HOPE MAGAZINE ISSUE 1

Big Little Lies: Μια σειρά για κάθε γυναίκα του 2017


Αφροδίτη Σακκά

27 Απριλίου 2017

5-reasons-why-big-little-lives-most-talked-about-show-spring-the-everygirl2.jpg

Όλα αυτά υπό το αφηγηματικό άγκιστρο ενός φόνου που έχει διαπραχθεί, ενώ οι χαρακτήρες της σειράς παρουσιάζουν ίσες πιθανότητες να είναι οι ένοχοι και η πλοκή ξεδιπλώνεται αργά (και ελαφρώς βασανιστικά, με την καλή έννοια) μέσω μικρών flashbacks που αποκαλύπτουν λίγα ως τίποτα απολύτως. Ναι, το έχουμε ξαναδεί: Υπάρχουν έντονες ομοιότητες με το Revenge και το The Affair, αλλά αυτή τη φορά βλέπουμε κάτι παραπάνω από ανεξάντλητη πολυτέλεια και ντροπιαστικά μυστικά.

Το Big Little Lies ξεκινάει με τέτοιο τρόπο που δεν σε δυσκολεύει στο να το παρακολουθήσεις. Ωστόσο, δεν σε βάζει ιδιαίτερα στη διαδικασία να σκεφτείς ή να προβληματιστείς για το τι ακριβώς πραγματεύεται. Απευθύνεται όχι μόνο στις φαντασιώσεις μας σχετικά με τα εντυπωσιακά σπίτια και τη decoration τους, αλλά κυρίως στη γυναικεία φιλία, στη ρεαλιστική πλευρά της μητρότητας και του έγγαμου βίου, στη βία και στην κακοποίηση, και κυρίως στο θέμα του bullying.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Αυστραλέζας συγγραφέα, Liane Moriarty και προσαρμοσμένο για την μικρή οθόνη από τους David E. Kelley και Jean-Marc Vallée, το Big Little Lies παρουσιάζει μια ομάδα γυναικών, των οποίων οι προνομιούχες ζωές δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε όσο αξιοζήλευτες φαίνονται. Να σημειώσουμε το πρωτοφανές της υπόθεσης, το γεγονός δηλαδή πως βλέπουμε μεγάλες ηθοποιούς του κινηματογράφου (μία εκ των οποίων βραβευμένη με Oscar) να συμπρωταγωνιστούν σε mini series, πράγμα το οποίο σίγουρα θέτει υψηλά standards για τις επόμενες drama series του Netflix. H Reese Witherspoon ως Madeline, η Shailene Woodley ως Jane και η Nicole Kidman ως Celeste, δίνουν στο κοινό την ωμή και αληθινή πλευρά της σύγχρονης γυναίκας του 2017.

Η γυναίκα αυτή δεν έχει την τέλεια ζωή –έχει μυστικά και τύψεις, έχει δεχθεί βία ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, έχει κάνει λάθη και έχει επιβιώσει. Προσπαθεί να ισορροπήσει τα πάντα στην καθημερινότητά της, προσπαθώντας να μην απογοητεύσει κανέναν, ωστόσο, η σειρά δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε πως είναι απλά ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Μέσα τις σχέσεις των πρωταγωνιστριών, τονίζεται έντονα το στοιχείο της γυναικείας φιλίας και αλληλεγγύης, ένα «σύστημα» υποστήριξης που χρειαζόμαστε όλες σε μια εποχή αποξένωσης από την παραδοσιακή οικογένεια.

Αυτό όμως με το οποίο η σειρά μας φέρνει ενώπιος ενωπίω, είναι το άγχος μας πως ό,τι προσπαθούμε να χτίσουμε ως εικόνα μας, μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, αν δεν είναι αληθινό. Η εικόνα του τέλειου γάμου, της τέλειας ζωής, της τέλειας οικογένειας.

WHO IS WHO

Οι τρεις βασικές πρωταγωνίστριες θυμίζουν γυναίκες που ξέρουμε και ζούν γύρω μας. Η Madeline (Reese Witherspoon) μια ευκατάστατη housewife που γεμίζει την καθημερινότητά της με αρκετό δράμα, κυρίως στη σχέση της με τον πρώην άντρα της και με τη νέα του σύζυγο -καθηγήτρια yoga και εξαιρετικά αιθέρια ύπαρξη (Zoe Kravitz). Στην προσπάθεια να ισορροπήσει τη μητρότητα και τις συζυγικές της υποχρεώσεις, η Madeline αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια που την οδηγούν σε πράξεις τις οποίες πρόκειται να μετανιώσει.

