ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

#μένουμε_σπίτι #καιγράφουμε για τη δύναμη της φύσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2020

#μένουμε_σπίτι #καιγράφουμε για τη δύναμη της φύσης

Κορωνοϊός, κορονοϊός ή κοροναϊός, όπως και να τον γράψετε, το σίγουρο είναι πως τον τελευταίο καιρό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και έχει εισβάλει τόσο καλά που μας έχει αναγκάσει να πλένουμε τα χέρια μας κάθε λίγο και λιγάκι, να φοβόμαστε να βήξουμε, να κοιτάμε τον διπλανό μας με καχυποψία και το κυριότερο μας έχει αναγκάσει να μένουμε σπίτι…

Και εδώ είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης…γιατί όσοι-όχι όλοι δυστυχώς- μένουν σπίτι, προσπαθούν να βρουν τρόπους να περάσουν τη ώρα τους. Κάνουν video μαγειρικής ή γυμναστικής, κάνουν post στο facebook γράφοντας τις απόψεις τους, ποστάρουν φωτογραφίες παντού και ό,τι άλλο τους έρθει στο μυαλό Έτσι λοιπόν μέσα σε όλους και εγώ. Γι αυτό αποφάσισα να γράψω πώς περνάω τον χρόνο μου μένοντας στο σπίτι και τι έχω αποκομίσει μέχρι τώρα από όλη αυτή την κατάσταση. Να γράψω με λίγα λόγια το ηθικό δίδαγμα του #μένουμε_σπίτι (;).

Τι μου έχει λοιπόν μάθει ο κορωνοϊός –προτιμώ με «ω» όπως έχει πει και ο κύριος Ζαμπούνης- Ε λοιπόν, δεν μου έχει μάθει τίποτα! Ναι τίποτα… Κάθομαι σπίτι, αλλά γενικά αγαπάω το σπίτι μου. Μάλιστα δούλευα και πριν τον ιό από το σπίτι. Άρα το εκτιμώ όσο και πριν. Τα ζώα μου με βλέπουν όπως και πριν-εντάξει ίσως λίγο περισσότερο-. Με τους φίλους μου μιλάω όπως και πριν. Εξάλλου δεν ήμουν ποτέ ο άνθρωπος που μιλούσα ώρες στο τηλέφωνο ή που έστελνα χιλιάδες μηνύματα, ούτε έβλεπα κάθε μέρα τους φίλους μου, οπότε είμαι μια χαρά και τώρα. Άρα ό,τι εκτιμούσα σε προσωπικό επίπεδο, συνεχίζω να το εκτιμώ και τώρα….

Όμως για να πω την αλήθεια, ίσως αυτό που ο συγκεκριμένος ιός μου υπενθύμισε είναι ότι η φύση είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι νομίζουμε και ότι μας κάνει χάρη, που μέχρι τώρα δεν μας έχει αφανίσει. Γιατί εάν το θελήσει μπορεί να μας εξαφανίσει στο δευτερόλεπτο. Απλά είναι τόσο μεγαλόκαρδη, που μας στέλνει με τον τρόπο της μηνύματα SOS, τα οποία φυσικά εμείς αγνοούμε επιδεικτικά…αλλά ως πότε;

Έτσι ο πλανήτης μοιάζει να βρήκε έναν σύμμαχο στο "πρόσωπο" του ιού. Καθώς η Βενετία άδειασε από τουρίστες, το νερό των καναλιών έγινε ξανά καθαρό. Φαίνεται ότι στη Σαρδηνία τα δελφίνια έκαναν εμφάνιση στο άδειο λιμάνι και στην Κίνα εξαλείφεται εν μέρει το νέφος ρύπανσης. Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε αρχικά σε πόλεις όπως η Γουχάν και η Σαγκάη, όπου και επεβλήθη ολική καραντίνα και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο αργότερα και στην Ιταλία.

Η μείωση της ατμοσφαρικής ρύπανσης αναμένεται πως θα σώσει πολλές ζωές ανέφερε και το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και την καθαρή Ατμόσφαιρα.

Σκεπτόμενη όλα αυτά, θα μπορούσα να πω πως ο κορωνοϊός, δεν με έμαθε κάτι καινούριο, αλλά μου δημιούργησε συναισθήματα βαθύτατης θλίψης για όλους όσοι χάθηκαν μέχρι και σήμερα και μου υπενθύμισε τη δύναμη της φύσης.

Δεν γνωρίζω εάν όλο αυτό μας μάθει κάτι ή απλά όταν περάσει γυρίσουμε και πάλι στις παλιές μας συνήθειες σαν να μη συνέβη τίποτα. Αυτό όμως που ξέρω με σιγουριά, είναι πως πλησιάζει το καλοκαίρι και επειδή ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, είναι σημαντικό να μείνουμε για λίγο καιρό ΌΛΟΙ σπίτια μας, για να μπορέσουμε αργότερα να χαρούμε τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλά και το κυριότερο από όλα για να μην χαθούν άλλες ζωές…..Επιλέγω να #μείνω_σπίτι…εσύ;