ΟΜΟΡΦΙΑ BEAUTY NEWS

Choé Candles: Τα κεριά από την Κέρκυρα που θα ζεστάνουν την καρδιά και το σπίτι σου


Ελένη Τσούτση

7 Φεβρουαρίου 2023

Choé Candles: Τα κεριά από την Κέρκυρα που θα ζεστάνουν την καρδιά και το σπίτι σου
Ένα ξεχωριστό και ελληνικό sustainable brand με έδρα την Κέρκυρα μας μυεί στον κόσμο των κεριών

Τα κεριά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να «ζεστάνουμε» τη διακόσμηση του χώρου μας, ενώ με το άρωμά τους μας χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης. Τα τελευταία χρόνια τα κεριά δεν λείπουν από κάθε deco πρόταση και πλέον έχουν καθιερωθεί ως το must-have item της πιο cozy ατμόσφαιρας.

Στις τελευταίες μας ανακαλύψεις, έχουμε το ελληνικό sustainable brand CHOÉ, με έδρα ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας, που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια από δυο αδέρφια, την Ελένη και τον Σπύρο Μουμούρη. Δημιούργησαν μια σειρά από κεριά που κατάφεραν να ξεχωρίσουν αμέσως χάρη στα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούν όπως ξύλο, ύφασμα, γυαλί και μπρούντζο. Με έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική φύση και την παράδοση, δίνουν έμφαση στα στοιχεία που διατηρούνται και στον σύγχρονο κόσμο.

Η λέξη CHOÉ αναφέρεται στη λέξη Χοή, την προσφορά που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες στους Θεούς του κάτω κόσμου, τις Μούσες, τις Νύμφες και τους προγόνους τους. Η προσφορά γινόταν αδειάζοντας ένα δοχείο που περιείχε υγρό, συνήθως κρασί-νερό ή λάδι. Με αυτό το τελετουργικό, θεωρήθηκε ότι διατηρήθηκε η αφθονία, η τάξη και η αρμονία του κόσμου.

Εμείς μιλήσαμε με την Ελένη και τον Σπύρο, για να μάθουμε περισσότερα πίσω από τη φιλοσοφία του CHOÉ και την κατασκευή των υπέροχων κεριών τους.

Μιλήστε μας για την πορεία σας, πώς ξεκίνησαν όλα και πώς εξελίχθηκε το brand;

Ξεκινήσαμε πριν περίπου πέντε χρόνια, με την πρόθεση να δημιουργήσουμε μια σειρά φυσικών, ποιοτικών προϊόντων με ελληνικό χαρακτήρα και ιδιαίτερο design, που θα εστίαζε στη βιωσιμότητα των πρώτων υλών. Αυτή η αρχική ιδέα έχει εξελιχθεί αρκετά μέχρι σήμερα, μέσα από την αναγνωρισιμότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Ήταν φυσική εξέλιξη μιας πορείας που, σίγουρα, ακόμα συνεχίζεται.

Τι πιστεύετε ότι κάνει τη δουλειά σας ξεχωριστή και ποια είναι τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας σας;

Ξεκινώντας από το design, το σημείο στο οποίο έχουμε καινοτομήσει είναι ο υφασμάτινος καμβάς πάνω στον οποίο τυπώνουμε τα δικά μας ιδιαίτερα σχέδια και τον οποίο εφαρμόζουμε στο εξωτερικό της συσκευασίας. Πρόκειται δηλαδή για ένα δοχείο (container) ντυμένo με ύφασμα.

Τα αρώματά μας, που επιλέγουμε να είναι μεσογειακά, είναι εμπνευσμένα τόσο από την ελληνική φύση όσο κι από τις παιδικές μας αναμνήσεις. Το κερί μέλισσας, στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση αφού, εκτός από την ελληνικότητα που το χαρακτηρίζει, πρόκειται και για μια εξολοκλήρου βιώσιμη πρώτη ύλη. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα κεριά μας είναι χειροποίητα και φρέσκα. Το κάθε ένα κερί φτιάχνεται μόνο κατόπιν παραγγελίας κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κεριά σε stock, τα πάντα φτιάχνονται τη στιγμή της ζήτησης.

