ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

4+1 δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τις ικανότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής στα παιδιά όσο #μένουμε_σπίτι


The Jennettes

13 Απριλίου 2020

4+1 δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τις ικανότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής στα παιδιά όσο #μένουμε_σπίτι

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική, υπάρχουν ένα σωρό λόγοι να ενθαρρύνει κάποιος ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτή. 

Μερικά είναι προφανή, όπως το γεγονός ότι θα έρθει σε επαφή με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία.Τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά, εξασκούνται στη δημιουργική σκέψη και τη λύση αποφάσεων, ανακαλύπτουν κλίσεις και ενδιαφέροντα που δεν ήξεραν ότι διαθέτουν και μαθαίνουν να χειρίζονται την τεχνολογία με υπευθυνότητα.

Ο όρος  “STEM” (Science, Technology, Engineering and Mathematics) είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην εποχή την οποία διανύουμε μπορούμε να περάσουμε ακόμη πιο δημιουργικά τον χρόνο μας με τα παιδιά, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις ικανότητές τους στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Πύργος από οδοντογλυφίδες 

Τα υλικά δεν είναι δύσκολο να βρεθούν γι’ αυτή τη δραστηριότητα και η ευκαιρία για μάθηση είναι μεγάλη. Με ένα μόνο πακέτο από οδοντογλυφίδες και μια τσάντα από marshmallows, η αρχιτεκτονική αυτή δραστηριότητα θα ενθαρρύνει τη φαντασία καθώς και την κριτική σκέψη, καθώς και τις εκλεπτυσμένες κινητικές δεξιότητες. Ο δρόμος προς την επιτυχία πιθανότατα θα εκδηλωθεί με απογοήτευση στην αρχή, αλλά έτσι πηγαίνει η εκπαιδευτική ρομποτική (και η ζωή).

Δημιουργία οχυρού

Τα οχυρά είναι μία από τις συνηθισμένες δραστηριότητες με τα παιδιά και είναι επίσης μια πολύ καλή δραστηριότητα STEM. Πάρτε ένα μεγάλο σεντόνι και μερικούς σφιγκτήρες και αφήστε τη φαντασία του παιδιού σας να κάνει τα υπόλοιπα. Η διαδικασία-σχεδίαση ενός σεντονιού πάνω από τα έπιπλα, χρησιμοποιώντας σφιγκτήρες και κόμπους για να το ασφαλίσετε, θα κρατήσει το παιδί σας απασχολημένο για τουλάχιστον είκοσι λεπτά και όλο αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.

Παιχνίδια με μαγνήτες

Αυτό είναι τόσο απλό και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε σε παιδιά όλων των ηλικιών τα πάντα σχετικά με τον μαγνητισμό. Δώστε στο παιδί σας έναν μαγνήτη ψυγείου και πείτε του να περιπλανηθεί γύρω από το σπίτι, εξερευνώντας ποια καθημερινά αντικείμενα προσελκύει ο μαγνήτης. Μόλις το παιδί σας έχει τελικά αποκτήσει μια μικρή συλλογή από μαγνητικά αντικείμενα, διασκορπίστε όλη τη συλλογή στο πάτωμα και ζητήστε από το παιδί σας να "πάει για ψάρεμα" δηλαδή, προσπαθήστε να μαζέψετε τα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τον μαγνήτη.

Χάρτινα αεροπλανάκια

Η μεταμόρφωση ενός απλού χαρτιού σε ένα αεροπλάνο ήταν πάντα ένας διασκεδαστικός τρόπος για τα παιδιά. Αλλά ξέρατε ότι αυτό είναι πραγματικά ένα μάθημα φυσικής; Τα χάρτινα αεροπλανάκια διδάσκουν στα παιδιά τις τέσσερις βασικές έννοιες της αεροδυναμικής της ανύψωσης, της ώθησης, της επιτάχυνσης  και του βάρους. Βοηθήστε το παιδί σας να ακολουθήσει ένα από αυτά τα δοκιμασμένα μοντέλα και θα μάθει τα πάντα για την ακρίβεια και την υπομονή.

Σπιτικό παγωτό

jenny.gr

Εάν υπάρχει ένα επιστημονικό μάθημα που μπορούν όλα τα παιδιά να πάρουν είναι αυτό με το παγωτό. Μην ξεγελιέστε, αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ περισσότερο από μια περίπλοκη συνταγή επιδορπίου- διδάσκει στα παιδιά τα σχετικά με τις φάσεις της ύλης, το σημείο τήξης και της απόψυξης. Αυτό το βρώσιμο πείραμα θα δώσει στο παιδί σας και μια διάσταση προπόνησης (υπάρχει μια μεγάλη διάρκεια που απαιτείται ανάδευση).