REAL LIFE MOTHERWORLD

#MamasInPandemic: Η Παρασκευή Μπουρδάκη εξηγεί γιατί η γέννηση ενός παιδιού είναι τα πάντα


The Jennettes

7 Μαΐου 2021

#MamasInPandemic: Η Παρασκευή Μπουρδάκη εξηγεί γιατί η γέννηση ενός παιδιού είναι τα πάντα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, δέκα γυναίκες μοιράζονται με το κοινό του jenny.gr την προσωπική τους ιστορία από τη στιγμή που έμαθαν πως θα γίνουν μητέρες μέχρι τη στιγμή που κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους το μωρό που κυοφορούσαν εν μέσω μιας τόσο ιδιαίτερης εποχής. 

Μέχρι πριν δύο χρόνια, κανείς δεν θα μπορούσε να καταλάβει τον λόγο ύπαρξης αυτού του άρθρου. 

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την ιλιγγιώδη ταχύτητα, με την οποία εξαπλώθηκε στη ζωή μας η πανδημία που έγινε συνώνυμη μιας εξαιρετικά πρωτόγνωρης εποχής. Αλήθεια, πώς είναι να γίνεσαι μητέρα εν μέσω της Covid- 19; Ποια είναι τα συναισθηματικά στάδια από τα οποία αναπόφευκτα περνάς και τι είναι τελικά αυτό που θα χαρακτηρίζει για πάντα αυτή την τόσο ιδιαίτερη εμπειρία; 

Ακολουθεί η προσωπική ιστορία της Παρασκευής και του Μανώλη, όπως την αφηγήθηκαν στο jenny.gr.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνομαι μανούλα. Πιστεύω πως όσες φορές κι αν γίνεις μαμά, το συναίσθημα είναι το ίδιο. Χαρά, ευτυχία, ευγνωμοσύνη, ανυπομονησία!

jenny.gr

Ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος τον Νοέμβριο του 2019. Ακόμα στην Ελλάδα δεν είχε κάνει την εμφάνιση του ο κορωνοϊός, οπότε η εγκυμοσύνη ξεκίνησε πολύ ομαλά και όμορφα. Στην πορεία, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε ο 1ος εγκλεισμός λόγω μερικών περιστατικών που είχαμε τότε στην Ελλάδα, αλλάξανε και οι συνθήκες των ραντεβού. Δεν επιτρεπόταν να πας στον γιατρό με τον σύντροφό σου αλλά μόνη σου. Είναι ιδιαιτέρως όμορφο να μοιράζεσαι αυτές τις στιγμές με τον σύντροφό σου, όμως δεδομένων των συνθηκών, μοιραζόσουν την χαρά σου μαζί του αργότερα.

Γέννησα τον Ιούλιο του 2020. Στην Κρήτη, ακόμα και τότε, τα πράγματα ήταν καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο νοσοκομείο δεν επιτρέπονταν επισκέψεις και έπρεπε να επιλέξω δύο άτομα για να με επισκέπτονται τις ημέρες που θα ήμουν μέσα. Συγκριτικά με την πρώτη μου γέννα, που μόνο πανό δεν είχαμε κρεμάσει, που ήταν μαζεμένοι φίλοι και συγγενείς, που δεν είχα μείνει στιγμή μόνη μου, τώρα ήταν πιο μοναχικά τα πράγματα.

jenny.gr

Όμως, το προσωπικό της μαιευτικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, έκανε τα πάντα για να είναι όλες οι μανούλες καλά και να μην τους λείψει τίποτα. Και φυσικά, τώρα είχα περισσότερο χρόνο ξεκούρασης μα τον σημαντικότερο, περισσότερο χρόνο για το μωρό μου! Η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη, είχα δίπλα μου τον σύντροφό μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μας, βγαίναμε, απολαμβάναμε την θάλασσα μέχρι και μία ημέρα πριν γεννήσω, και δεν νιώθω να επηρεάστηκα σε ό,τι αφορά την εγκυμοσύνη και την γέννηση της κόρης μου.

Κάθε εγκυμοσύνη και γέννηση αποτελούν μαθήματα ζωής, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας. Συνειδητοποιείς πως η ζωή κοιτάει μπροστά. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την γέννηση της κόρης μου, νιώθω απέραντη χαρά που ήρθε στην ζωή μας. Κανένας ιός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή, στη γέννηση, στην εξέλιξη! Ακόμα κι αν πέσουμε, ακόμα κι αν φοβηθούμε, όσες δυσκολίες κι αν έρθουν, εμείς οι γυναίκες κρύβουμε τόση δύναμη μέσα μας, λες και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! Και ο ερχομός ενός παιδιού, είναι τα πάντα! Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μου και πολλές φορές συνειδητοποιώ πως έχοντας παιδιά, δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς προβλήματα και κορωνοϊό. Σκέφτεσαι απλά τι περνάει από το χέρι σου για να είναι καλά και να έχεις μια ευτυχισμένη οικογένεια! 

jenny.gr

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του συντρόφου

Ποια ήταν τα συναισθήματα που βίωσες στο ταξίδι μέχρι τη γέννηση του παιδιού σας;

Χαρά, Ελπίδα, Ευγνωμοσύνη και Ανυπομονησία.

Πώς θα περιέγραφες τη συνολική εμπειρία;

Ο κορωνοϊός επηρέασε πολύ το κομμάτι της εργασίας μου, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μου προέρχεται από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να σοκαριστώ και να χαθούν οι ισορροπίες. Χρειάστηκε χρόνος για να προσαρμοστώ στα νέα επαγγελματικά δεδομένα. Όμως ο ερχομός ενός μωρού είναι κάτι τόσο ισχυρό, που δεν σε αφήνει να εστιάσεις στα αρνητικά παρά μόνο στο αισιόδοξο και στο μέλλον.

Τι θα συμβούλευες τα ζευγάρια που σκέφτονται να γίνουν γονείς εν μέσω της πανδημίας; 

Η ζωή πάντα βρίσκει τον δρόμο της και προσαρμόζεται! Καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία και την ανάγκη για ζωή και εξέλιξη.

Photo Credits: Τάκης Βεζάκης

Η αγάπη της μητέρας είναι το καύσιμο που επιτρέπει σε έναν απλό άνθρωπο να πετύχει το ακατόρθωτο ~ Marion C. Garretty

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου!

jenny.gr