ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Σημάδια γήρανσης στο δέρμα: Ποια είναι αυτά και πώς να τα αναγνωρίσεις


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

30 Οκτωβρίου 2023

Σημάδια γήρανσης στο δέρμα: Ποια είναι αυτά και πώς να τα αναγνωρίσεις
IG @liliaweddell
Ρυτίδες, απώλεια ενυδάτωσης, κηλίδες...είναι όλα σημάδια που υποδηλώνουν επιδείνωση της ποιότητα του δέρματος. Για την αντιμετώπισή τους, χρειάζονται ενεργά συστατικά που αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του δέρματος

Η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας μειώνεται περίπου κατά 1% κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών. Και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κολλαγόνο. Είναι η επίδραση της εσωτερικής και της εξωτερικής γήρανσης που έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ορατών σημαδιών στο δέρμα.

Τα κύρια σημάδια γήρανσης στο δέρμα

Απώλεια ενυδάτωσης: Το ξηρό δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο σχηματισμό ρυτίδων. Η απώλεια ενυδάτωσης συνδέεται με το υαλουρονικό οξύ, ένα μόριο που αναπληρώνει τον όγκο στις ρυτίδες.

Ρυτίδες: Η τροποποίηση της δομής του δερματικού ιστού οδηγεί στο σχηματισμό ρυτίδων. Οι πρώτες που εμφανίζονται είναι οι λεγόμενες λεπτές γραμμές που σχηματίζονται κυρίως στο πλάι των ματιών (πόδι της χήνας) και στο μέτωπο. Εμφανίζονται βαθύτερες ρυτίδες μεταξύ της μύτης και του στόματος, που ονομάζονται επίσης ρινοχειλικές πτυχές, που σχετίζονται με ένα άλλο σημαντικό σημάδι γήρανσης: την απώλεια της πυκνότητας του δέρματος.

Σφριγηλότητα και ελαστικότητα: Αυτές είναι δύο πτυχές που σχετίζονται στενά με το σχηματισμό ρυτίδων και τη μείωση της ποιότητας του ιστού του δέρματος. Αυτή η μεταμόρφωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες, επηρεάζεται επίσης από ορμονικές αλλαγές. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή κολλαγόνου, υπεύθυνου για τη σφριγηλότητα, την πυκνότητα και τον τόνο του δέρματος.

Απώλεια όγκου: Με την ηλικία, οι φυσικοί όγκοι του προσώπου τείνουν να γλιστρούν προς τα κάτω, προκαλώντας άδειασμα ειδικά στην περιοχή των ζυγωματικών και της γνάθου, αλλάζοντας το τυπικό σχήμα V της νεότητας σε U.

Καφέ κηλίδες: Οφείλονται στη φωτογήρανση, δηλαδή στη γήρανση λόγω εξωτερικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και ειδικότερα της έκθεσης στον ήλιο. Με την ηλικία, μαζί με τις κηλίδες, η επιδερμίδα γενικά μπορεί επίσης να γίνει λιγότερο ομοιόμορφη.

Η φωτεινότητα: Αυτή είναι η πιο επιθυμητή εμφάνιση για το γυναικείο πρόσωπο σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και όλους τους παράγοντες στους οποίους εκτίθεται το δέρμα, η όψη του γίνεται πιο θαμπή, άτονη και χάνει τη λάμψη του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.