARISMATISK για λογαριασμό του ΙΚΕΑ, αποδεικνύει πως το σήμα-κατατεθέν φούξια καρέ της, η μπλε-του-ουρανού σκιά ματιών που δεν αποχωρίζεται ποτέ και η “more is more” αισθητική της, όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο, αλλά είναι και ό,τι ακριβώς έχουμε ανάγκη αυτήν τη στιγμή.

jenny.gr

Μια συλλογή που λέει “ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ”

Το «μην ανησυχείτε για το τι πιστεύουν οι άλλοι για σας», είναι ένα μότο που πιστεύει ακράδαντα η Zandra Rhodes. Μέσα από την KARISMATISK, η Zandra μας καλεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε και αυτό να αντικατοπτρίζεται και μέσα στον χώρο του σπιτιού μας. Η συλλογή έχει να κάνει με την έκφραση μέσα από το χρώμα, τα μοτίβα και τα πολλά ενδιαφέροντα, γοητευτικά μέσα στη μοναδικότητά τους αντικείμενα.

Άλλωστε η KARISMATISK έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει την ατομικότητα του καθενός. «Είναι το είδος της συλλογής όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μόνο ένα κομμάτι και με αυτό το κομμάτι να δώσουν φως στην ζωή τους ή μπορούν να πάρουν πολλά κομμάτια μαζί», λέει η Zandra. Και είναι αλήθεια, καθώς τα 26 κομμάτια της συλλογής μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τα γούστα. Οι μαξιμαλιστές θα λατρέψουν τον τολμηρό τους σχεδιασμό και την πληθωρικότητα των μοτίβων τους, επενδύοντας σε περισσότερα κομμάτια που θα δώσουν στο σπίτι τους την ενέργεια και τη ζωηράδα που επιθυμούν. Από την άλλη, οι λάτρεις του minimal και της “ήσυχης” διακόσμησης, δύσκολα θα αντισταθούν σε statement κομμάτια της συλλογής που θα προσθέσουν την κατάλληλη δόση glam και δυναμισμού στον χώρο τους. Φανταστείτε το σαν ένα παιχνίδι με υφές, μοτίβα, χρώματα και αντιθέσεις που, ανάλογα την ένταση και την ποσότητα που θα επιλέξετε, θα ανανεώσει το σπίτι σας με τον πλέον μοναδικό τρόπο: αυτόν που σας εκφράζει περισσότερο.

Πρόκειται για μια σειρά, ωδή στην αυτοέκφραση, που ακολουθεί την άποψη της Zandra: «Να είσαι ο εαυτός σου και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου».

jenny.gr

Λειτουργικότητα και φαντασμαγορία; Ναι, παρακαλώ.

Αν και η Zandra έχει εμμονή με τα λαμπερά μοτίβα και τα χρώματα, τα σχέδια της είναι πάντα πρακτικά. Το κάθε κομμάτι έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Η Zandra κάνει πράγματα που πρέπει να αγαπάς και να χρησιμοποιείς καθημερινά.

“Όταν σχεδιάζω, ρωτάω πάντα τον εαυτό μου εάν πρώτα εγώ θα το χρησιμοποιούσα”, λέει χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφει αυτή τη σειρά ως "λειτουργική αλλά ταυτόχρονα υπέροχη". “Θα είναι πολύ διασκεδαστικό να ζει κανείς με αυτές τις δημιουργίες στο σπίτι, καθώς αυτές θα ενισχύσουν την ίδια την εμπειρία της ζωής”, συμπληρώνει.

jenny.gr

Τι θα βρούμε λοιπόν στη νέα σειρά KARISMATISK της ΙΚΕΑ;

Μαξιλάρια με έντονα prints και χαλιά με προσεγμένα κεντήματα, άκρως εκκεντρικά χρυσά και ιριδίζοντα «καπέλα» φωτιστικών, λειτουργικούς αλλά συνάμα καλαίσθητους αποθηκευτικούς χώρους που δίνουν χρώμα σε όποιον χώρο τοποθετηθούν, εντυπωσιακές βάσεις κεριών αλλά και μοναδικά βάζα. Από τη σειρά δεν λείπει το σήμα κατατεθέν της Zandra, τα γυαλιστερά υφάσματα και τα φλοράλ ριχτάρια, στοιχεία που μπορούν να μεταμορφώσουν έναν απλό μονόχρωμο καναπέ στον απόλυτο πρωταγωνιστή του σπιτιού. Η ίδια η Zandra λατρεύει να συνδυάζει πράγματα και υφές, μοτίβα και παλέτες, “τα πράγματα στη ζωή μου και στο σπίτι μου δεν χρειάζεται να ταιριάζουν. Το αταίριαστο γίνεται ταιριαστό!” λέει χαρακτηριστικά. Η KARISMATISK το υποστηρίζει αυτό, και μας ενθαρρύνει να διασκεδάζουμε στο σπίτι, γιορτάζοντας όλες τις μικρές “παραξενιές” που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του χαρακτήρα μας.

