UPDATE #NOW

Xρυσές Σφαίρες 2021: Για πρώτη φορά 3 γυναίκες σκηνοθέτριες υποψήφιες, η μία Αφροαμερικανή


Σύρμα Κιουπελόγλου

5 Φεβρουαρίου 2021

Xρυσές Σφαίρες 2021: Για πρώτη φορά 3 γυναίκες σκηνοθέτριες υποψήφιες, η μία Αφροαμερικανή

Η 78η τελετή των χρυσών σφαιρών είναι γεγονός, αν και λόγω της πανδημίας, προβλέπεται να είναι η πιο περίεργη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες και έκρυβαν αρκετές εκπλήξεις.

Το Hollywood Foreign Press Association, το συμβούλιο που κρύβεται πίσω από τα βραβεία, έχει πολλές φορές επικριθεί για τις επιλογές του και την έλλειψη διαφορετικότητας σε αυτές. Μετά το φιάσκο των περσινών υποψηφιοτήτων, φέτος αποφάσισε να κάνει κάποιες σημαντικές προσθήκες σε αυτές.

Σημαντικό είναι ότι στην κατηγορία «Καλύτερης Σκηνοθεσίας», 3 από τους 5 υποψηφίους ήταν γυναίκες και μάλιστα μια από αυτές, είναι μαύρη. Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα προτείνεται από τη διοργάνωση για καλύτερη σκηνοθεσία από το 2014, ενώ δεν έχει ξανασυμβεί να είναι περισσότερες από μία υποψήφιες.

Πολλοί μάλιστα, μαύροι ηθοποιοί μπήκαν στη λίστα με τα ονόματα για τις καλύτερες ερμηνείες. Ανάμεσά τους, ο Dev Patel για την ταινία «The Personal History of David Copperfield», η Viola Davis για το «Ma Rainey’s Black Bottom», η Andra Day για το «The United States vs. Billie Holiday», ο Riz Ahmed για το «Sound of Metal» και ο αδικοχαμένος Chadwick Boseman για τον τελευταίο του ρόλο στο «Ma Rainey».


Παρόλα αυτά το HFPA κατηγορήθηκε για άλλη μία φορά για διακρίσεις. Στις κατηγορίες για «Καλύτερη ταινία» δεν εκπροσωπήθηκε κανένας μαύρος δημιουργός, παρόλο που υπήρξαν αξιόλογες ταινίες. Για την ακρίβεια όλοι οι δημιουργοί είναι λευκοί με μοναδική εξαίρεση τη γεννημένη στην Κίνα, Chloé Zhao για το Nomadland. Αντίστοιχα δεν τα πήγε καθόλου καλά και με τις τηλεοπτικές κατηγορίες.

Σε όλες τις υποψηφιότητες για ερμηνεία σε σειρά υπήρχαν μόνο δύο μαύροι άντρες ηθοποιοί και καμία γυναίκα, γεγονός που φάνηκε παράξενο σε κοινό και κριτικούς αφού υπήρχαν μαύρες γυναίκες που είχαν ξεχωρίσει την περσινή χρονιά με τους ρόλους τους, όπως η Michaela Coel στο «I May Destroy You».

Μπορεί οι Χρυσές Σφαίρες να έκαναν μεγάλη προσπάθεια να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές και να τα κατάφεραν σε έναν βαθμό. Το κοινό όμως πιστεύει πως υπάρχει μεγάλος χώρος για βελτίωση και ζητά περισσότερη εκπροσώπηση όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr