ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

H Ράνια Θρασκιά μάς ξεναγεί στο Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay


Ελένη Τσούτση

23 Αυγούστου 2022

H Ράνια Θρασκιά μάς ξεναγεί στο Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay
H Ράνια Θρασκιά επισκέφτηκε το Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay και μίλησε στο #jennygr για αυτήν την τόσο ξεχωριστή εμπειρία

Το Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay είναι ένα μέρος που συμπυκνώνει την κληρονομιά της εταιρίας και ταυτόχρονα αποτελεί εκκολαπτήριο για τη δερματολογία του αύριο.

Από τις ιαματικές θεραπείες με το μοναδικό, θεραπευτικό νερό που βοηθά ασθενείς με δερματικά προβλήματα, μέχρι το Pavillon Rose όπου καρκινοπαθείς λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα και το νέο Δερματολογικό Σπα, όπου πρωτοπορούν με νέα πρωτόκολλα μασάζ για το δέρμα αλλά και τον νου.

Πιο συγκεκριμένα, το κεντρικό κτήριο του Ιαματικού Κέντρου La Roche-Posay εγκαινιάστηκε το 1932, μέσα στη φύση. Εκεί, προσφέρονται θεραπείες που βασίζονται στο ευεργετικό Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, οι οποίες σήμερα συνταγογραφούνται από γιατρούς σε νοσοκομεία σε όλη τη Γαλλία.

Μιλήστε μας για την επίσκεψή σας στο Ιαματικό Κέντρο της La Roche-Posay.

Είμαι πολύ χαρούμενη που 2 χρόνια τώρα ανήκω στην ομάδα της La Roche-Posay και συμμετέχω σε πολλές σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες, ειδικά σε ό,τι αφορά στη φροντίδα του δέρματος των ογκολογικών ασθενών. Πριν από λίγο καιρό, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη Γαλλία, εκεί που ξεκίνησαν όλα και να ξεναγηθώ στις "μαγικές" πηγές της La Roche-Posay, όπου γνώρισα από κοντά τη φιλοσοφία της εταιρίας.

Τι απολαύσατε περισσότερο από την επίσκεψή σας και ποια θεραπεία ξεχωρίσατε; Πώς μια δερματική πάθηση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Μία δερματική πάθηση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία, αλλά και στην ευεξία του ατόμου. Είναι μείζονος σημασίας να μην παραμελούμε και να μην τοποθετούμε στο περιθώριο τις συναισθηματικές επιπτώσεις μιας δερματικής πάθησης καθώς επηρεάζει αυτόν που το βιώνει περισσότερο από όσο κάποιος θα νόμιζε. Τα δερματολογικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν, όχι μόνο το δέρμα, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων και γι’ αυτό το άτομα αναζητούν λύσεις που να τους ανακουφίσουν από τον σωματικό και ψυχικό πόνο που βιώνουν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει μία αμφίδρομη και αλληλένδετη σχέση μεταξύ ψυχής και σώματος, αφού εκείνο που βιώνει το σώμα εκφράζεται στην ψυχή, αλλά και εκείνο που βιώνει η ψυχή και μπορεί να το αγνοούμε, αποτυπώνεται με ποικίλους τρόπους στο σώμα.

Η αντιμετώπιση μίας δερματικής πάθησης, ανάλογα με τη σοβαρότητα, συνιστά μια πρόκληση για το άτομο και ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες. Ακόμη και όταν τα σωματικά συμπτώματα φαίνεται να είναι σε ύφεση και σταδιακά να αποχωρούν, οι συναισθηματικές επιδράσεις από τα συμπτώματα της δερματικής πάθησης μπορεί να διαρκέσουν στη συνέχεια για αρκετό χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό το άτομο να έχει δίπλα του ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον που του συμπαραστέκεται με ενσυναίσθηση και να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας, ως συνοδοιπόρο σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή.

Jenny.Gr

To έκζεμα για παράδειγμα επηρεάζει το 10-15% των παιδιών και το 4% των ενηλίκων στην Ευρώπη. Πώς μπορεί η οικογένεια να σταθεί δίπλα στο παιδί της;

Το έκζεμα είναι μια κληρονομική ατοπική (αλλεργική) πάθηση που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα παιδιά. Το ατοπικό έκζεμα δεν είναι απλώς μια δερματική πάθηση, καθώς προκαλεί χρόνιο κνησμό, ο οποίος είναι εξαιρετικά ενοχλητικός και εμποδίζει τη συγκέντρωση της προσοχής. Σίγουρα ο συνεχής και έντονος κνησμός έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του παιδιού (π.χ. να συγκεντρωθεί στο μάθημα), ενώ τη νύχτα, η φαγούρα και το ξύσιμο επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συναισθηματική κατάσταση, τα τραυματικά γεγονότα και το άγχος φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξάρσεις εκζέματος και μπορεί να συμμετέχουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση του εκζέματος, αν και η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Δεδομένου ότι το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται συνήθως στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, κάτι που μπορεί να προξενήσει μεγάλη ταλαιπωρία, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους τρόπους αντιμετώπισής του ώστε να βελτιώνεται η διάθεση των παιδιών και η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας. Η οικογένεια είναι σημαντικό να είναι συναισθηματικά δίπλα στο παιδί, να παρέχει αληθινή κατανόηση και να ενημερώνει το παιδί, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δερματικής πάθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους γονείς είναι φυσικά να νιώθουν οι ίδιοι χαρούμενοι και ισορροπημένοι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.