Το κομμάτι όμως που δεν περιμέναμε και σίγουρα δεν ξέραμε πως είχαμε τόσο ανάγκη στη ζωή μας, είναι η εμβληματική τσάντα FRAKTA της IKEA, η οποία «μεταμορφώθηκε», αλλάζοντας χρώμα και σχέδιο, ώστε να ταιριάζει στον έντονο και ζωντανό χαρακτήρα της Zandra. Αν μέχρι τώρα είχατε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε τη FRAKTA για τα καθημερινά ψώνια ή ως αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, το νέο της look θα σας κάνει να την παίρνετε μαζί σας από τον καφέ μέχρι το γραφείο. Υπερβολή; Μόλις την δείτε, θα καταλάβετε πως το εννοούμε.

Όλα τα προϊόντα της σειράς KARISMATISK υπόσχονται στιγμές γεμάτες ενεργητικότητα και ζωντάνια μέσα στο σπίτι, με οδηγό την αυτοέκφραση και τον αυθορμητισμό. Κι αν η έκρηξη χρωμάτων που τα χαρακτηρίζει σας δημιουργεί επιφυλάξεις, η Zandra μας έδωσε, για άλλη μια φορά, την απάντηση-στάση ζωής που έπρεπε: “Διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι φοβούνται πολύ το χρώμα, αλλά, για μένα, φωτίζει τα πράγματα. Νομίζω ότι θα είναι πολύ φαντασμαγορικό να ζεις με όλα αυτά τα πράγματα -θα κάνουν τη ζωή στο σπίτι, καλύτερη!”.

jenny.gr

Η KARISMATISK αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα του Δημοκρατικού Σχεδιασμού της ΙΚΕΑ -η συλλογή γίνεται με σχέδιο, ποιότητα, βιωσιμότητα και χαμηλή τιμή. Τα προϊόντα της δίνουν παιχνιδιάρικες λύσεις σε καθημερινές ανάγκες, αλλά σε προσιτές τιμές. Συχνά χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα υλικά και η εταιρεία δίνει συνειδητά έμφαση στο “λιγότερο είναι περισσότερο”. “Όλα πρέπει να είναι χρήσιμα” λέει η Zandra. “Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα περιβαλλοντικά και τα οικονομικά θέματα κατά το σχεδιασμό και η ΙΚΕΑ μοιράζεται επίσης αυτές τις πεποιθήσεις”.

Το πάντρεμα λειτουργικότητας και glam, είναι ούτως ή άλλως κεντρικης σημασίας στην όλη φιλοσοφία σχεδιασμού της Rhodes, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στον χώρο. “Όταν σχεδιάζω, πάντα αναρωτιέμαι “θα το χρησιμοποιούσα αυτό”; Αν κοιτάξετε κάτι και σκεφτείτε ότι δεν θα το φορέσετε ή δεν θα το χρησιμοποιήσετε, τότε πώς θα περιμένετε ότι κάποιος άλλος θα το θέλει;”, απαντά σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζει κάθε νέα της δουλειά. Όσο για την KARISMATISK, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα: “Το όλο θέμα με αυτήν τη συλλογή είναι: αν βάλετε ένα από τα χαλιά στο πάτωμα, για παράδειγμα, όλοι θα πουν “το θέλω”! Αυτό θέλουμε να λένε οι άνθρωποι και να τους κάνουμε να νιώσουν χαρούμενοι, και να έχουν μια ωραία ημέρα. Πάντα θα έχουμε προβλήματα στην καθημερινότητα μας αλλά μερικά μπορούν λίγο να ηρεμήσουν αν βρισκόμαστε σε ένα ωραίο περιβάλλον στο σπίτι μας”.

jenny.gr

“Karismatisk” στα σουηδικά, σημαίνει “χαρισματικό”.

H σχεδιάστρια της IKEA, Paulin Machado, όμως -με την οποία συνεργάστηκε η Zandra Rhodes για τη δημιουργία της συλλογής- έχει μια καλύτερη σημασία της λέξης. “(Για μένα) σημαίνει κάτι που είναι οικείο και προσβάσιμο με μια χαρούμενη διάθεση. Πάντα σε ελκύουν άνθρωποι ή πράγματα με χάρισμα - το «χαρισματικό» είναι μια ωραία λέξη για να περιγράψεις κάποιον”.

Κι αν κρίνουμε από το γεγονός πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να χαζεύουμε τα κομμάτια της KARISMATISK, τότε είναι σίγουρο πως το χάρισμα της μοναδικής Zandra Rhodes και η αγάπη της για τη λάμψη και τη φωτεινή πλευρά της ζωής, έχει αποτυπωθεί στην εντέλεια, στη νέα συλλογή της IKEA.

INFO

Η νέα σειρά KARISMATISK της ΙΚΕΑ σε συνεργασία με την εμβληματική Zandra Rhodes θα είναι διαθέσιμη από 1η Οκτωβρίου μόνο online στο IKEA.gr.