Ο άνθρωπος που εφηύρε τις κάρτες και άλλαξε μια για πάντα το ποδόσφαιρο
Μάρθα Κουμπάνη
26 Οκτωβρίου 2020
Το Μουντιάλ του 1962, στα γήπεδα της Χιλής, θεωρείται από πολλούς γνώστες της ιστορίας του ποδοσφαίρου ένα από τα πιο σκληρά. Διαιτητής του εν λόγω αγώνα ο Ken Aston. Ο αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και τη διοργανώτρια χώρα χαρακτηρίστηκε με φράσεις όπως το "παιχνίδι της ντροπής" και ο "χειρότερος αγώνας όλων των εποχών", αφού μετά τη λήξη του, παίκτες και οπαδοί πιάστηκαν στα χέρια και ξυλοκόπησαν ακόμα και τον διαιτητή.
Ήταν το σημείο μηδέν για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα.
Ποιος ήταν όμως ο άνδρας που εμπνεύστηκε τους κανονισμούς που ξέρουμε;
O Ken Aston γεννήθηκε το 1915 στο Κόλτσεστερ του Έσεξ, έγινε διαιτητής ποδοσφαίρου το 1936 και έβαλε σκοπό της ζωής του να κάνει το άθλημα καλύτερο. Ούτε ο Β' Παγκοσμίος Πολέμος δεν τον σταμάτησε.
Ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε την ολόμαυρη στολή με τα διακριτικά -αρχικά με το logo του πρωταθλήματος Αγγλίας- η οποία αντικατέστησε τα δύσχρηστα tweed σακάκια που μέχρι τότε φορούσαν οι διαίτητες.
Το 1947 ήταν εκείνος που πρότεινε να κρατούν οι επόπτες πολύχρωμες σημαίες για τις υποδείξεις τους, προκειμένου να είναι ορατές στα ομιχλώδη συνήθως αγγλικά γήπεδα.
Η μεγαλύτερη του όμως προσφορά στο ποδόσφαιρο ήταν η θέσπιση της κίτρινης και κόκκινης κάρτας το 1966.
Έως τότε όταν ο διαιτητής ήθελε να αποβάλει έναν παίκτη του έδειχνε απλά το δρόμο για τα αποδυτήρια, διακόπτοντας το παιχνίδι. Ο κανονισμός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966, στο ματς ανάμεσα στους διοργανωτές και την Αργεντινή. Μάλιστα οι Jack και Bobby Charlton καθώς και ο Antonio Rattín τιμωρήθηκαν με κίτρινη κάρτα αλλά δεν το κατάλαβαν, παρα μόνο την επόμενη ημέρα από τις εφημερίδες!
Η σκέψη του Aston για τις κάρτες ήταν εμπνευσμένη από τους φωτεινούς σματοοδότες στο δρόμο. Το κόκκινο σημαίνει πως απαγορεύεται να συνεχίσεις και το κίτρινο σε προειδοποιεί γι' αυτό.
Το Μουντιάλ του Μεξικού, το 1970, ήταν ουσιαστικά ήταν η οργάνωση στην οποία εφραμόστηκε ορθά η ιδέα του Aston.
Η πρώτη κίτρινη κάρτα που βγήκε σε αυτό τραβήχτηκε από το χέρι του Γερμανού Kurt Tschenscher και ο ποδοσφαιριστής που τιμωρήθηκε ήταν ο Σοβιετικός Kakhi Asatiani. Η πρώτη κόκκινη ωστόσο ήρθε 4 χρόνια αργότερα: Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974, ο Χιλιανός Carlos Caszely ήταν ο πρώτος που τιμωρήθηκε με δύο κίτρινες.
Ο Ken Aston, πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 2001 στο Λονδίνο,.
Η βασιλισσα της Αγγλίας τον είχε χρίσει ιππότη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για την προσφορά του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο η προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αξίζει έναν εξίσου σπουδαίο τίτλο.
Πηγή φωτογραφιών Getty/Ideal Image
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.