Η αισθητικός μου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Ελένη ΤσούτσηΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΤΣΗ Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η αισθητικός μου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Τα τελευταία χρόνια το υαλουρονικό οξύ έχει αρχίσει και ακούγεται όλο και περισσότερο. Πολλές γυναίκες μάλιστα αναρωτιούνται ποια είναι η δράση και τα οφέλη του για την εμφάνισή τους. Η κα Μαίρη Αργείτου, η πλέον ειδική αισθητικός, θα μας λύσει όλες τις απορίες γύρω από το υαλουρονικό οξύ και τα ακριβή οφέλη του.

Τί είναι το Υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον οργανισμό μας, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το βρίσκουμε στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στους τένοντες και γενικά ως ενδιάμεση ουσία μεταξύ των κυττάρων. Το υαλουρονικό οξύ μαζί με την ελαστίνη και το κολλαγόνο δίνουν στην επιδερμίδα όψη σφριγηλότητας και ενυδάτωσης. Η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και κυρίως με την έκθεση στον ήλιο.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος που το κάνουν να είναι τόσο σημαντικό στην αντιγήρανση;

Το Υαλουρονικό οξύ έχει την καταπληκτική ιδιότητα να απορροφά και να συγκρατεί 1000 φορές το μοριακό του βάρος σε νερό, ενισχύοντας σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος. Διεγείρει την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου - ελαστίνης και συμβάλλει στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Εξουδετερώνει την υαλουροδινάση, ένα ένζυμο που ελαττώνει σημαντικά την υγρασία στο δέρμα. Επαναφέρει την ελαστικότητα, λειαίνει τις λεπτές ρυτίδες, ενώ αναδομεί το πάχος του δέρματος, που με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και χαλαρώνει, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την σύσφιξη . Επίσης έχει επουλωτική και αντιοξειδωτική δράση. Όλες αυτές οι ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος εξηγούν το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών της αντιγήρανσης.

Μετά από μακροχρόνιες έρευνες οι επιστήμονες κατόρθωσαν να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους , έτσι ώστε να μην προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Δημιούργησαν στο εργαστήριο υαλουρονικό οξύ με διαφορετικό μοριακό βάρος. Κατάφεραν δηλαδή να παρασκευάσουν καλλυντικά ανάλογα με το στόχο θεραπείας.

Θέλουμε για παράδειγμα ένα καλλυντικό που να παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος τότε χρησιμοποιούμε το προϊόν με υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους, προκειμένου να παραμένει στην επιφάνεια και να δημιουργεί έναν προστατευτικό φραγμό στο δέρμα, προφυλάσσοντας το, τόσο από τους εξωτερικούς παράγοντες, όσο και από την αφυδάτωση εκ των έσω προς τα έξω. Aν ο στόχος μας είναι να εισχωρεί το καλλυντικό στο εσωτερικό του δέρματος τότε χρησιμοποιούμε ένα προιόν που περιέχει υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους, ώστε να απορροφάται εύκολα. Συνδυάζοντας δε προϊόντα περιποίησης με διάφορες τεχνικές, όπως ιοντοφόρεση, σονοφόρεση, μάικρονιντλ, τα βοηθάμε να απορροφώνται καλύτερα (από το κυρίως δέρμα).

Το αποτέλεσμα αυτών των θεραπειών είναι άμεσα ορατά ανεξαρτήτως ηλικίας και κυρίως μετά από έκθεση στον ήλιο που το δέρμα είναι αφυδατωμένο και έχει ανάγκη από υγρασία. Λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων του, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί στη σύγχρονη κοσμετολογία βασικό συστατικό τόσο στα προϊόντα περιποίησης όσο και στα προϊόντα θεραπείας και είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία στην αισθητική ιατρική.

Μαίρη Αργείτου, www.mariaargeitou.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 674 2622.

More for you

Don't Miss