ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ξηρή επιδερμίδα;


The Jennettes

11 Σεπτεμβρίου 2018

photo-1503667663817-f57326084f09.jpg

Είναι ευρέως γνωστό ότι το υαλουρονικό οξύ χαρίζει στην επιδερμίδα λεία και σφριγηλή αίσθηση. Μπορεί όμως στα αλήθεια να συμβάλλει και στην καταπολέμηση της ξηρότητας;

Ας δούμε τις ενυδατικές του ιδιότητες.

Η έκθεση στην ακτινοβολία UV, στις συνθήκες του περιβάλλοντος, στη ρύπανση και στα πολύ επιθετικά συστατικά αποδυναμώνει την επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας ξηρότητα. Λόγω των παραγόντων αυτών, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (με απλά λόγια, η επιδερμίδα) χάνει υαλουρονικό οξύ, το βασικό συστατικό που δεσμεύει και συγκρατεί μόρια νερού. Το αποτέλεσμα; Μείωση των επιπέδων υγρασίας, με ορατές αλλοιώσεις στην επιδερμίδα και τα χείλη. Η ξηρότητα καθιστά την επιδερμίδα πιο ευάλωτη απέναντι στις βλάβες και τη μόλυνση, πλήττοντας τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.

Τι σημαίνει «ξηρή επιδερμίδα»;

Η επιδερμίδα χρειάζεται νερό, για να παραμένει ελαστική και δυνατή, ενώ περιγράφεται ως «ξηρή» όταν η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι κάτω του 10%. Η ξηροδερμία (ο επίσημος όρος για την ξηρή επιδερμίδα) επηρεάζει διάφορες περιοχές του σώματος και πυροδοτείται από ποικίλους παράγοντες, τόσο εξωτερικούς –όπως ο τρόπος ζωής, το κλίμα και το περιβάλλον– όσο και εσωτερικούς –όπως οι ορμόνες και τα φάρμακα.

Πού οφείλεται όμως η ξηρότητα της επιδερμίδας;

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καταπόνησης μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιδερμίδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

● Οι χημικές ουσίες, οι ρύποι και ο καπνός του τσιγάρου.
● Οι μικροοργανισμοί.
● Τα ερεθιστικά ή επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και αντιγήρανσης.
● Οι ακραίες θερμοκρασίες (ιδίως τον χειμώνα, όταν η υγρασία είναι χαμηλή).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καταπονούν την επιδερμίδα και, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, οι λειτουργίες της υποβαθμίζονται, πράγμα που οδηγεί στη μείωση των επιπέδων υγρασίας και στον φαύλο κύκλο της ξηρότητας.

Πώς το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει την ξηρή επιδερμίδα

Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ δεν απαντάται εκ φύσεως στην επιφάνεια του δέρματος, η τοπική εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει σημαντικά ενυδατικά οφέλη. Το συστατικό αυτό ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και αναζωογονεί τις ανώτερες στοιβάδες του, εξασφαλίζοντας στην επιδερμίδα πιο απαλή, λεία και ενυδατωμένη αίσθηση και όψη. Παράλληλα, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ ενισχύει τον προστατευτικό δερματικό φραγμό, για πιο υγιή, πιο δυνατή επιδερμίδα. Μέσω της τοπικής εφαρμογής του, το συστατικό αυτό δρα σαν υγροσκοπική ουσία, κάτι που σημαίνει ότι απορροφά νερό από το περιβάλλον ενυδατώνοντας την επιδερμίδα και αποτρέποντας την ξηρότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.