HOPE MAGAZINE ISSUE 17

Υπόθεση Οικογενειακό Τραπέζι


Αφροδίτη Σακκά

21 Δεκεμβρίου 2017

table-791148-960-720.jpg

Έχοντας περάσει χρόνια να προσπαθώ με κάθε τρόπο όχι μόνο να αποφύγω τα οικογενειακά τραπέζια όσο ακόμα βρισκόμουν στο πατρικό μου, αλλά να αποφύγω να επισκευθώ και άλλα σπίτια της οικογένειας, αποφάσισα να μοιραστώ μερικές συμβουλές για το πώς να τα αντιμετωπίσετε αν πρέπει να παρευρεθείτε και να περάσετε ήρεμες γιορτές τις τελευταίες μέρες του 2017. 

Ας ξεκινήσουμε υποθέτωντας πως φέτος η οικογένεια θα μαζευτεί στο δικό σας σπίτι. Υποθέτω πως για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, κάτι ή κάποιος σας ανάγκασε να το οργανώσετε. Αν δεν το οργανώσατε εσείς αλλά κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, τότε χρειάζεστε τις παρακάτω συμβουλές ακόμα περισσότερο.

Αρχικά, προσπαθείστε να πάρετε ο,τι μπορείτε από τη προετοιμασία. Τσιμπήστε κάτι από τα φαγητά που ετοιμάζονται, διασκεδάστε με τις όμορφες μυρωδιές που αναδύονται από τη κουζίνα, βάλτε χαρούμενη μουσική και απολάυστε το μαγείρεμα και την ετοιμασία. Όταν όλα είναι έτοιμα, πάρτε λίγο χρόνο να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και να κοιμηθείτε λίγο ενδεχομένως. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Όταν καταυθάσουν οι καλεσμένοι, τότε πρέπει φυσικά να τους χαιρετίσετε, να τους καλωσορίσετε, να τους ευχηθείτε και τα λοιπά. Κι εδώ έρχεται το σημαντικό κομμάτι. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε να περάσει πολλή ώρα μιλώντας σε ένα μέλος της οικογένειας. Γιατί αυτό θα σημαίνει πως θα πρέπει να αφιερώσετε τον ίδιο χρόνο και στους υπόλοιπους και στο τέλος θα καταλήξετε να κάτσετε δίπλα τους και στο τραπέζι και να τους μιλάτε καθ' όλη τη διάρκεια του δείπνου. Και να μην προλάβετε να φάτε. 

Επικεντρωθείτε στο φαγητό. Δείξτε πως είστε τόσο απασχολημένη στο να τρώτε που δεν έχετε χρόνο να εξηγήσετε στα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας τι είναι αυτό ακριβώς που σπουδάσατε και το αν θα βγάλετε ποτέ αρκετά χρήματα για να αγοράσετε σπίτι. Ούτε το πότε θα παντρευτείτε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε συνεχώς φαγητό στο στόμα και να κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σε κάθε τι που σας ρωτάνε. Μία επίσης καλή απάντηση είναι "Αφήστε τα, αφήστε τα δεν θέλω να τα συζητάω..." ή "Στην Ελλάδα του σήμερα είναι δύσκολα, είναι δύσκολα" ή "Ε, μωρέ, τι να κάνουμε, κάτι θα γίνει".

Μόλις τελειώσει το φαγητό, είναι μία επίσης κρίσιμη στιγμή. Είναι η στιγμή που όλοι θέλουν να συζητήσουν για τα πάντα. Εσείς δεν πρέπει να πέσετε σε αυτή τη παγίδα. Εσείς δεν θα πρέπει να πιείτε καφέ και να κάνετε "κους κους¨. Μία καλή λύση είναι να συνεχίσετε να πίνετε το κρασί που πίνατε στο δείπνο. Βρείτε μία ήσυχη γωνία, όχι πολύ κοντά με κάποιον και προσποιηθείτε πως συμμετέχετε στη συζήτηση ενώ σκέφτεστε κάτι εντελώς άλλο. Συνεχίστε με τα συγκαταβατικά νεύματα και χαμόγελα.

Όταν πλέον έχετε πιει αρκετά και σε συνδυασμό με το φαγητό έχετε αρχίσει να σκέφτεστε πολύ έντονα το κρεβάτι σας, κοιμηθείτε στον καναπέ. Ο καναπές είναι η πιο έξυπνη λύση και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί αν "σας πάρει ο ύπνος" στον καναπέ, όλοι θα σκεφτούν ¨Την καημένη! Κουράστηκε!" και θα σας σκεπάσουν ή θα σας προτρέψουν να πάτε στο δωμάτιό σας. Κανείς δεν θα σκεφτεί πως είστε αγενής που φύγατε και πήγατε στο κρεβάτι σας, αλλά πόσο θέλατε να κάτσετε μαζί τους και τελικά το σώμα σας, σας νίκησε. Σας το υπογράφω. Μέχρι να ξυπνήσετε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έχουν φύγει και τότε μπορείτε να απολαύσετε καφέ και γλυκό με την ησυχία σας.

Tip: Πριν έρθουν οι καλεσμένοι, κρατήστε λίγο από το αγαπημένο σας φαγητό στο ψυγείο. Συνήθως δεν μένει ποτέ τίποτα. Θα με ευχαριστείτε.