Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε όμορφα. Αρκεί να μην οδηγούμαστε σε υπερβολές, που τελικά μπορεί να μας γυρίσουν μπούμερανγκ. Ως άνθρωποι είμαστε όντα με προκαθορισμένο βιολογικό κύκλο ζωής. Το πόσο θα ζήσουμε και τι ποιότητα ζωής θα έχουμε εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε αυτό τον κύκλο της ζωής.
Ένα είναι πάντως αλήθεια: Είμαστε αυτό που φαινόμαστε και όχι αυτό που γράφουν τα πιστοποιητικά γεννήσεώς μας και το δελτίο ταυτότητας. Το να μεγαλώνουμε όμορφα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είναι η απόρροια της στάσης ζωής που έχουμε επιλέξει.
Τι είναι λοιπόν το γήρας; Είναι η εξασθένηση των φυσικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Σε αυτή την εξέλιξη παίζουν σημαντικό ρόλο πολλοί παράγοντες όπως η διατροφή μας, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, ο ύπνος, η υπερβολή στο αλκοόλ, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Σημαντικό όμως ρόλο επίσης παίζει η προσωπική φροντίδα, η αισθητική περιποίηση και η συστηματική άσκηση.
Ας δούμε μια-μια χωριστά αυτές τις παραμέτρους:
Σωστή διατροφή: Καλό είναι να αποφεύγουμε τροφές καταστρεπτικές για τον οργανισμό μας, όπως η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το βούτυρο, οι κρέμες γάλακτος, το υπερβολικό αλάτι, οι τυποποιημένες τροφές, και να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με τροφές που θα μας βοηθήσουν στη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας. Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, λαυράκι), τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους, οι ζωικές πρωτεΐνες (κοτόπουλο 2 φορές την εβδομάδα, κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα), το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το αυγό και οι ξηροί καρποί. Πολύ σημαντικές είναι οι ελληνικές υπερτροφές όπως η κορινθιακή σταφίδα, το μέλι, το ρόδι, το ελαιόλαδο, τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος παρασκευής: να μη μαγειρεύουμε τις τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά σε χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα. Όταν ψήνουμε στα κάρβουνα, ένας τρόπος να μειώσουμε τις τοξίνες που δημιουργούνται είναι προηγουμένως να έχουμε μαρινάρει αυτά που θα ψήσουμε σε χυμούς φρούτων (λεμόνι, ξίδι) και να χρησιμοποιούμε βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι κ.λπ.
Να παίρνουμε αρκετό νερό, κυρίως μέσα από τη διατροφή μας, και να πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας νερό, πολύ τακτικά και σε μικρές ποσότητες.
Ήλιος: Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις δύο πλευρές του ηλίου. Από τη μία, είναι ζωογόνος, έχει μικροβιοκτόνο δράση και παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, γι’ αυτό πρέπει λαμβάνοντας τη σωστή προστασία, να επιτρέπουμε στα παιδιά να εκτίθενται στον ήλιο, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες ώρες. Από την άλλη πλευρά, ο ήλιος δημιουργεί σημαντικές βλάβες στο δέρμα, επιδρά στο ανοσοποιητικό του σύστημα και καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, άρα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης, πράγμα που συναντάμε στους ανθρώπους που εργάζονται στην ύπαιθρο (αγρότες, ψαράδες κτλ.). Ο ήλιος είναι υπεύθυνος και για τις δυσχρωμίες λόγω υπερπαραγωγής μελανίνης, τις γεροντικές κηλίδες, τους λεκέδες και για τον καρκίνο του δέρματος που η χειρότερη μορφή του είναι το κακόηθες μελάνωμα.
Κάπνισμα: Ένας σημαντικός παράγοντας που μας γερνάει, τόσο στο δέρμα όσο και στο σύνολο του οργανισμού μας, είναι το κάπνισμα. Καταστρέφει τους ινοβλάστες του δέρματος, κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των βασικών πρωτεϊνών του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Αλκοόλ: Η σωστή χρήση του είναι σημαντική για την υγεία και τη μακροζωία μας: λίγο κρασάκι με καλή παρέα είναι παράγων μακροημέρευσης και ευτυχίας. Η κατάχρησή του όμως αφυδατώνει τον οργανισμό, καταστρέφει τη συνοχή των κυττάρων και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας.
Άσκηση: Ο πλέον σημαντικός παράγοντας αντιγήρανσης. Δεν γεννηθήκαμε για να καθόμαστε σε μια καρέκλα ή σε έναν καναπέ, ούτε να μεταφερόμαστε καθιστοί μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας καθημερινά – περπάτημα, ανέβασμα σκάλας, ένα πρόγραμμα γυμναστικής 2-3 την εβδομάδα, μια εκδρομή στη φύση το σαββατοκύριακο… Θα σας τονώσει και θα σας δημιουργήσει ψυχική ευφορία.
Καλός ύπνος: Ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου αποκαθιστά τις βλάβες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο βαθύς βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος διότι η διαδικασία αυτή της ανάπλασης συντελείται μεταξύ 11 και 1 το βράδυ. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ώρες αυτές του ύπνου το πρωί ή μέσα στην ημέρα.
Γίνετε δημιουργικοί, ερωτευτείτε ό,τι κάνετε, αγαπήστε τον εαυτό σας αλλά δώστε αγάπη και στους γύρω σας. Αυτά μας κρατούν και μας κρατούν νέους.
Μαίρη ΑργείτουInfo: www.mariaargeitou.gr / Κάντε like στο facebook fan page(Τηλ. επικοινωνίας: 210-6742622)Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.