Ο χειμώνας μπορεί να είναι η πιο ξεκούραστη εποχή σε ότι αφορά το πότισμα για όλους εμάς που διατηρούμε φυτά στο χώρο μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και η πιο επικίνδυνη. Οι ορχιδέες μας μπορεί πολύ εύκολα να σαπίσουν από το υπερβολικό πότισμα. Aυτό συμβαίνει όταν στο υπόστρωμά τους εγκλωβιστεί αρκετή υγρασία η οποία δεν εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως, λόγω της υγρασίας που μπορεί να έχει ο χώρος μας.
Επιπλέον αυτή την εποχή οι περισσότερες ορχιδέες αναπτύσσουν ανθοφόρους που σημαίνει ότι δεν θέλουμε το φυτό μας να διψάει. Είναι πολύ πιθανόν τα μπουμπούκια να ζαρώσουν και να έχουμε απρόοπτες εξελίξεις. Στη λογική αυτή δεν θα πρότεινα ποτέ να τις αφήνουμε να στεγνώνουν εντελώς πριν το επόμενο πότισμα.
Βασικός κανόνας τώρα το χειμώνα λοιπόν, η πολύ καλή αποστράγγιση μετά από κάθε πότισμα.
Κανόνας δεύτερος, κρατήστε τα φυτά σας έξω από τα διακοσμητικά κασπώ για καλύτερο αερισμό. Εγκλωβίζουν την υγρασία που αυτή την εποχή είναι επικίνδυνη όσο ποτέ.
Η βύθιση του φυτού στο νερό δεν πρέπει να κρατάει πολύ ώρα. Αν μουσκέψει πολύ ο φλοιός δύσκολα θα στεγνώνει και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.
Ψεκάστε την επιφάνεια του φλοιού αντί να ποτίσετε ολόκληρη τη γλάστρα.
Αν οι ορχιδέες σας είναι σε σχετικά μικρές γλάστρες, μπορείτε να επιλέξετε να ποτίσετε αφήνοντας το τρεχούμενο νερό να διαπεράσει το υπόστρωμα του φυτού. Βάλτε τη γλάστρα κάτω από τη βρύση και ξεπλύνετε ρίζες και υπόστρωμα. Η τρόπος αυτός οναμάζεται flushing.
Τέλος μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του βαμβακιού. Τοποθετείστε βρεγμένο βαμβάκι πάνω στην επιφάνεια του φλοιού και στις ρίζες που βρίσκονται εκεί που σίγουρα στεγνώνουν γρήγορα. Θεωρώ τη λύση αυτή ιδανική για την επιφανειακή ξηρασία. Το βαμβάκι "ποτίζει" μόνο την επιφάνεια της γλάστρας χωρίς να στέλνει νερό προς τα κατώτερα στρώματα καθώς αυτά μπορεί να μην έχουν στεγνώσει ανάμεσα στα κανονικά ποτίσματα.
Σε κάθε περίπτωση αν αυτή την εποχή δείτε κίτρινα φύλλα, περιορίστε το πότισμα, μπορεί να μη σημαίνει κάτι μπορεί όμως και να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το σάπισμα της ορχιδέας σας.
Ραντεβού την άλλη Κυριακή!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο Facebook ή το κανάλι του στο YouTube.