Jenny.Gr

Πώς αισθάνεστε που όλο αυτό το project γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας;

Αυθεντικά, αλλά και δύσκολα ταυτόχρονα, μιας και η απόσταση απ' τα μεγάλα κέντρα αποτελεί για εμάς μια πρακτική δυσκολία.

Από που αντλείτε έμπνευση για τη δημιουργία των κεριών σας και τι είδους υλικά χρησιμοποιείτε;

Η ελληνική φύση, η παράδοση, ο αρχαίος μας πολιτισμός, η διαχρονικότητα, η βιωσιμότητα αλλά και το ίδιο το κερί μέλισσας αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες έμπνευσης αυτού του εγχειρήματος. Επίσης, τα κυρίως υλικά που χρησιμοποιούμε για το εξωτερικό μέρος όπως το ξύλο, το ύφασμα και ο μπρούτζος, παίρνουν έναν slow living χαρακτήρα μέσα από την ευκαιρία για μια δεύτερη χρήση που επιλέγουμε να έχουν οι συσκευασίες μας.

Jenny.Gr
Ελένη Μουμούρη

Πείτε μας δυο λόγια για την πράσινη φιλοσοφία που ακολουθείτε.

Πρόκειται για προϊόντα εξολοκλήρου χειροποίητα που παρασκευάζονται με ηθική ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση.

Για τη εξωτερική συσκευασία των κεριών χρησιμοποιείται άκαυστο ύφασμα, μπρούντζος, ξύλο πιστοποιημένο με FSC® και οικολογικές βαφές ενδεδειγμένες για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, πιστοποιημένες με EMAS & ECO LABEL. Eco - cotton φυτίλια και φιλικό προς τα δάση Packaging, πιστοποιημένο με FSC®.

Jenny.Gr

Το αγνό κερί μέλισσας παράγεται από τις μέλισσες και είναι η πρώτη ύλη που σχηματίζει τη δομή μιας κηρήθρας. Για το κερί μέλισσας συνεργαζόμαστε μόνο με Έλληνες μελισσοκόμους, στηρίζοντας ταυτόχρονα σε μικρο-οικονομική κλίμακα την μελισσοκομία.

Το φυτικό κερί σόγιας παρασκευάζεται από λάδι σόγιας, ένα πράσινο προϊόν, πλήρως βιοδιασπώμενο, που δεν βλάπτει το οικοσύστημα. Για το κερί σόγιας συνεργαζόμαστε με εταιρίες που προστατεύουν τα δάση και την αυτοφυή βλάστηση ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπουν στους αγρότες και τις κοινότητες να ευημερούν.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συνεργασίες που έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Συναντήσατε εμπόδια στη διαδρομή σας;

Οι συνεργασίες αυτές που μας χάρισαν πολύτιμες εμπειρίες είναι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Αncient Greek Sandals, το Μουσείο Μπενάκη, η Ancient Kallos, η Ergon Mykonos, το The Greek Foundation, το The Modernist, η Grecian Chic. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο είναι αδύνατον να μην συναντήσει κανείς εμπόδια και πρακτικές δυσκολίες. Πιστεύουμε όμως πως το σημαντικότερο είναι το να βρει κανείς τον δρόμο του και την θέση του.

Jenny.Gr

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το brand σας;

Το να συνεχίσει να εξελίσσεται το brand αποτελεί για εμάς την μεγαλύτερη πρόκληση και ταυτόχρονα μια από τις πιο απαιτητικές πτυχές του.

Jenny.Gr
Σπύρος Μουμούρης
Jenny.Gr

Ποια είναι τα bestseller κεριά που θα προτείνατε να δοκιμάσει κάποιος που σας «γνωρίζει» για πρώτη φορά;

Την σειρά Melia, που εμπνέεται από τις περιόδους στην αρχαία ελληνική τέχνη, ξεχωρίζει για τον Ελληνικό χαρακτήρα των αρωμάτων της και έχει σαν βάση της το κερί μέλισσας.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους brand; Υπάρχει μυστικό για την επιτυχία τελικά;

Να επιμένουν, αλλά και να μην σταματούν να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν. Το μυστικό της επιτυχίας θα λέγαμε ότι είναι η ίδια η αγάπη γι’ αυτό που δημιουργείς καθώς και σκληρή δουλειά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.