ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

H αισθητικός μου: Γιατί «μεγαλώνει» το δέρμα μας;


23 Νοεμβρίου 2016

skin24410.jpg

Οι αιτίες γήρανσης του δέρματος διαμορφώνονται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Ο πρώτος, ενδογενής, παράγων ορίζεται από την κληρονομική μας προδιάθεση –αυτή είναι καταγεγραμμένη στο DNA και μεταφέρεται με τα γονίδιά μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει συγκεκριμένο ορίζοντα ζωής με συγκεκριμένα όρια, τα οποία μπορούμε να επηρεάσουμε σε μικρό βαθμό ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Η διαδικασία της γήρανσης αρχίζει από το 20ο έτος της ηλικίας, αλλά τα ορατά σημάδια φαίνονται από τα 25 μας χρόνια και μετά. Από την άλλη, στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνονται το περιβάλλον, το στρες, η διατροφή μας και κάποιες επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου. 
Ας δούμε τι συμβαίνει στο δέρμα μας με την πάροδο του χρόνου και τι πρέπει να κάνουμε:
Το 95% των διαταραχών οφείλεται σε φλεγμονές οι οποίες δημιουργούνται κυρίως από το κάπνισμα, την έκθεση στον ήλιο, την κακή διατροφή και το κοινωνικό-πολιτισμικό στρες που βιώνουμε, όλο και πιο έντονα, τα  τελευταία χρόνια. 
Κάθε χρόνο μειώνεται το κολλαγόνο μας κατά 1%, ενώ το 40 % της φθοράς του δέρματος οφείλεται στη φθορά του επιδερμικού μανδύα (υδρολιπιδικός υμένας). Ποιοι είναι, όμως, οι κυριότεροι εχθροί της υγείας του δέρματος;

•    Το κάπνισμα! Αφενός δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες και αφετέρου η νικοτίνη προκαλεί σύσπαση των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση του δέρματος και το χλωμό και άτονο δέρμα των καπνιστών. 
•    Ο ήλιος! Οι βλάβες του ηλίου λειτουργούν σωρευτικά (βλάβες που δημιουργούνται από την παιδική μας ηλικία, μας συνοδεύουν για πάντα, ενώ προστίθενται καινούργιες, όταν δεν το προστατεύουμε). Όταν το δέρμα εκτίθεται απροστάτευτο, δημιουργούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως ρυτίδες, μελαχρωματικές κηλίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ως και η πλήρης καταστροφή των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης,  η γνωστή ελάστωση του δέρματος καθώς οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης αποτελούν τον βασικό δομικό πρωτεϊνικό σκελετό του δέρματος. 
•    Ο ήλιος προκαλεί, επίσης > αρνητική επίδραση στα ένζυμα που σχετίζονται με τον μηχανισμό διόρθωσης του DNA των κυττάρων, > αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος και δυσλειτουργία στη διαδικασία της κερατινοποίησης, ενώ > η δημιουργία των μελαχρωματικών βλαβών οφείλεται στη συνεχή διαδικασία διέγερσης των μελανοκυττάρων για την παραγωγή μελανίνης, μιας και αυτή είναι η προστασία του δέρματος στις ακτίνες του ήλιου. 
•    Επιπλέον, εδώ, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως: Λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, κορτιζόνη κλπ. ), Συνθετικά αρώματα, Ορμονικές διαταραχές, Τραυματισμοί του δέρματος (οι μετατραυματικές πανάδες αποτελούν τις δυσκολότερα αντιμετωπίσιμες μελαχρωματικές αλλοιώσεις).
•    Κακές φλεγμονές όπου, με τον όρο κακές φλεγμονές εννοούμε είτε έντονες φλεγμονές, είτε χρόνιες,  είτε ήπιες, με χαμηλή ένταση αλλά με μεγάλη διάρκεια - η χρόνια φλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα που πολλές φορές μπορεί να καταλήξει σε μια παθολογική κατάσταση του δέρματος, τη ροδόχρου νόσο. 
•    Οι ελεύθερες ρίζες! Αυτές δημιουργούνται από το κάπνισμα,  την ηλιακή ακτινοβολία, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και από καταστάσεις στρες. Είναι γνωστό σε όλους μας το παράδειγμα του κομμένου μήλου που αποδεικνύει τη δράση των ελεύθερων ριζών: όταν αφεθεί ελεύθερο στο περιβάλλον, θα μαυρίσει καθώς οξειδώνεται, ενώ, αν το εμποτίσουμε με χυμό λεμονιού, τότε η αντιοξειδωτική βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι, θα το προστατεύσει. 
•    Συνεπώς, οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα ενεργές και τοξικές και μπορούν να ξεκινήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση στο δέρμα προκαλώντας σημαντικές βλάβες.  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όμως, ότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και δημιουργούνται κάθε φορά που ο οργανισμός μας μετατρέπει την τροφή του σε ενέργεια. Πρόκειται για ασταθή μόρια οξυγόνου που έχουν την τάση να διαταράσσουν την ισορροπία των υγιών κυττάρων. Το σημαντικό όπλο για να τις αντιμετωπίσουμε είναι τα αντιοξειδωτικά,  όπως βιταμίνη Α, C, E, Q10 κλπ. 
Η ισορροπία μεταξύ οξειδωτικών παραγόντων και αντιοξειδωτικών μηχανισμών είναι σε ένα μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη διαδικασία της γήρανσης. 

Μαίρη Αργείτου www.mariaargeitou.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6742622

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.