ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Η αισθητικός μου: No Smoking Ladies!


22 Οκτωβρίου 2015

BEAUTY-FACE.jpg

H Μαρία Αργείτου πάντα «μαλώνει» τις γυναίκες που καπνίζουν. Το πρόβλημα όμως για το δέρμα –ας μην πούμε για την υγεία- είναι πως το καταλαβαίνει. Και αυτό, για η επιδερμίδα καθρεφτίζει τη νικοτίνη. Ετσι, αποφάσισε να μας μεταφέρει τα σπουδαία και κρίσιμα ενός γαλλικού άρθρου το έγκυρου περιοδικού Les Nouvelles Esthétiques το οποίο παρακολουθεί η ίδια αδιαλείπτως όταν δεν ταξιδεύει στο Παρίσι και σε συνέδρια ανά τον κόσμο.

Όλα τα στατιστικά το αποδεικνύουν! Οι γυναίκες καπνίζουν όλο και περισσότερο με δραματικές συνέπειες τις οποίες γνωρίζουν, αλλά επίσης και δευτερεύουσες επιπτώσεις που ενδεχομένως δεν έχουν υπολογίσει και αφορούν το δέρμα τους. Οι αισθητικοί οφείλουν να γνωρίζουν πως όσες γυναίκες τούς επισκέπτονται και είναι καπνίστριες δεν μπορεί να έχουν τον ίδιο τόνο δέρματος με εκείνες που δεν καπνίζουν. Παρότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία, η πλειονότητα αγνοεί ότι το κάπνισμα είναι εξίσου κακό για το δέρμα. Έχετε ακούσει ποτέ να μιλούν για το «πρόσωπο του καπνιστή»; Ο Άγγλος γιατρός Dr. Douglas Model, πρώτος πρότεινε αυτόν τον όρο το 1985, για έναν ορισμό που θα περιλάμβανε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • ρυτίδες —οστεώδη και αδυνατισμένη όψη —δέρμα με ατροφική εμφάνιση
  • δερματική ερυθρότητα

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην επιδερμίδα

Η σχέση νικοτίνης και δέρματος κατεγράφη πρώτη φορά το 1856 από τον Dr. Solly που απέδειξε ότι οι ρυτίδες και το κιτρινισμένο δέρμα αφορούσαν πάντα σε καπνιστές. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1871 για να δούμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της θεωρίας, όταν ο Dr. Harry Daniell κατέγραψε τη σχέτιση ρυτίδων και νικοτίνης σε μία μεγάλη κλινική και επιδημιολογική μελέτη. Ακολούθως, πρότεινε μία απλή μέθοδο που θα επέτρεπε την αλλαγή της “κατάστασης” των ρυτίδων του προσώπου σε σχέση με την έντασή τους. Τη μέθοδο που πρότεινε την είχε εφαρμόσει σε 1.104 ασθενείς. Με βαθμό από το 1 έως το 6  έντασης των ρυτίδων για κάθε πρόσωπο, αναλυόταν για τον καθένα ξεχωριστά το επίπεδο νικοτίνης, αλκοόλ και ηλιακής έκθεσης. Για κάθε ηλικιακό γκρουπ απεδείχθη πως οι καπνιστές είχαν πολύ υψηλότερη βαθμολόγηση έντασης ρυτίδων από τους μη-καπνίζοντες.

Η αναλογία νικοτίνης ρυτίδων γίνεται περισσότερο εμφανής μετά τα 30 χρόνια. Οι καπνιστές μεταξύ 40-49 ετών έχουν ίδιες ρυτίδες με τους μη καπνιστές που είναι 20 ή 30 χρόνια μεγαλύτεροί τους! Ο Dr. Daniell παρατήρησε πως οι ρυτίδες ήταν παρούσες στους μη καπνιστές που είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους δηλαδή πριν από την ηλικία κατά την οποία εμφανίζονται οι πρώτες ορατές ρυτίδες, όπως επίσης και ότι οι ρυτίδες των καπνιστών είναι διαφορετικές από εκείνες των μη. Οι μεν είναι πιο λεπτές, βαθιές και με έντονο περίγραμμα, ενώ οι δε των πιο ηλικιωμένων μη καπνιστών, ανοιχτές και πιο στρογγυλές.

Το χρώμα του δέρματος των καπνιστών είναι επίσης διαφορετικό. Λείπει, το χαρακτηριστικό ροδαλό χρώμα και η όψη είναι πιο κίτρινο-γκρι. Οι καπνιστές έχουν σπανίως κόκκινα μάγουλα και επίσης δεν κοκκινίζουν, πρακτικά, ποτέ. Οι πρώην καπνιστές έχουν γενικά τις ρυτίδες των καπνιστών, αλλά συχνά κόκκινα μάγουλα. Μία μελέτη του 1991 του Donald Kadunce σαν την προηγούμενη, αλλά με βαθμολόγηση μέχρι το 5, κατέδειξε μία συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας και συχνότητας του καπνίσματος και της ηλιακής έκθεσης. Η έκθεση στον ήλιο για πάνω από 50.000 ώρες σε ολόκληρη τη ζωή δημιουργεί τριπλάσιες ρυτίδες. Όταν, όμως, αυτή η έκθεση συνδυαστεί και με νικοτίνη η ανάπτυξη ρυτίδων πολλαπλασιάζεται επί 12, το οποίο σημαίνει 1200%!

Οι καλά πληροφορημένοι αισθητικοί οφείλουν να διαπαιδαγωγούν τους επισκέπτες τους και φυσικά να τους προτείνουν τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης καθώς είναι απαραίτητο να δημιουργούμε ένα επιδερμικό εμπόδιο - αποτελεσματικό εναντίον των χημικών και τοξικών στοιχείων που περιέχονται στη νικοτίνη. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε πως το δέρμα των καπνιστών είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις και πιο ασθενές στην επούλωση από χειρουργικές επεμβάσεις. Κάποιες παθήσεις του δέρματος, εκτός φυσικά από τον καρκίνο, όπως η ψωρίαση και τα εκζέματα, αναπτύσσονται συχνότερα στους καπνιστές και είναι σοβαρότερης μορφής όταν εμφανίζονται.

Γιατί η νικοτίνη είναι τόσο επικίνδυνη; Διότι…

  • είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, υψηλής τοξικότητας
  • σπάει τις ελαστικές ίνες
  • προκαλεί αγγειοσυστολή
  • προκαλεί ξηρότητα και φραγή των πόρων
  • προκαλεί γενετικές κυτταρικές μεταλλάξεις και κυτταρική ασφυξία
  • μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων
  • προκαλεί ρινική συμφόρηση

Για αυτό, προσπαθήστε να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Εκτός από την υγεία, κινδυνεύει και η λάμψη της επιδερμίδας σας!

Μαίρη Αργείτου www.mariaargeitou.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6742622

Πηγή: nouvelles-esthetiques.com

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.