Οι δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας είναι σημαντικές και μπορεί να έχουν τη μορφή εγκαυμάτων, ρωγμών και κνησμού. Τι ρόλο παίζει η ψυχική υποστήριξη από ειδικούς σε αυτές τις περιπτώσεις;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας είναι πολυάριθμες και συχνά απρόβλεπτες σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα εξαρτώνται από το είδος του θεραπευτικού σχεδιασμού. Μάλιστα, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας είναι συχνότερες από άλλες και μπορεί ακόμη να μεταβάλλονται στην πορεία της θεραπείας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε βαθιά την σημασία της ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης των ασθενών και των οικείων τους. Η αντιμετώπιση μιας ογκολογικής ασθένειας συνοδεύεται στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με ένα πλήθος δύσκολων συναισθημάτων, αγωνιών και επίπονων σκέψεων.

Jenny.Gr

Αρχικά, είναι μείζονος σημασίας η συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς θα βοηθήσει τον ασθενή να προετοιμαστεί γι’ αυτές με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι σημαντικό και απαραίτητο για να προχωρήσει ο ασθενής μπροστά σε αυτή την αρκετά δύσκολη διαδρομή να θέσει ως προτεραιότητα τον εαυτό και την αυτοφροντίδα σε όλα τα επίπεδα, για την αναζωογόνηση του σώματος, του νου και της ψυχής. Επιπλέον, η ενασχόληση με πράγματα που αγαπάμε, όπως είναι η γυμναστική, η επικοινωνία με κοντινούς μας ανθρώπους, η μουσική, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η επαφή με τη φύση ή κάποιο ταξίδι σε ένα μέρος που μας αρέσει, μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές ενέργειας και ανανέωσης. Οι ασθενείς με καρκίνο είναι οι αληθινοί ήρωες ανάμεσά μας, τους οποίους η ζωή έφερε αντιμέτωπους με έναν δύσκολο αγώνα. Με ενσυναίσθηση, με αγάπη και με φροντίδα όλα θα είναι καλύτερα!

Οι ασθενείς χάνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους σύμφωνα με τις έρευνες όταν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δερματικό θέμα. Ποιες είναι οι παροχές του Ιαματικού Κέντρου της La Roche-Posay ως προς την ψυχική τους προστασία;

Το Ιαματικό Κέντρο της La Roche-Posay είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και διαθέτει εξειδίκευση στη θεραπεία ποικίλων δερματολογικών διαταραχών. Η Société des Thermes de La Roche-Posay είναι ο πρώτος ιαματικός σταθμός στην Ευρώπη, αφιερωμένος αποκλειστικά στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και υποδέχεται ετησίως περίπου 8.000 ασθενείς από όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει στους ασθενείς του διάφορους τύπους διαμονής, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε κατά την ξενάγησή μας εκεί, καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Γαλλίας.

Jenny.Gr

Οι περισσότεροι επισκέπτες του Ιαματικού Κέντρου πηγαίνουν εκεί προκειμένου να υποβληθούν σε καταπραϋντικές θεραπείες για το έκζεμα ή την ψωρίαση, δερματικές παθήσεις που είναι ιδιαίτερα εμφανείς και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα στην ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτές. Το ιαματικό νερό της La Roche-Posay διαθέτει θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων (έκζεμα, ψωρίαση, ουλές από εγκαύματα, και δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο).

Μία επίσης ιδιαίτερη πληροφορία που μάθαμε είναι ότι πάνω από το 50% των ιαματικών δερματολογικών θεραπειών που παρέχονται στη Γαλλία πραγματοποιούνται εκεί, ενώ το 2009, το Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay άνοιξε τις πύλες του και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ογκολογικές θεραπείες.

Jenny.Gr

Τέλος, πείτε μας τι κρατήσετε εσείς μέσα από αυτή την εμπειρία σας και τι θα συμβουλεύατε έναν ασθενή που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί μία δερματική πάθηση; (τόσο ένα παιδί όσο και έναν ενήλικα)

Το ταξίδι στη Γαλλία με την ομάδα της La Roche-Posay ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που δημιούργησε όμορφες αναμνήσεις. Θαυμάζω το έργο της εταιρίας όλα αυτά τα χρόνια και θεωρώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχοντας στο πλευρό της εγκεκριμένους γιατρούς και δερματολόγους από όλο τον κόσμο, στέκεται ουσιαστικά δίπλα στον άνθρωπο και φροντίζει με τα προϊόντα της τις ανάγκες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μοναδικό κίνητρο την αλλαγή στη ζωή του ατόμου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με μία δερματική πάθηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και εκείνο που θα έλεγα είτε σε ένα παιδί είτε σε έναν ενήλικα είναι να «αγκαλιάσει» όσο μπορεί τη δυσκολία του, να δείξει κατανόηση σε αυτό που συμβαίνει και κυρίως να προσπαθεί να εκφράζει τα συναισθήματά του, καθώς η «φωνή» που δίνουμε σε αυτά έχει τη δύναμη να απαλύνει τον πόνο, τη λύπη αλλά και την όποια δυσκολία αντιμετωπίζουμε.

Ράνια Θρασκιά

Παιδαγωγός - Οικογενειακή Σύμβουλος Msc
Founder & Owner "Κέντρο Προσωπικής & Οικογενειακής Εξέλιξης Ράνια Θρασκιά"

Κέντρο Προσωπικής & Οικογενειακής Εξέλιξης
Νικολάου Παρίτση 92Α, Νέο Ψυχικό
2106755177 - 6944122153

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.