ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Η επιστημονική απάντηση


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

22 Νοεμβρίου 2023

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Η επιστημονική απάντηση
IG @sarahjessicaparker
Δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, ανεπάρκειας βιταμινών ή στρες, ο λόγος βρίσκεται στη συμπεριφορά των βλαστοκυττάρων της τρίχας

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα άβολο ζήτημα, που δεν είναι πάντα εύκολο να το διαχειριστείς ή να το αποδεχτείς σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Είτε έχουν κατακτήσει όλη την έκταση του κεφαλιού, είτε αρχίζουν να εμφανίζονται στον αυχένα ή τους κροτάφους, τα λευκά μαλλιά είναι κυρίως σημάδι έλλειψης μελανίνης. Δεν υπάρχει καθολικός λόγος για το οποίο ασπρίζουν τα μαλλιά: ηλικία, έλλειψη βιταμινών, που θα μπορούσαν να αναπληρωθούν με τα κατάλληλα συμπληρώματα για γκρίζα μαλλιά, οξειδωτικό στρες, αλλά και ένας λόγος που εξαρτάται από τα βλαστοκύτταρα στο εσωτερικό της τρίχας.

Κάποιοι επιστήμονες ίσως βρήκαν το «κλειδί» για την πρόληψη της διαδικασίας γήρανσης: με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, απάντησαν στην ερώτηση «Γιατί γκριζάρουν οι τρίχες των μαλλιών;» και στη συνέχεια βρείτε μια λύση για να αντιστρέψετε αυτή τη διαδικασία, και έτσι να αποτρέψετε τα γκρίζα μαλλιά .

Μπορούν τα μαλλιά να ασπρίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ή άμεσα λόγω τραύματος;

Όταν αρχίζεις να παρατηρείς λευκές τρίχες, φαίνεται σαν να ήρθαν ξαφνικά, σαν να εμφανίστηκαν από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι βιολογικά δυνατό τα μαλλιά να χάσουν τη χρωστική τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Λέγεται επίσης ότι αν φοβηθείς ή βιώσεις ένα τραυματικό γεγονός, τα μαλλιά σου γκριζάρουν . Στην ουσία θα ερχόντουσαν λόγω του έντονου άγχους που βίωσες. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική αντιστοιχία: οι ορμόνες του στρες δεν μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να ασπρίσουν αμέσως, δεν υπάρχει σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των δύο πραγμάτων. Πιστεύεται, ωστόσο, ότι οι ορμόνες του στρες μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη μιας φλεγμονώδους κατάστασης που οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ελεύθερων ριζών και ότι αυτές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης. Αλλά για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε με βεβαιότητα, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες και δεδομένα.

Jenny.Gr
IG @sarahjessicaparker

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μου;

Ας ξεκινήσουμε με τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων, δηλαδή τα κύτταρα που εμπλέκονται στη μελάγχρωση των μαλλιών και των τριχών του σώματος και τα οποία επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών του καθενός με την ποικιλία, την ποσότητα και την υγεία τους. Όντας βλαστοκύτταρα, έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται και να λειτουργούν ως επισκευαστικό σύστημα σε ώριμους οργανισμούς. Όπως κάθε τύπος κυττάρου στο σώμα, αυτά κινούνται επίσης μέσα στους θύλακες των τριχών, μεταξύ άλλων. Όταν «περνούν» και χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό επανόρθωσης, αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τη γήρανση, η οποία, όταν εφαρμόζεται στα μαλλιά, σημαίνει σταμάτημα των λευκών μαλλιών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων εξελίσσονται από μια πρωτόγονη κατάσταση σε μια πιο ώριμη κατάσταση και επικοινωνούν αυτούς τους μετασχηματισμούς καθώς περνούν από το ένα ωοθυλάκιο στο άλλο. Καθώς τα μαλλιά γερνούν και επανειλημμένα μεγαλώνουν, θυλάκια που περιέχουν γερασμένα μελανοκύτταρα συσσωρεύονται στους θύλακες και ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ώριμα μελανοκύτταρα κολλάνε στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται διόγκωση του θύλακα της τρίχας, όπου παραμένουν, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. μαλλιά που μεγαλώνουν στη συνέχεια.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει μια σημαντική παρένθεση για την περιποίησης μαλλιών που μπορεί να έχει βρει το ελιξίριο της νεότητας για να αποτρέψει και να αναστρέψει τη διαδικασία που προκαλεί το γκριζάρισμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.