ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Τα skincare συστατικά που «σημάδεψαν» το 2023


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

31 Δεκεμβρίου 2023

Τα skincare συστατικά που «σημάδεψαν» το 2023
IG @sarasampaio
Πρόκειται για 9 ενεργά συστατικά που είναι βέβαιο πως θα μονοποωλήσουν το ενδιαφέρον της ρουτίνας ομορφιάς μας και το 2024

Η λίστα των ενεργών συστατικών που χρησιμοποιήσαμε το 2023 είναι πραγματικά μεγάλη. Όλα τους με εκπληκτικές ιδιότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιδερμίδα μας να αποκαλύψει την πιο υγιή και λαμπερή της εκδοχή.

Τα 9 κορυφαία skincare συστατικά του 2023

Υαλουρονικό οξύ

Tο υαλουρονικό οξύ επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη λάμψη και τη νεότητά του. Όμως όσο περνούν τα χρόνια η φυσική παραγωγή του μειώνεται. Τόσο που από την ηλικία των 50 ετών η ποσότητα του στο δέρμα, μειώνεται στο μισό. Προερχόμενο από την οικογένεια των υδατανθράκων, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που υπάρχει φυσικά στους ιστούς, σε ποσοστό 50 έως 70% ανάλογα με το βάθος των στρωμάτων. Ακριβώς όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, ο ρόλος του είναι να συμμετέχει στη δομή του δέρματος.

Πολυγλουταμικό οξύ

Το πολυγλουταμικό οξύ ονομάζεται επίσης PGA. Είναι ένα υγραντικό συστατικό που καταπολεμά την αφυδάτωση του δέρματος. Αυτή η ένωση απομονώθηκε για πρώτη φορά από το σώμα της θαλάσσιας μέδουσας. Του επιτρέπει να αποθηκεύει νερό στον εύθραυστο ιστό του και έτσι να αποφεύγει την αφυδάτωση που επιταχύνεται από την παρουσία του στον ωκεανό. Σήμερα, το GPA εξάγεται από ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό, το nattô, που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ, το GPA δεν υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς εφαρμόζεται στο δέρμα, το πολυγλουταμινικό οξύ σχηματίζει ένα αόρατο φιλμ, το οποίο διογκώνεται κατά την επαφή με το νερό, παγιδεύοντας τα ενυδατικά μόρια στη διαδικασία.

Κολλαγόνο

Απαραίτητο για την ισορροπία του δέρματος (αλλά και των μαλλιών, των νυχιών και των οστών), το κολλαγόνο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας. Δυστυχώς, με την ηλικία, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, σε ποσοστό 1% κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 ετών. Το δέρμα γίνεται εύθραυστο και οι ιστοί χαλαρώνουν, δημιουργώντας την όψη ρυτίδων και λεπτών γραμμών που συνοδεύονται από απώλεια συνολικής λάμψης.

Jenny.Gr
IG @sarasampaio

Φερουλικό οξύ

Το φερουλικό οξύ, που υπάρχει σε πολλά δημητριακά (πίτουρο ρυζιού, βρώμη, καλαμπόκι, σίκαλη κ.λπ.) και λαχανικά (σπανάκι), όταν εγχυθεί σε κρέμες ή ορούς (γενικά σε ποσοστό 1 έως 3%), καταπολεμά την κυτταρική οξείδωση, τον πρωταρχικό παράγοντα γήρανση του δέρματος. Με άλλα λόγια, αυτό το πολύτιμο συστατικό προστατεύει το δέρμα από τη ρύπανση, το στρες, το τσιγάρο αλλά από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επομένως, δρα σε διαφορετικά επίπεδα: λειαίνει τις ρυτίδες, αναδιαμορφώνει το οβάλ του προσώπου, ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρωστικών κηλίδων , μειώνοντας πιθανές φλεγμονές, ιδιαίτερα αυτές που οφείλονται στον ήλιο και τέλος, ενισχύοντας τη φυσική λάμψη του δέρματος.

Βιταμίνη C

Ένα star ενεργό συστατικό, η βιταμίνη C συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσον αφορά τα καλλυντικά! Φωτίζει την επιδερμίδα και αναζωογονεί άμεσα τη θαμπή όψη, αλλά προστατεύει επίσης το δέρμα από το οξειδωτικό στρες, ρυθμίζει τη σύνθεση μελανίνης και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, για πιο ελαστικό δέρμα και λιγότερο έντονες ρυτίδες.

