ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσχρωμίες στο πρόσωπό σας


Ελένη Τσούτση

1 Αυγούστου 2020

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσχρωμίες στο πρόσωπό σας

Το χρώμα της επιδερμίδας μας οφείλεται κυρίως στην παραγωγή της μελανίνης. Αυτή είναι άλλωστε υπεύθυνη και για το χρώμα που αποκτούμε μετά την έκθεση στον ήλιο. Δυστυχώς όμως πέρα από το ωραίο μαύρισμα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πολλές φορές προκαλεί και δυσχρωμίες του δέρματος.

jenny.gr

Δερματικές δυσχρωμίες μπορεί να είναι πανάδες ή μέλασμα (χλόασμα ονομάζονταν παλιότερα) και τις συναντάμε συνήθως στις σκουρόχρωμες επιδερμιδες. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο αλλά επίσης  μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία όπως στην περιοχή του λαιμού, των χεριών και πιο σπάνια σε άλλα σημεία στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι στα προαναφερθέντα σημεία αυξάνεται για κάποιο λόγο η παραγωγή της μελανίνης.

Ανάλογα με το βάθος της εντόπισης της μελανίνης το μέλασμα κατηγοριοποιείται ως έξης :

Τύπος 1: Επιδερµιδικός , το μέλασμα είναι επιφανειακό.

Τύπος 2: Μικτός, το µέλασµα του τύπου αυτού έχει ενδιάµεσο βάθος.

Τύπος 3: Δερµατικός, εδώ το μέλασμα έχει µεγαλύτερο βάθος.

jenny.gr


Οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση της μελανίνης στο δέρμα είναι οι ακόλουθοι:

Η βασικότερη αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο, συνήθως χωρίς προστασία και ακολουθούν :

#1. Η κληρονοµική προδιάθεση.

#2. Φάρμακα, κυρίως τα αντισυλληπτικά, αλλά και κορτιζόνη, αντιβιοτικά κ.α.

#3. Υποθυρεοειδισµός.

#4. Η χρήση αρωμάτων, αρωµατικών σαπουνιών και καλλυντικών που µπορεί να προκαλέσουν ένα είδος φωτοτοξικού µελάσµατος.

#5. Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.

#6. Η εγκυµοσύνη, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορµονών παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.
Τρόποι αντιμετώπισης:

jenny.gr

Πρόκειται για ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες που αποτελούν ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων του δέρματος. Ανάλογα το πρόβλημα της πάσχουσας περιοχής ο ειδικός μπορεί  να επιλέξει ανάμεσα στις έξης θεραπείες:

Απολέπιση με μηχανικό ή χημικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, η απολέπιση με μηχανικό τρόπο γίνεται με μικρό κρυστάλλους(dermabrasion) ή με τη μέθοδο της μικρο-δερμο απόξεσης  που κάνει πιο βαθιά απολέπιση.

Ο χημικός τρόπος γίνεται με χρήση υψηλής συγκέντρωσης τριχλωροξικού οξύ TCA, οξέων φρούτων -AHAs ή γλυκολικού οξέος που φτάνει έως και 50%, η οποία γίνεται τοπικά στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι κηλίδες.

Είναι μια μη χειρουργική, μη επεμβατική διαδικασία, που είναι ανώδυνη για τον ασθενή, ο οποίος δεν χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας, αλλά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του αμέσως μετά την κάθε συνεδρία. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται είναι συνήθως 4-6 ανάλογα την έκταση και την ένταση του προβλήματος, με ενδιάμεσα διαστήματα 15-20 ημερών.

Μεσοθεραπεία - MICRONEEDLING

Από τις πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η μονοθεραπεία - MICRONEEDLING για το μέλασμα και άλλες διαταραχές της μελάγχρωσης του δέρματος. Πραγματοποιείται με μικροέγχυση απευθείας στις βλάβες, σε μικρό ή μεγαλύτερο βάθος, και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος στόχευσης του προβλήματος, με πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Τα συστατικά που εγχέονται είναι ουσίες όπως γλουταθειόνη, γλυκολικό οξύ, αλλά και τα ρετινοειδή, το υαλουρονικό οξύ και η βιταμίνη C, χρησιμοποιούνται στις μεθόδους αυτές χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα. Διορθώνουν τις βλάβες των μελανοκυττάρων, μειώνουν την ποσότητα της συσσωρευμένης μελανίνης και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου του χορίου που παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική χρώση του δέρματος.

Λέιζερ για πανάδες:

Το laser για πανάδες αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδο θεραπείας των δυσχρωμικών αλλοιώσεων που βασίζεται στην απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας, η οποία διασπά τα κοκκίδια της μελανίνης. Η συγκεκριμένη θεραπεία για τις πανάδες δημιουργεί μια φλεγμονή τοπικά στο σημείο όπου εφαρμόζεται. Ουσιαστικά το δέρμα κοκκινίζει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Αυτός είναι και ο λόγος που το λέιζερ εφαρμόζεται μόνο το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, όπου ο ήλιος είναι περιορισμένος.

Οι δυσχρωμίες του δέρματος αντιμετωπίζονται με πολύ καλά αποτελέσματα βέβαια πάντα είναι καλύτερη η πρόληψη  από την θεραπεία. Φοράμε πάντα ηλιοπροστασία με δείκτη προστασία SPF30 και πάνω κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μέχρι SPF20 τους χειμερινούς μήνες εκτός εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θα πρέπει η προστασία να είναι πιο μεγάλη.

Facebook

Instagram

SALUS PER AQUA

Ιπποκράτους 5 Ν.Φιλοθέη Αμαρουσίου, 2106 839 817

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.