Η Jane (Shailene Woodley) είναι μία single mom που μετακομίζει στο Monterey με σκοπό να κάνει μία νέα αρχή με τον γιο της, Ziggy, ο οποίος προέκυψε μετά τον κτηνώδη βιασμό της, ενώ παλεύει με τους δαίμονες του παρελθόντος όταν ο μικρός Ziggy κατηγορείται για bullying. Η Jane αρχίζει να αναρωτιέται κατά πόσο ο γιος της έχει αποκτήσει τα βίαια στοιχεία της συμπεριφοράς του πατέρα του ή αν είναι θύμα, σαν τη μητέρα του.

Η Celeste (Nicole Kidman), έχει εγκαταλείψει την καριέρα της ως δικηγόρος για να μεγαλώσει τα δύο δίδυμα αγόρια της αλλά και για να μπορεί να επιβεβαιώνει τον εγωισμό του συζύγου της (Alexander Skarsgård), σε καθημερινή βάση. Ενώ φαινομενικά έχει την τέλεια ζωή, βιώνει το απόλυτο μαρτύριο –είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκεται σε απόλυτη άρνηση καθώς φοβάται καθημερινά να μην καταρρεύσει το τέλειο προσωπείο του γάμου της. Highlight: Η εξαιρετική ερμηνεία της Kidman που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια όσα βιώνει μια γυναίκα η οποία κακοποιείται.

Κι αν αυτά ακούγονται βαρύγδουπα και το μυαλό σας πάει σε ένα ακόμη μελό τύπου Ανθισμένες Μανώλιες, δεν είναι καθόλου έτσι. Εδώ υπάρχει πλοκή, υπάρχει και σασπένς.

Μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, η προσοχή στρέφεται κυρίως στη καθημερινότητα αυτών των γυναικών και όχι στο έγκλημα της ιστορίας (για το οποίο παίρνουμε περιστασιακές πληροφορίες κατά την εξέλιξη της σειράς). Φυσικά, το τέλος είναι ανατρεπτικό, όπως περιμέναμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Το Big Little Lies είναι ρεαλιστικό, είναι ωμό και περιλαμβάνει εξαιρετικές ερμηνείες, ενώ θέτει σημαντικά θέματα προς συζήτηση. Πλέον, δεν μιλάμε για πλούσιες νοικοκυρές και μυστικά που καταστρέφουν οικογένειες, αλλά για ψυχική υγεία, single parenting, διαφυλετικούς γάμους, και πάνω απ' όλα, για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Το Big Little Lies παρουσιάζει μια ρεαλιστική ματιά στις δυσκολίες των γυναικών γύρω μας και μας διδάσκει πώς να αντιμετωπίζουμε (και ακόμη και να καταπολεμήσουμε) αυτές τις δυσκολίες στον πραγματικό κόσμο.

WHAT’S NEXT

Όλα τα καλά κάποια στιγμή τελειώνουν, και ο παραγωγός Jean-Marc Vallée επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει δεύτερη season της σειράς, καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε ήταν “one time deal” και έτσι μας αφήνει απλά με το μυστήριο του αν κατηγορήθηκε κάποιος για τον φόνο και ποιος ήταν αυτός. Ωστόσο, θα μπορέσουμε να δούμε τις τρεις πρωταγωνίστριες σε άλλες περιπέτειες: Η Reese Witherspoon πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία Home Again που θα βγει στους κινηματογράφους το 2017, αλλά το πιο ενδιαφέρον project της θα είναι στον ρόλο της παραγωγού της ταινίας Luckiest Girl Alive, ένα μυθιστόρημα που θα προσαρμοστεί για τη μεγάλη οθόνη.

Η Nicole Kidman πρόκειται να εμφανιστεί στη δεύτερη σεζόν του Top of The Lake, επίσης, mini series. Τα νέα επεισόδια θα προβληθούν στην Αμερική μέσα στο 2017, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα ακριβής ημερομηνία.

Τέλος, η Shailene Woodley, πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο δράμα Adrift το οποίο ακόμα βρίσκεται στα πρώτα στάδια του casting και της παραγωγής. Η Woodley, βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι έχει την μισή εμπειρία από τις δύο συμπρωταγωνίστριές της, κι όμως, η ερμηνεία της στο Big Little Lies είναι εξαιρετική.