Αζελαϊκό οξύ

Ένα δραστικό συστατικό που δεν είναι ακόμα πολύ δημοφιλές, οι ιδιότητές του αποκαλύφθηκαν κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ήταν εκείνη την εποχή που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι αποχρωματιστικές του αρετές. Χρόνια αργότερα, μελέτες κατέδειξαν τις βακτηριοκτόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του μορίου, οι οποίες οδήγησαν στην εφαρμογή του στη θεραπεία της κοινής ακμής και της ροδόχρου ακμής. Το αζελαϊκό οξύ βρίσκεται στη συνέχεια σε πολλές φόρμουλες κατά της ακμής που παρέχονται από δερματολόγους, σε συγκεντρώσεις από 15 έως 20%. Αντίθετα, στα δερμοκαλλυντικά, η απολεπιστική δράση του αζελαϊκού οξέος είναι ήπια σε σύγκριση με αυτή των AHAs και BHAs. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό ίσο ή λιγότερο από 10% σε καλλυντικές φόρμουλες.

Jenny.Gr
IG @sarasampaio

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα πολύ γνωστό δραστικό συστατικό, που εξάγεται από φλοιό ιτιάς - που είναι το βασικό συστατικό της ασπιρίνης. Ωστόσο, τα οφέλη του δεν περιορίζονται στον φαρμακευτικό τομέα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Συνιστάται επίσης ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των ατελειών του δέρματος. Περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά (πεπόνι, φράουλες, βερίκοκα ακόμα και σπανάκι), διεγείρει την κυτταρική ανανέωση, απαλλάσσοντας έτσι την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα, λειαίνει το δέρμα και του δίνει λάμψη. Οι Στυπτικές και απολεπιστικές ιδιότητες που, ταυτόχρονα, εμποδίζουν το φράξιμο των πόρων, ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος και αποτρέπουν μελλοντικές ατέλειες . Το σαλικυλικό οξύ αναγνωρίζεται επίσης, σε μικρότερο βαθμό, για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες επειδή μειώνει τις κηλίδες μελάγχρωσης και διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου.

Bakuchiol

Καλύτερα ανεκτή από τη ρετινόλη κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος - ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες -, μη φωτοευαίσθητη, χωρίς αντενδείξεις για έγκυες ή θηλάζουσες. Το Bakuchiol, τα τελευταία χρόνια, ο καλύτερος σύμμαχος για όμορφη επιδερμίδα. Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Καταπολεμά τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα και ειδικότερα την υπερμελάγχρωση. Αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για την εμφάνιση ατελειών του δέρματος και το υπερβολικό σμήγμα. Επανορθώνει το δέρμα και μειώνει την εμφάνιση μικρών ουλών.

Λινελαϊκό οξύ

Το λινολεϊκό οξύ (LA) βρίσκεται συχνά με το όνομα βιταμίνη F. Ωστόσο, αυτή η συντόμευση μπορεί να παραπλανήσει ως προς την πραγματική του προέλευση, επειδή στην πραγματικότητα είναι ένα από τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα που αποτελούν τη βιταμίνη, με το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA ). Το λινολεϊκό οξύ είναι επίσης μέρος της οικογένειας των ωμέγα-6, το οποίο δεν παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Μπορούν ωστόσο να βρεθούν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φυτικά έλαια, όπως το κουκούτσι σταφυλιού, το αργκάν ή το λάδι κάνναβης. Παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των κυττάρων, το λινολεϊκό οξύ βοηθά στη στερεοποίηση της μεμβράνης τους, η οποία διατηρεί την παροχή νερού στην επιδερμίδα και επομένως διατηρεί φυσικά την ενυδάτωση του δέρματος. Καθιστά επίσης δυνατή τη δημιουργία ορισμένων λιπιδίων, όπως τα κεραμίδια, τα οποία συγκολλούν τα κύτταρα, ενισχύοντας έτσι την ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος. Το λινολεϊκό οξύ είναι τελικά ένα απαραίτητο ενεργό συστατικό για την ενίσχυση του δερματικού φραγμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.